Wilde katten teisteren Texel nog steeds

Wilde katten teisteren Texel nog steeds

In heel Nederland heeft men last van zwerfkatten. Katten die niet zijn gechipt en er vandoor zijn gegaan voordat ze echt tam waren. Vooral op Texel is dit een groot probleem. De beesten leven in het Texelse natuurgebied en creëren daar een chaos in de flora en fauna. Zo eten ze bijvoorbeeld vogeltjes op of plunderen ze de nestjes van de vogels.

Probleem
Staatsbosbeheer kampt al een poosje met het probleem. Daarom zette de Texelse boswachters laatst een actie op. Staatsbosbeheer heeft het kattenprobleem in kaart gebracht. Ze kwamen met de oplossing om alle katten te chippen. Dit gebeurde onlangs in samenwerking met Stichting DierenLot en de Jagersvereniging. Bij een drive-through chipstraat werden de katten gechipt door de Texelse dierenartsen. Niels Burgman kwam langs met zijn twee geliefde diertjes.: ‘Uiteindelijk is het toch belangrijk dat ze gechipt worden. Nu hoef ik bovendien geen afspraak te maken, dus is het mooi makkelijk dat het zo direct kan.’

Chippen
Carien Radstake van Zwerfkatten Nederland zegt bij Hart van Nederland dat er al meerdere instanties betrokken zijn bij het Texelse kattendilemma. ‘Niet alleen de katten zijn beter af, maar andere dieren op het eiland net zo goed. Denk aan de vogeltjes en muizen die ook op het eiland leven’, vertelt Radstake. Er worden de hele dag door katten gechipt bij de sporthal in Den Burg. Naar schatting zijn er zo’n driehonderd katten gechipt. ‘We starten met het chippen van de huiskatten, want zonder huiskat is er geen zwerfkat’, zegt Radstake tegen Hart van Nederland. ‘Een huiskat die niet gecastreerd is kan per ongeluk een nestje krijgen. Wanneer die kittens dan niet worden gesocialiseerd, blijven die buiten en zo ontstaan er kolonies aan zwerfkatten.’ De initiatiefnemers willen met de actie een beter leven creëren voor de zwerfkat op Texel.

Staatsbosbeheer
‘Zwerfkittens die niet gesocialiseerd zijn zullen we opvangen en de katten uit de natuurgebieden gaan we dan verplaatsen naar een mooie nieuwe plek’, besluit Radstake. De Texelse natuurorganisaties hoopten al langer op dit initiatief. ‘Die beesten hebben een vernietigend effect op het ecosysteem en sommige zijn zelfs zo geëevalueerd dat ze inmiddels op een lynx of een Europese boskat lijken’, zegt Dirk Schermer van Staatsbosbeheer tegen het Noordhollands Dagblad. Tien jaar geleden was het nog gedoogd om zwerfkatten op Texel af te schieten. Tot de Partij voor de Dieren hier toen een stokje voor stak. ‘Toen gingen we over naar vangen en socialiseren’, zegt Texelse boswachter Anna Sprenkeling bij hetzelfde medium. ‘Verwilderde katten nemen zo een territorium in. Ze mollen daarmee de prachtige natuur die het eiland rijk is.’ Zoals de Slufter, het grootste natuurgebied van Texel, daar leeft de kat voort. ‘In dat gebied zit bijvoorbeeld ook de Noorse woelmuis. Een beschermde diersoort. De katten zijn echter dol op het jagen en dus zijn die muizen weleens prooi voor die katten. Uiteraard willen we deze bijzondere muis beschermen’, stelt Schermer. De katten vormen een bedreiging voor roofvogels, die juist leven van muizen. ‘Uiteindelijk blijft er niet genoeg voedsel over voor de roofvogels. Die verlaten Texel vervolgens heel erg snel.’

Niels Burgman is erg blij met het initiatief. ‘Het helpt niet alleen mij met de zorg over de kittens, maar juist Staatsbosbeheer en de andere natuurorganisaties om de dieren op Texel te kunnen beschermen.’ Burgman stapt ondertussen op zijn fiets. ‘Nu kan ik in alle rust van deze mooie beestjes genieten. Dan hebben we ook die stress niet wanneer ze weglopen dat ik ze niet meer kan vinden en ze misschien verwilderen.’ Dat het gratis was kwam hem dan ook goed uit. ‘Ja, dat is zeker een mooie bijkomstigheid. Het scheelt in de portemonnee en iedereen is erbij gebaat’, lacht hij.

Over de auteur

Maarten Schuijl

Opgegroeid op Texel. Nu al zo'n vijf jaar wonend in Utrecht. Voetballiefhebber pur sang. Verleden bij Noordhollands Dagblad en tegenwoordig schrijvend voor FC Volendam en UtrechtsVizier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *