Recensie The game changers

Recensie The game changers

The game changers

Afgelopen jaren hoor je steeds vaker dat mensen veganist zijn geworden, zo is het aantal veganisten in Nederland de afgelopen 20 jaar gestegen van 16.000 naar 120.000. Zo ook mijn huisgenoot die op basis van de documentaire The Game Changers heeft besloten om te stoppen met het eten van dierlijke producten. Op 16 september 2019 verscheen op Netflix de documentaire, The Game Changers. Dat is ondertussen al een tijdje geleden, maar de documentaire is nog regelmatig een gespreksonderwerp. Toen ik vorige week aan mijn huisgenoot vroeg waarom ze geen vlees meer eet, kreeg ik een lang antwoord met allemaal argumenten. Mij werd verteld dat ik The Game Changers moest kijken, en ik er dan pas een echt gesprek met der over kon hebben.

Het eten van vlees word vaak gekoppeld aan sterk zijn of sterk worden. Als kleine kinderen hun boordje vlees niet op eten zul je vaak horen ‘eet op daar wordt je sterk van’ maar klopt dat beeld nog wel? Heb je daadwerkelijk vlees nodig om sterk te zijn en goed te kunnen presteren? In de 1 uur en 25 minuten duurde documentaire worden sporters gevolg en aan het woord gelaten die veganistisch leven. Wat doet dit met hun prestaties en herstel zijn de vragen die aanbod komen. 

Ik ben zelf opgegroeid in een gezin waar er in de avond regelmatig vlees werd gegeten. Ik had me nooit echt in de trend “vegan’ verdiept. Maar is het vegan zijn tegenwoordig nog wel een trend, of is het ondertussen een doodnormale levensstijl die vele aannemen? 

In de documentaire komen vele voorbeelden aanbod van atleten die op topniveau presteren op basis van een plantaardig dieet.Er komen een paar grote namen aan het woord, waaronder koolvechter Connor McGregor, Lewis Hamilton uit de Formule 1 en de sterkste man ter wereld.

Het voornaamste doel van de documentaire makers is dat ze duidelijk willen maken dat het voornamelijk de beeldvorming in de media rondom sporten en vleeseten is die deze associatie heeft gemaakt. Is het namelijk daadwerkelijk bewezen dat je vlees nodig hebt om goed te kunnen presteren, of denkt men dit door de beïnvloedingen die voorkomen uit de media?

Tijdens de documentaire is het eetpatroon van drie American Football-spelers onderzocht, dit onderzoek heeft aangetoond dat de impact van vleeseten veel minder goed is voor onder andere de bloeddoorstroming dan het eten van plantaardige producten voor een wedstrijd.

Een ander onderzoek wat in de documentaire wordt weergeven is dat naar de erectie van de man. Ook deze blijkt beter te zijn na het eten van plantaardige producten in tegenstelling tot het eten van dierlijke producten.

In de documentaire worden historische voorbeelden weergeven waarmee zij willen laten zien dat de mens vroeger waarschijnlijk meer ‘’vegan’’ was dan dat wij nu zijn. Zo wordt verteld over een studie over de gladiatoren. Archeologen hebben onderzoek gedaan naar botten van gladiatoren, in deze werd een dusdanig hoge waarde aan strontium gevonden dat er gesteld kan worden dat zij vegetariërs waren.

Ook stellen zij dat ons gebit niet op dat van vleeseters lijkt. Carnivoren hebben schaarvormige tanden waarmee zij het vlees af kunnen scheuren van het bot. In tegenstelling tot dat soort tanden die praktisch zijn voor het eten van vlees, hebben mensen vierkante en minder spitse tanden, die onpraktisch zijn voor het eten van vlees. 

Of ik nu anders ben gaan denken over het vlees, denk ik niet. Maar de documentaire zet je zeker aan het denken. En is naar mijn mening meer dan de moeite waard om even naar te kijken. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *