In Overvecht heersen gemengde gevoelens over gemengde relaties

In Overvecht heersen gemengde gevoelens over gemengde relaties

In Overvecht zijn gemengde relaties nog niet volledig geaccepteerd. Jonge vrouwen hebben hier last van. Ze worden bedreigd en uitgescholden. Volgens socioloog Gerrit Dielissen is dit een lastig kwestie om op te lossen maar zeker niet onmogelijk.  

Mara van Lokven is een jonge vrouwwoont in Overvecht en voelt zich niet meer veilig in haar eigen buurt. Dit komt doordat Van Lokven een gemengde relatie heeftze is samen met iemand met een andere achtergrond en huidskleur. Volgens Van Lokven wordt dat niet geaccepteerd in Overvecht. ‘Hand in hand lopen doe ik niet meer. Dit zorgt alleen maar voor scheve blikken en gemene uitspraken. Daar heb ik simpel gezegd geen zin in.’ Ook geeft ze aan dat ze meerdere malen via social media is bedreigd via anonieme Instagram accounts. ‘Al die ophef over mijn relatie snap ik gewoon niet. Ik praat mijzelf aan dat ze de mensen die mij anoniem bedreigen en uitschelden vooral veel praatjes hebben maar nooit echt zullen doen wat ze zeggen. Maar toch blijven die opmerkingen in mijn achterhoofd haken.’ Van Lokven is blij dat haar ouders en familie haar relatie volledig steunen dus dat ze niet bang hoeft te zijn om ‘exposed’ te worden. Wat wel veel gebeurt via telegram blijkt uit onderzoek van NOS-stories. Van Lokven baart zich zorgen over de meiden die niet zo’n prettige thuissituatie hebben, waar gemengde relaties niet geaccepteerd zijnZe ziet in haar eigen vriendenkring hoeveel stress dat kan opleveren. 

Een groep jongeren in Overvecht met een islamitische achtergrond geeft aan dat ze een gemengde relatie niet vinden kunnen. Als zij ooit een dochter zouden krijgen mag ze alleen thuiskomen met iemand die in de islam zou geloven. ‘Dit is zoals het hoort, dit is vertrouwd. Mijn ouders zouden een gemengde relatie ook niet toestaan in onze eigen familie’, zei een van de jongeren. Jonge vrouwen de grond intrappen door ze uit te schelden in hun gezicht hebben ze nooit gedaan. Wel biecht een van de jongens genaamd Ayoub op dat hij wel eens nare teksten heeft verstuurd om zijn mening over de gemengde relatie te laten weten. Zonder na te denken over de gevolgen voor het veiligheidsgevoel van de desbetreffende persoon. Door de huidige media-aandacht rond om dit onderwerp geeft hij aan dat hij zich daar best schuldig over kan voelen. Hij zegt dat je achter je telefoon soms vergeet dat dingen die je typte mensen ook echt raken. Maar zijn standpunt veranderniet. Gemengde relaties ziet hij liever niet.  

Dielissen, socioloog werkzaam als docent sociale wetenschappen aan de universiteit in Utrecht, vindt dit een lastige kwestie om op te lossen. Je kunt de tegenstanders van gemengde relaties onderscheiden in twee groepen. Je hebt mensen die goedbedoelde adviezen willen geven en mensen die heel fel reageren vanuit angst en racisme. De mensen die het bij voorbaat niet goedkeuren zijn vaak de mensen die niet geloven dat het een goed idee is om culturen te mengen omdat ze er nog niet bekenmee zijnZe zijn volgens Dielissen vaak bang zijn dat de kinderen die voortkomen uit die relatie niet met de juiste idealen worden opgevoed. Ze hebben liever dat hun dochter thuiskomt met het bekende, iemand met dezelfde geloofsovertuiging of vanuit dezelfde cultuur. De andere groep noemt Dielissen ook wel de racistische groep. ‘Deze mensen willen hun ras zuiver houden. Het mengen van bloed met een andere cultuur of ras is niet zuiver volgens hun. Deze mensen zijn helemaal geobsedeerd rondom zuiverheid en puurheid. Elke vorm van vermenging van bloed zou gezien worden als afbreuk van kwaliteit van het ras. ‘, luidt Dielissen. Hij vermeldt hier wel bij dat deze heftige variant niet zo veel voorkomt in Nederland Dit zie je eerder in America. In Nederland zijn er vaak tegenhangers van gemende relaties op basis van vooroordelen en het willen beschermen van de cultuur en haar idealenDielissen zegt: ‘Het zijn vaak mannen die deze relaties niet goedkeuren omdat ze zich genoodzaakt voelen om de cultuur te beschermen of jaloers zijn. Deze mannen zien een gemengde relatie als een soort verraad van de cultuur. Ze vinden het vervelend dat vrouwen jongens zoeken van buiten hun cultuur en krijgen een klap in hun ego omdat vrouwen blijkbaar niks kunnen vinden in hun eigen groep. Daarnaast zorgt ook de angst voor het onbekende voor een heftige reactie omdat het mens eigen is om angst te projecteren naar de buitenstaander. Dit verklaart dus ook waarom mensen soms zulke nare dingen roepen tegen die jonge vrouwen. 

Volgens Dielissen is het voor de bezorgde ouders en familieleden vaak al genoeg dat ze merken dat iemand hun dochter gelukkig maakt. Ook geeft hij aan dat veel praten en de positieve kanten belichten van de relatie ook zal helpen voor acceptatie van de gemengde relatie. Dielissen vindt ook dat dat het de taak is van de scholen om het gesprek met de leerlingen aan te gaan over dit soort dingen. Niet alleen op het gebied van het mengen van culturen maar ook de acceptatie van dingen zoals homoseksualiteit. Van Dielissen zegt: ’Voor de groep mensen die gemengde relaties niet accepteren vanwege een racistische reden is media-aandacht zoeken een van de weinige dingen die ze kunnen doen. Er valt één op één vaak niet mee te praten. Maar voor ieder mens is het mogelijk om van standpunt te veranderen. Bij de een gaat het alleen lastiger dan bij de andermaar niks is onmogelijk.’ 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *