Overvolle boerderijwinkels sinds het corona virus zorgt voor stijgende omzet?!

Overvolle boerderijwinkels sinds het corona virus zorgt voor stijgende omzet?!

Als je binnenkomt bij streekboerderij Geertjes Hoeve, in Haarzuilens, zie je iets wat niet vaak meer voorkomt: drukte. Ook al is het restaurant gesloten, is er nog veel animo voor de kinderboerderij en niet te vergeten de boerderijwinkel. De stijgende omzet van streekboerderijwinkels is een van de weinige positieve gevolgen, op nationaal niveau, van het corona virus. Helaas weet de stijgende omzet van de boerderijwinkel in de Geertjes Hoeve de kosten van het gesloten restaurant niet te compenseren. 

Vrolijke kinderen, huismoeders die boodschappen doen bij de boerderijwinkel of een oud stel die een wandeling maakt, je vindt het allemaal terug op de vrijdagmiddag bij de Geertjes Hoeve. Om te voorkomen dat het te druk wordt zijn wandelstokken neergezet bij de ingang van de Geertjes Hoeve. Je pakt één wandelstok per twee volwassen om het aantal bezoekers van de Geertjes Hoeve in de gaten te houden. De drukte trekt ook door als je de boerderijwinkel binnenkomt. De drukte in de streekboerderijwinkels is iets wat op nationaal niveau groeit, sinds de opkomst van het coronavirus. Dit is dan ook terug te zien bij de Geertjes Hoeve in Haarzuilens.

Roos van Doorn, zes jaar werkzaam bij de Geertjes Hoeve, geeft namelijk aan dat de drukte in de boerderijwinkel sinds de opkomst van corona sterk is toegenomen. ‘In de zes jaar dat ik hier werk is het nooit zo druk geweest. Sinds corona heeft de Geertjes Hoeve veel nieuwe vaste gasten gekregen’, vertelt Van Doorn. Daarna meldt Van Doorn dat het aantal bezoekers aan de winkel alleen maar toeneemt. In de tweede coronagolf is het volgens Van Doorn ook drukker dan tijdens de eerste corona golf. Van doorn zegt: ’Ik denk omdat mensen nu meer kennis hebben over het virus, eerder op pad durven te gaan. Mensen weten namelijk of ze tot de risicogroep behoren of niet. Ik merk dat er ook gewoon veel mensen zijn die graag de lokale winkels willen steunen.’  Volgens een groep ouders komen er nieuwe klanten omdat je er met de kinderen een leuk uitstapje van kan maken. ‘De mogelijkheden voor uitstapjes met het gezin zijn nu redelijk beperkt. Bij de Geertjes Hoeve kan ik mijn kinderen loslaten in de kinderboerderij terwijl ik mijn boodschappenlijstje in de boerderijwinkel afwerk. Daarnaast vind ik het een fijn idee om in plaats van door de overvolle supermarkt te lopen, naar de boerderijwinkel te gaan. Ik heb het gevoel dat hier de 1.5 meter beter wordt uitgevoerd. Ook zijn de producten voor mijn gevoel kwalitatief gewoon beter’, vertelde Elly van Etten, moeder van drie kinderen, op een enthousiaste wijze.

De drukte in de winkel valt dan ook daadwerkelijk terug te zien in de omzet. Anne Kloek, de eigenaar van de Geertjes Hoeve zegt: ‘Ondanks dat het totaalaantal bezoekers even wat minder is, zien we dat de winkel aan het plussen is. Er zit echt behoorlijke groei in, maar het is lastig aangeven waar dat nu echt vandaan komt. Het is duidelijk dat dit komt omdat meer mensen bewuster boodschappen doen. Ook de verkoop van cadeaupakketten en borrelboxen is enorm toegenomen. De winkel stijgt erg in omzet. De omzet is wel drie keer zo veel als eerst! Dit is heel erg van belang omdat de bezoekers van het restaurant nu helaas niet meer kunnen komen. De omzet van de boerderij in het algemeen lager om die reden.  We hebben de steun in de winkel dan ook keihard nodig! De stijgende omzet van de boerderijwinkel compenseert namelijk helaas nog niet de omzet die we mislopen doordat we het restaurant moest sluiten.’

Van Doorn merkt de drukte niet alleen op tijdens het werken in de winkel. Ook wordt ze vaker spontaan opgeroepen, vanwege een te kort aan medewerkers. Op een vrijdag middag werkte voor het coronavirus vaak twee mensen in de winkel. Afgelopen vrijdag waren er drie tot vier medewerkers in de winkel te vinden, er is dus zo’n 50% extra mankracht nodig. Er waren twee en op sommige tijdstippen zelf drie personen achter de kassa nodig. Er is ook altijd één medewerker de lege schappen aan het bijvullen. ‘Ik vind dit totaal niet erg! Ik ben blij dat ik nog kan werken. Vrienden van mij die werken in de horeca kunnen helemaal niks meer. Daarnaast ben ik blij voor het bedrijf, dat er in ieder geval meer mensen naar de winkel komen. Het zou zonden zijn als het bedrijf failliet zou gaan. Dit zou vervelend zijn voor de boerderij, maar ook voor de mensen uit de buurt en omsteken. Dit is namelijk niet alleen een leuke ontmoetingsplaats voor jong en oud, ook verkopen wij eerlijke producten en dat zie ik in deze tijd niet meer zo vaak’ aldus Van Doorn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *