Column: Het Geestenspel

Column: Het Geestenspel

Voetbal zonder publiek. Het is net zoiets als naar een film kijken, maar hij reikt niet verder dan de trailers. Of zoals op een verloren zondagmiddag eindigen op station Amsterdam Sloterdijk. Het is sfeerloos, levert niets op en frustreert de mensen die noodgedwongen thuis achter de televisie vastzitten.  

Je merkt aan alles dat mensen hunkeren naar volle voetbalstadions. Waar zijn de beelden gebleven toen Feyenoord in een volle Kuip de landstitel won tegen Heracles of toen Ajax na de overwinning op AZ officieus kampioen van Nederland werd. Het voelt alsof het eeuwen geleden heeft plaatsgevonden en nu slechts nog een illusie is voor de toekomst. Want wanneer dit gaat eindigen? Dat weet helemaal niemand. Nederland heeft de hoop gevestigd op een vaccin, maar een hoop perspectief biedt dat niet. Het is nog de vraag of het vaccin aanslaat en of de mensen dan weer het stadion mogen bezoeken. Helaas is er geen tussenoplossing, of nou ja, die was er kortstondig. Mensen konden op anderhalve meter van elkaar in het stadion zitten. In negen van de tien gevallen ging dit ook goed, maar een aantal mensen in De Kuip kon zich bij Feyenoord tegen FC Twente niet inhouden. Men stond op de stoeltjes, schreeuwde luidkeels mee. Even voelde het alsof ik weer echt naar een voetbalwedstrijd aan het kijken was. Al gauw na de wedstrijd kwam er een bak van kritiek naar beneden op de voetbalsector. Clubs zouden de mensen niet genoeg aansporen om te zitten en daarboven op kwam nog de opmerking van premier Rutte: ,,Gewoon je bek houden.’’ Terwijl in de praktijk het dus veelal goed is gegaan. Zelf trek ik al snel de vergelijking tussen grote en kleine clubs. Ajax werkte net zoals FC Volendam met bepaalde tijdsclusters waarbij mensen naar binnen mochten komen. Bij laatstgenoemde club had men speciaal een bar ingericht waar iedereen vooraf nog een biertje kon nuttigen. Bij de Volendammers kon iedere seizoenkaarthouder terecht. Bij Ajax moest je ingeloot worden voor bepaalde wedstrijden.  

‘Normaal gesproken worden wedstrijden zonder publiek gespeeld als er sancties zijn uitgedeeld’

Wanneer ik dan keek naar wedstrijden van de clubs was het fijn om überhaupt weer toeschouwers op de stoelen te zien zitten. Geluid maken was dus strikt verboden en dat drukt dan weer de sfeer. In Engeland werkt men in de stadions met opgenomen geluiden en in Nederland probeerde ze dit vervolgens na te doen. En dat was niet al te best. Bij de wedstrijd FC Groningen – Ajax zette iemand door ‘een persoonlijke fout’ een antisemitisch supportersnummer aan. Leuk dat ze proberen om sfeer toe te voegen aan de wedstrijden, maar op Twitter moest FOX Sports het dan ook ontgelden. Een goede oplossing is dus echt ver te zoeken. In Duitsland gebruiken ze een mooie term voor wedstrijden zonder publiek. ‘Geisterspiel’ wordt het daar genoemd. ‘Het geestenspel.’ Zo voelt het in Nederland eigenlijk ook. Normaal gesproken worden wedstrijden zonder publiek gespeeld als er sancties zijn uitgedeeld door voetbalfederaties. Dat het dus door een pandemie komt voelt eigenlijk als een straf naar de meeste voetbalfans toe. Het liefst zijn die met hun vrienden bij een wedstrijd, doen ze wat eigenlijk niet kunnen en schreeuwen ze hun club richting drie punten. Nu het er voorlopig niet naar uitziet dat er met publiek gevoetbald zal worden komt iedereen bedrogen uit. In Nieuw-Zeeland gaat dit weekend voor het eerst met een vol stadion gespeeld worden. Dat is iets waar we in Europa met kwijlende monden naar kijken. Hopelijk is het vaccin snel klaar en kan ik weer om half zeven ‘s ochtends mijn bed uit om een wedstrijd in Sittard om half één te kunnen bijwonen. 

Over de auteur

Maarten Schuijl

Opgegroeid op Texel. Nu al zo'n vijf jaar wonend in Utrecht. Voetballiefhebber pur sang. Verleden bij Noordhollands Dagblad en tegenwoordig schrijvend voor FC Volendam en UtrechtsVizier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *