Interview – nieuwe maatregelen voor café Doppio Espresso

Interview – nieuwe maatregelen voor café Doppio Espresso

De horeca moet de aankomende vier weken helemaal dicht. Dat kondigde het kabinet aan op dinsdag 13 oktober in de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Amy Gibcus, assistent-bedrijfsleider bij koffiebar Doppio Espresso in Leidsche Rijn Centrum, verteld over haar ervaringen met de sluiting. 

Had je deze nieuwe maatregelen zien aankomen? 
Ja, toen er een extra persconferentie aangekondigd werd voelde ik de bui al hangen. Ik ben ook niet de enige; in de dagen voor de persconferentie was het extra druk en zat de zaak erg vol. Onze gasten namen het ervan dat ze nog een laatste keer van de koffie konden genieten.’ 

Wat betekenen deze maatregelen voor jullie zaak? 
Als echt café, waar we mensen aan tafel kunnen bedienen en uitserveren, sluiten we. We kunnen uitsluitend drankjes en lunch ‘’to go’’ aanbieden.’ 

Wat is je persoonlijke mening over de maatregelen? 
Ik snap heel goed dat er maatregelen nodig zijn. Wel denk ik dat de overheid vanaf juni, toen we na de eerste lockdown weer open mochten, het geleidelijker aan had moeten doen. Ze kondigden de opening van de horeca aan op een manier alsof het leek dat in juni alles weer mocht, maar corona was nog lang niet weg. Bij de tweede golf hadden ze eerder in moeten spelen qua maatregelen. We zijn geen avond horeca, we serveren geen alcohol en alle tafels staan anderhalve meter uit elkaar. Ik zou bijna zeggen dat het hier veiliger is dan in de supermarkt. Er zijn daarnaast verschillende soorten horeca; er zit een groot verschil tussen een café en een kroeg. Ik vind het dus vreemd dat de maatregelen voor alle horeca gelden, want nu zijn wij de dupe van de gedeeltelijke lockdown, ondanks dat het in onze zaak heel veilig was.’ 

Hoe reageren de gasten? 
‘De meeste gasten vinden het jammer dat ze niet mogen blijven zitten, ook niet op het terras. Er zijn mensen die nog niet van de maatregelen op de hoogte zijn en die gaan teleurgesteld naar huis, want een kartonnen beker vinden ze niet lekker om uit te drinken. Gasten vinden het ook vervelend dat ze niet naar het toilet kunnen en buiten op hun bestelling moeten wachten, helemaal nu het kouder wordt. We kunnen mensen een stuk minder service bieden dan ze gewend zijn.’ 

Hoe zie je de komende tijd voor je? 
De maatregelen zouden volgens de persconferentie voor vier weken gelden, maar het zou me niet verbazen als we dit nog een aantal maanden moeten voortzetten. Ik denk dat in de komende paar weken de gasten niet onnodig hun huis uit gaan en het rustig blijft, maar dat dit gedrag uiteindelijk afzwakt. Ik verwacht dat mensen dan juist meer naar buiten gaan en dat het bij Doppio weer wat drukker wordt.’ 

Is afhalen wel rendabel voor Doppio? 
Er moeten een aantal wijzigingen komen. Ten eerste kan minder personeel komen werken. Wij werken met nulurencontracten dus technisch gezien is dat mogelijk, maar het is niet netjes tegenover de werknemers. Daarnaast hebben we veel extra kosten aan bijvoorbeeld de kartonnen to-go bekers. Mensen komen ook maar één keer drinken bestellen; een tweede ronde, wat normaal gesproken in het café vaak gebeurt, doen ze niet. Gelukkig kunnen wij als koffiebar vrij gemakkelijk inspelen op de omschakeling naar afhalen, in tegenstelling tot restaurants die maaltijden en dure wijnen uitserveren. In dat opzicht hebben we geluk, laten we daarom positief blijven voor de toekomst van Doppio.’ 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *