A life on our planet, op weg naar een duurzamere wereld

A life on our planet, op weg naar een duurzamere wereld

Een laatste waarschuwing om onze planeet te redden. De 93-jarige David Attenborough heeft de wereld met eigen ogen zien veranderen en wilt er nu alles aan doen om deze en de opvolgende generaties over te halen om de natuur te redden nu het nog kan. 

 

David Attenborough is de stem van de wereldberoemde Planet Earth filmsOmdat mijn hele familie groot fan is van deze films hebben wij ze allemaal een paar keer bekeken. Wanneer bekend werd dat Attenborough met zijn eigen documentaire kwam, hebben wij alle teasers gekeken die op het internet te vinden waren tot deze uitkwam. Deze documentaire heeft ook in mijn hoofd een knop omgezet. 

 

De documentaire beschrijft hoe door de jaren heen de wildernis op de aarde stukje bij beetje verdwijntAttenborough laat dit zien aan de hand van zijn eigen leven. Zo was er in 1937, toen hij als jongetje fossielen zocht nog 66 procent over van de wildernis en op dit moment, in 2020 nog maar 35 procent. Dit wordt door de film heen geïllustreerd door bijvoorbeeld de jacht op walvissen met grote boten en netten of ander gedierte dat in de oceaan rondzwemtEen paar shots later zie je dit gedierte terug op een vismarkt in grote hoeveelheden. Attenborough vertelt hier dat de mens door zijn behoeftes de wereld heeft overgenomen en in dit geval ook heeft verwoest. Terwijl hij opgroeide had Attenborough niet door dat wij als mens zoveel schade aan het aanrichten waren, het leek in zijn ogen onmogelijk dat wij een bedreiging zouden vormen voor de wildernis. 

 

Naast de indrukwekkende cijfers over de overgebleven wildernis worden er ook cijfers gegeven over andere aspecten. De helft van het vruchtbare land is tegenwoordig landbouwgrond, mensen vormen een derde van het totale zoogdier gewicht en ruim 60 procent van dit zoogdier gewicht is het vlees dat wij eten. De overige paar procenten gaat naar alle andere zoogdieren op de aarde. 

 

Naast deze vervelende beelden en cijfers over hoe dieren worden gevangen, het ijs langzaam smelt en de voorheen prachtig bloeiende jungle nu een grauw geheel iszitten er ook beelden in die Attenborough over de jaren heeft verzameld van hoe de natuur eerst was en hoe het weer kan worden. Hiervoor moeten wij wel allemaal een steentje bijdragen.  

 

Er wordt verteld dat wij dit al kunnen doen met kleine stapjes zoals minder vlees en vis etenmaar ook met grotere stappen. Het stoppen met ontbossing en de landbouw verduurzamen zijn hier een paar van. Als wij blijven leven zoals wij op dit moment doen wordt verteld dat er rond 2030 ijsvrije polen zullen zijn, rond 2050 alle koraalriffen verdwijnen en in 2080 alle insecten weg zullen zijn en er een voedselcrisis komt. Al met al zou dat betekenen dat rond 2100 deze planeet grotendeels onbewoonbaar is. 

 

Mijn persoonlijke mening is dat de meeste mensen wel eens hebben nagedacht over het verbeteren van hun levensstijl om de natuur te kunnen redden maar deze film heeft mijzelf bewust aan het denken gezet. Voorheen ging er vaak door mijn hoofdwaarom zou ik de persoon zijn die dit verschil maakt?  Sinds deze film zijn de meesten er veel bewuster over hoe vaak wij vlees of vis etenEén iemand kan al verschil maken, en dat beseffen niet veel mensen 

 

In een paar zinnen is A life on our planet te beschrijven als een inspirerende documentaire die iedereen moet kijken. Het is niet de meest leuke film om te zien maar vooral erg belangrijk. Iedereen wordt aan het denken gezet en velen zullen beseffen dat wij op dit moment niet op het goede spoor zitten en de planeet hierdoor ten onder zal gaan. Tenzij wij allemaal iets doen! 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *