Seksueel geweld; de maatschappij uit

Seksueel geweld; de maatschappij uit

Bron: Mihai Surdu

Toen ik afgelopen week voor de zoveelste keer ongevraagd op straat in mijn kont werd geknepen en asociaal werd nageschreeuwd door een groep jongeren, was het genoeg. Ik ben woedend uitgevallen naar de man die het gore lef had om mij ongewild aan te raken. Ja, je leest het goed, een man! Ik, als minderjarig meisje, ben door een man van rond de 35 op klaar lichte dag ongevraagd betast. Nu is het nog nooit zo ver gekomen dat ik ben verkracht of ongewild handelingen moest uitvoeren, maar ik weet dat dit helaas wel gebeurt. Dit heb ik namelijk van dichtbij meegemaakt. Iemand in mijn vriendenkring is seksueel misbruiktDie vriendin heeft er een posttraumatische stressstoornis ervan overgehouden. Tot op de dag van vandaag moet er nog steeds zo veel verbeterd worden op dit vlak. Want hoe het er nu aan toe gaat is onacceptabel! 

Ik hoor vaak dat mensen #metoo zat zijn. Dat snap ik simpel gezegd gewoon niet. Hoe kun je zulk grensoverschrijdend gedrag goedkeuren?! Voor de duidelijkheid: de #metoo beweging geeft je als vrouw geen vrij spel om elke man te beschuldigen van seksueel misbruik. Nee tuurlijk niet!  Het gaat er vooral om dat vrouwen beschermd worden voor mannen die geen fatsoen kennen. Het is voor de mannen die onwetend zijn van het feit dat seksueel geweld of seksuele intimidatie, emotionele, fysieke of juridische consequenties met zich meebrengt. Dat is namelijk wel het geval! 

Als er een moord gepleegd wordt, wordt daar aangifte van gedaan. Er volgt dan een rechtszaak en de persoon in kwestie wordt gestraft volgens het rechtssysteem. Dit hoort ook te gebeuren als er seksueel geweld plaats vindt. Seksueel geweld is wettelijk gezien ook gewoon strafbaar. Je hoort hier dan ook gestraft voor te worden. Dit gebeurt alleen veelte weinig omdat vrouwen het gevoel krijgen dat ze de situatie zelf hebben gecreëerd of hebben uitgelokt, door het dragen van bepaalde kleding. Dit is iets wat veel vrouwen naar hun hoofd krijgen geslingerd. Zo ook die vriendin van mij waar ik het eerder over heb gehadHet is natuurlijk belachelijk dat mensen hier zo over denken. Je bent het slachtoffer van seksueel geweld niet de oorzaak! 

De gevolgen die aan seksueel geweld verbonden zittenzoals onder andere een posttraumatische stressstoornis wordin de documentaire serie ‘Geraldine en de vrouwen’ heel mooi naar voren gebrachtIn deze documentaire gaat Geraldine Kemper met zes vrouwen, die seksueel geweld hebben meegemaakt, naar Kroatië om daar hun posttraumatische stressstoornis te verwerken. De vrouwen en hun heftige verhalen worden op een respectvolle manier neergezet. Ze gaan diep in op de details van hun trauma. Ik herken sommige verhalen terug in het verhaal van mijn vriendin. Dit maakt mij emotioneel en boos. Het is verdrietig om te zien hoe deze prachtige vrouwen zulke nare dingen moesten meemakenEen documentaire serie zoals deze, is zo onwijs belangrijk voor het voorkomen nieuwe gevallen van seksueel misbruik. Ook worden bewegingen zoals #metoo serieuzer genomen. Deze documentaire serie is een kleine stap met hopelijk grote positieve gevolgen voor dit maatschappelijk probleem. 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *