Podium Hoge Woerd is uitgesloten voor ontheffing op het maximumaantal van 30 personen

Podium Hoge Woerd is uitgesloten voor ontheffing op het maximumaantal van 30 personen

Door de aanhoudende exponentiele groei van besmettingen heeft het kabinet besloten dat er nog maar een maximum van dertig personen per voorstelling geldt voor theaters en pophuizen. Ze hebben de veiligheidsregio’s de vrijheid gegeven om daar ontheffingen te verlenen. Peter den Oudsten, burgermeester en voorzitter van de Veiligheids Regio Utrecht (VRU) heeft 30 september bekend gemaakt welke theaters en podia de ontheffing hebben gekregen, Podium Hoge Woerd zat daar niet bij.

Corona blijft om zich heen grijpen, het is dan ook geen verrassing dat er extra maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Om dat voor elkaar te krijgen heeft het kabinet 28 september nieuwe maatregelen aangekondigd. Eén van die maatregelingen is dat er in theaters en poppodia, door het hele land, niet meer dan dertig bezoekers een voorstelling mogen bijwonen, ook al is erg genoeg ruimte voor meer bezoekers met de in acht neming van de 1.5 meter regel. Daarbij heeft het kabinet besloten dat door de individuele veiligheids regio’s, voor ‘gebouwen met een groot belang’, ontheffingen verleent kunnen worden. VRU heeft, in de 26 gemeenten die de provincie rijk is, aan zestien podia ontheffing verleent. Vier van die podia zijn te vinden in Utrecht stad, het gaat om de Stadsschouwburg, De Paardenkathedraal, TivoliVredenburg en de Jaarbeurs, allemaal gelegen in de binnenstad.

De stad is meer dan de binnenstad alleen. Leidsche Rijn is een groot deel van de stad, toch heeft het podium in Leidsche Rijn geen ontheffing gekregen, onbegrijpelijk, vindt ook Désirrée Majoor de directeur van Podium Hoge Woerd en theater Kikker. In een interview met RTV Utrecht zegt zij: ‘Ze hebben heel duidelijk gekozen voor regionale spreiding en ik kan me ook echt voorstellen dat er iets moet gebeuren, maar juist als je denkt aan regionale spreiding dan snap ik niet zo goed dat Podium Hoge Woerd er niet bij zit. Zet is het enige podium in Leidsche Rijn en Leidsche Rijn is de helft van Utrecht. Als je dan regio beleid voert dan had dat had er in elk geval bij gehoord.’

Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat, voorzitteer Den Oudsten zeer terughoudend omgaat met het verlenen van de ontheffingen van het maximumaantal personen. ‘Terughoudendheid is van belang om het aantal sociale contacten terug te dringen en daarmee het aantal besmettingen af te remmen’ aldus Den Oudsten. De podia moeten ook aan een aantal voorwaarden doen, zo moeten ze een zo breed mogelijk, bestaand aanbod hebben dat een breed publiek aantrekt. Ook de ligging van de podia wordt meegenomen in de beslissing, om het reizen te beperken en om regionale spreiding te genereren. Voor ieder podia met ontheffing wordt er gekeken naar het aantal personen dat per zaal mag worden toegelaten, dat zijn er echter nooit meer dan 250. Uiteraard gelden de corona regels die al vaststonden nog steeds.

Niet alleen Podium Hoge Woerd vindt de beslissing van de voorzitter onbegrijpelijk, in een open brief aan te voorzitter van VRU laten Appie Alferink, directeur ZIMIHC Cultuurhuizen en Lilian Vis Dieperink, artistiek leider Stut Theater, hun ongenoegen en teleurstelling blijken:. ‘De keuze om alleen vier podia in de binnenstad uit te zonderen staat haaks op het criterium spreiding en doet bewoners van de Utrechtse wijken te kort.’ Ook vinden zij dat kunst en cultuur minder toegankelijk is gemaakt door de beslissing:, ‘Voor veel van ons publiek speelt hun leven zich af in de wijk en de stap naar het centrum wordt vaak niet gemaakt. Voor ons is toegankelijkheid en inclusiviteit in alles wat wij doen het uitgangspunt.’ Ze besluiten hun brief met een verzoek aan Den Oudsten: ‘Laat zien dat u waarnemend burgemeester voor alle Utrechters bent.’

Disclaimer:
Bovenstaand artikel is geschreven voordat de nieuwe corona maatregelen van 14 oktober zijn ingegaan.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    🙂

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *