Waar kan in terecht voor mijn vakantie?

Waar kan in terecht voor mijn vakantie?

De herfstvakantie staat voor de deur. Waar normaal heel Nederland een weekje het land verlaat voor een welverdiende pauze blijft iedereen dit jaar door de afgekondigde maatregelen thuis. Voor bijvoorbeeld reisorganisaties een doorn in het oog, maar voor de particuliere verhuur en recreatie-instanties een uitkomst. Waar kun je nog heen als je weg wilt in de herfstvakantie? 

Voor de familie Wildeboer stond de vakantie naar een huisje in Frankrijk al een tijdje vast. Het gezin zou samen met opa en oma naar de Ardèche afreizen voor een weekje wandelen. De persconferentie van het kabinet gooide afgelopen dinsdag echter roet in eten. Frankrijk werd tot een algemeen risicogebied gerekend. Waar voorheen alleen de grote metropolen als Parijs, Marseille en Bordeaux tot oranje-gebied werden bestempeld, geldt dat nu voor het hele land.  

De familie zit met een probleem, want waar hun vakantiebestemming eerst geel was is het nu oranje. Voor de reiziger wordt geadviseerd om niet af te reizen naar het vakantiegebied. Ze staan voor een dilemma: moeten we wel naar Frankrijk afreizen? 

Volgens oudste zoon Mans is het helemaal niet onverantwoord: ‘Ik heb toevallig deze week nog een negatieve coronatest gehad net als mijn vader en broertje.  We moeten ons gewoon aan de plaatselijke maatregelen houden. Toen ik laatst in Luxemburg was zag ik hoe goed het in andere landen geregeld is. Ik vertrouw erop dat wij daar een veilige vakantie kunnen hebben en geen gevaar vormen voor de regio.’ 

Het Nederlandse kabinet wil er echter alles aan doen om de Nederlandse reiziger binnen de landsgrenzen te houden. Door middel van het inkomen van advertentieruimte en gesprekken met reisorganisaties wil de regering voor zo min mogelijk reisbewegingen, zo meldt de Rijksoverheid in hun persbericht. Het Nederlandse bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) meldt dat het aantal vakantieplannen al voor de rest van het jaar afneemt onder de Nederlanders. Steeds meer van hen kiezen eieren voor hun geld en blijven thuis. 

En als je dan thuisblijftwaar moet je dan heen? Volgens grote vakantieparken als Landal en Roompot zitten de huisjes al overvol tijdens de herfstvakantie, zo meldt het AD. De parken zijn volgeboekt en de activiteiten die op de parken te doen zijn gaan door in aangepaste vorm. Zo zal voor bijvoorbeeld het zwembad een tijdslot moeten worden gereserveerd. Iets dat veel vakantiegangers tegen de borst stuit.  

Denk alleen niet dat alle vakantiehuisjes in Nederland nu bezet zijn. Particuliere verhuursites als Micazu en natuurhuisjes.nl hebben nog wel genoeg plek. Je kunt dan een huisje één op één huren van een Nederlandse verhuurder. Directeur Jens van den Broek laat in het AD weten dat zeker nog 37% van de huisjes beschikbaar zijn voor de verhuur:. ‘Als je niet per se naar een park met bowlingbaan, indoorspeeltuin en zwembad wil, kun je nog op heel veel plekken terecht 

Het advies van de overheid blijft uiteindelijk thuisblijven, maar toch kun je met je huishouden op pad. Nu ook veel musea, pretparken en dierentuinen volgeboekt zijn moeten mensen op zoek naar een alternatief. Volgens woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer is er qua natuur in de regio meer dan genoeg te doen: ‘Als je in Utrecht, Leidsche Rijn en omgeving op pad wil gaan zijn er tal van mogelijkheden. Voor zowel jong als oud is er meer dan genoeg te doen. Het speelbos in Houten is erg populair voor kinderen, maar de brede, woeste zandvlaktes van de Soesterduinen zijn uitermate geschikt voor de Instagram van je tiener. Doordat het op populaire plekken heel druk kan worden zijn we gestart met een campagne die onontdekte gebieden op de kaart zet. We hopen dat we Nederland zo een beetje de crisis kunnen laten vergeten, maar we moeten ons natuurlijk wel aan allemaal aan de maatregelen houden.’   

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *