Er mist iets op onze voetbalvelden… 

Er mist iets op onze voetbalvelden… 

Lege voetbalvelden bij VV De Meern. Foto: Koen van den Berg

Het is toch een raar gezicht, als men nu een rondje zou maken langs de voetbalclubs in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Er zijn er genoeg: UVV in Het Zand, DESTO aan de rand van het oude dorp van Vleuten, PVCV tussen Vleuterweide en De Meern, VV De Meern dat tussen UVV en PVCV in ligt, Nieuw Utrecht in Strijkviertel… Kortom, keuze genoeg. Doordeweeks is het nog altijd een komen en gaan van kinderen in voetbalkleding en word je als onschuldige passant haast ondersteboven gefietst door alle bakfietsouders met jonge voetballertjes. Op zaterdag mogen ze het veld op, al is het enkel voor onderlinge wedstrijdjes en om te oefenen.  

Maar het is tenminste iets. Want er ontbreekt toch echt een hoop. Op zondagen heerst er namelijk een doodse stilte over de sportparken. Geen kip te bekennen, al is er misschien een verdwaald groepje jongeren te vinden dat een balletje trapt op een van de vele onbespeelde velden. De mensen voor wie De Voetbalzondag een heilige betekenis hebben gekregen, de senioren, zien alle gezellige taferelen bij de jeugd op zaterdag met lede ogen aan.  

Voor deze groep is de zondag belangrijker dan enkel de negentig minuten binnen de lijnen. Het geouwehoer in de kleedkamer, het gelul en gezeik tegen de scheidsrechter, het welverdiende drankje in een naar verschaald bier stinkende oude kantine. Het ene drankje dat al snel in een heel kratje verandert. De keiharde tackles. De al dan niet terechte gele kaarten die ook weer de nodige discussie met de scheids opleveren. Een scheidsrechter die overigens vaak flink op leeftijd is. De suffe tegengoal die te voorkomen was ware het niet dat de verdediging zo sloom is als een zak stront. De dikke spits die een kans verprutst die zelfs een gemiddelde D-pupil nog had binnengeschoten. De blunderende keeper, die nog zo goed zijn handschoenen had ingevet maar die verdraaide bal er toch doorheen ziet gaan. De senioren missen het allemaal. 

Toch zat het er al een tijdje aan te komen. Afgelopen augustus ging het nieuwe voetbalseizoen piepend en krakend dan toch weer van start, nadat er vijf maanden lang geen officiële wedstrijd meer was gespeeld. En wat voelde het goed om weer op dat natte, niet al te beste grasveld te staan. De keiharde duels, de schlemielige goals, het onderlinge gezanik. En dat voor een handjevol toeschouwers, meestal bestaande uit een paar ouders en een nieuwsgierige voorbijganger. Na die eerste wedstrijd smaakt dat biertje in de kantine toch net iets lekkerder. Maar toch heerst er ook een bepaald gevoel: hoelang kan dit nog op deze manier? 

Niet heel lang, zo bleek. Amper een maand later werden de paar toeschouwers die er in de vijfde klasse nog de moeite voor namen om het niet al te beste voetbal te komen aanschouwen alweer van de sportparken verbannen. Het enige wat nog te horen was, waren de befaamde sportkreten die iedere zondag weer net zo makkelijk van de tong rollen. ‘Het kan nog, nu wij weer!’, ‘Scheids, dat was op de bal!’ en ‘Bal in de ploeg houden’, het laatste lukt overigens gemiddeld tien seconden waarna er weer een ziekenhuisbal volgt. En dan zijn hier nog de nodige scheldkanonnades uitgefilterd.  

Nu mogen ze helemaal het veld niet meer op. Niet trainen, geen oefenwedstrijdjes en al helemaal geen competitie. Met veel jaloezie wordt er gekeken naar de pupillen en junioren, die doordeweeks met zijn allen het veld op stappen voor een intensieve training. Senioren moeten het doen met het volgen van de Eredivisie, waar het niveau gelukkig niet altijd hoog is en zo herkenbaar blijft voor kelderklasse-voetballers. Zij wachten met smart op de dag dat corona enkel weer staat voor Mexicaans bier. Op de dag dat ook zij weer het veld op mogen en gaan tackelen, schieten, passen, zeuren en juichen. Allemaal onder toeziend oog van een handjevol trouwe fans. Ooit mag het weer, en pas dan is ons voetballandschap weer helemaal compleet. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *