Column: Wij staan (bijna) bovenaan!

Column: Wij staan (bijna) bovenaan!

Nederland is bijna koploper, wij doen mee om de strijd om de beste van het moment te zijn. Beter dan alle andere landen. We zouden het eigenlijk met een biertje in de kroeg moeten vieren, maar helaas zit dat er even niet in. Waar we zo hoog staan is niet zomaar een ranglijst, we hebben namelijk enorm veel concurrentie vanuit het buitenland voor deze eerste plek. We hebben het ver de meeste corona besmettingen per 100.000 inwoners! De enige die op dit moment nog voor ons is zijn onze buren uit het zuiden: België. Waar België rond de 50 zit, zitten wij rond de 40. Daaronder staat  een heel rijtje landen met tussen de 20 en 30 besmettingen per 100.000 inwoners.

Op een serieuze toer, de tweede corona golf die door de wereld reist, lijkt Nederland twee keer harder te raken dan alle andere landen. Dit terwijl de eerste golf in Nederland gewoon hetzelfde was als in andere landen. We deden het nog stukken beter dan landen om ons heen. Toch raakt deze golf ons nu ineens heel hard. Als het niet aan de Belgen had gelegen zelfs het hardst van alle landen. Ondanks dat verbaas ik mij nog veel over de dingen die ik om mij heen zie gebeuren.

Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik dit geval ook niet de ideale schoonzoon ben. Dat terwijl heel wat regels nog niet eens voor mij gelden, ik ben nog geen 18 dus mag ik nog sporten met mijn team en hoef ik bijvoorbeeld geen afstand te houden tot leeftijdsgenoten. Maar het altijd houden aan het maximaal aantal bezoekers thuis bijvoorbeeld ging iets minder goed.

Maar goed we hebben het nu even niet alleen over mij. Waar ik mij over verbaas is de kritiek wanneer er weer nieuwe maatregelen zijn. Sommige begrijp zoals ‘waarom mag ik niet een voetbalwedstrijd bijwonen maar wel zingen in de kerk’? Andere begrijp ik minder, er is nu een dringend advies aan alle Nederlanders opgelegd om een mondkapje te dragen. Het is nog een advies omdat er nog geen wet voor is. Maar zou het verplicht moeten zijn? Je zou zeggen dat in een periode als deze solidariteit tussen de mensen wel zo goed is dat we dat even doen. Maar als ik in de supermarkt loop heeft ruim de helft nog geen mondkapje op.

Precies dat, dat feit is het verschil tussen de eerste en tweede golf. Er is geen solidariteit meer. Waar in maart tijdens de eerste golf liedjes zoals ‘’17 miljoen mensen’’ viraal gingen en tweets die mensen inspireerde om het vooral samen te doen. Gaat nu een podcast van een willekeurige oude rapper viraal die roept dat hij de premier iets aan zou doen als dat zijn imago niet zou schaden. wanneer het geen imago schade zou aanrichten hij zo de primeur iets aan zou willen doen. Dat is het verschil en dat is waarom wij nu achter lopen.

Nederlanders zijn altijd al individualistisch geweest.  Toch veranderde dat in maart even, maar nu zien we daar veel minder van. Dringende adviezen worden niet nageleefd omdat men liever doet wat men  zelf wil. Tuurlijk hebben veel andere factoren invloed op de tweede golf maar af en toe denken aan elkaar helpt  al meer dan dat we denken. Waar we eerst op sociale media elkaar steunden halen we elkaar nu neer. De steun die we elkaar gaven veranderende langzaam in een eeuwig discussie tussen verschillende kampen. Maar toch moeten we er nu samen doorheen, hoe je het ook bekijkt, wat je mening ook is iedereen zit nu met het zelfde probleem. Dus laten we het ook samen maar oplossen dan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *