Klaar met de zwartepietendiscussie!

Klaar met de zwartepietendiscussie!

Een piet die deels zwart en wit is. Bron: De Volkskrant

De blaadjes vallen van de bomen, het wordt eerder donker en mensen beginnen weer het gesprek over de huidskleur van zwarte piet. Bezwaren tegen zwarte piet waren er al in de jaren ’60, maar pas in de afgelopen tien jaar is er meer aandacht voor. Een oplossing voor de discussie lijkt er nog lang niet te zijn. Ook in mijn omgeving hoor ik steeds vaker de meningsverschillen over de knecht van sinterklaas. En om eerlijk te zijn, het is om moe van te worden. 

 

Waar de discussie over gaat is voor iedereen wel duidelijk, behalve de kinderen die nog geloven in de feestdag. Tegenstanders van zwarte piet willen dat er geen zwart geschminkte knecht meer naast een baas met een witte huidskleur staat. Zij vinden dat het sinterklaasfeest een racistisch stereotype in stand houdt. Voorstanders van zwarte piet vinden dat de kleur traditie is en dat er niks racistisch aan is, omdat het nooit zo is bedoeld. ‘Het is namelijk een kinderfeest’, hoor je velen zeggen. Beide partijen vinden dat de ander een totaal verkeerd beeld heeft van hoe het feest werkelijk in elkaar zit.  

Ik zit er tussenin. Voor mij maakt het niks uit of een piet nou zwart, roetveeg of pimpelpaars is, als die kinderen het maar leuk hebben. Daarvoor hoeft een piet niet per se een getinte huidskleur te hebben. Sterker nog, sommige kinderen ervaren discriminatie vanwege zwarte piet, dat blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman in 2016. Anderen zien hem juist als een moedig persoon.  

Soms leidt de discussie zelfs tot escalaties. Het bekendste voorbeeld is van de zogeheten ‘blokkeerfriezen’ die een snelweg blokkeerden zodat de tegenstanders van zwarte piet hun eindbestemming, de sinterklaasintocht van dat jaar, niet konden bereiken om te demonstrerenEen ongelooflijke onnozele en levensgevaarlijke actie. De initiatiefnemers hadden naar mijn mening een veel hogere straf mochten krijgen dan de opgelegde negentig uur taakstraf. 

Al die discussies en demonstaties over dat ene kleurtje van een piet lijkt mij na tien jaar wel genoeg, maar de overheid wil er niks mee te maken hebben. Die vinden dat het niet aan hen is om zich te mengen in deze discussie. Een middenweg is niet goed genoeg voor de voor- en tegenstanders van zwarte piet. Zo blijven de discussies en de demonstaties van beiden kanten doorgaan. Ik ben er wel klaar mee, maak een keuze zou ik zeggen. Dit jaar zal er weinig sinterklaas gevierd worden vanwege de coronacrisis. Dit is het perfecte moment om de knoop door te hakken. Wat de uitkomst is maakt niks uit. Als er überhaupt maar een uitkomst komt. We zitten op dit moment in een voetbalwedstrijd die constant wordt verlengd omdat de scheidsrechter er niet is. Beide partijen willen zich niet overgeven en de bal stilleggen. Ze spelen in een soort trance van ‘Alles of niets’ waardoor er uiteindelijk niks wordt bereikt. Het lijkt mij beter als de overheid er nog een keer naar kijkt en een beslissing maakt, omdat degenen die de discussie voeren dat duidelijk niet zelf kunnen doen.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *