Een klassenuitje naar het Milieu Educatief Centrum Maarssen, leuk of saai?

Een klassenuitje naar het Milieu Educatief Centrum Maarssen, leuk of saai?

Het is tien uur ’s Ochtens, de klas uit groep drie van basisschool de Kameleon uit Maarssen zit in een kring naast elkaar. Een zacht briesje gaat voorbij en herfstbladeren vallen neer in de cirkel van kinderen. ‘Ssshhh’, sust de juffrouw van de groep. ‘Richt jullie neuzen naar Ineke, van het MEC (Milieu Educatief Centrum Maarssen). Zij gaat jullie nu wat vertellen!’, zegt juffrouw Annemarie tegen haar leerlingen. Zodra alle neuzen naar Ineke gericht zijn begint ze te vertellen, ‘welkom in onze struintuin! Wij gaan hier vandaag lekker struinen en van de bloemen die hier groeien, jullie eigen DIY-parfum maken!’, vertelt Ineke enthousiast. De kinderen kijken glazig om zich heen. Tijdens de uitleg peutert een jongetje in zijn neus en eet het residu op zijn vinger op.  

‘De één vindt het natuurlijk leuker dan de ander. Mijn doel is om ieder kind dat hier komt een beetje te inspireren door de natuur’, zegt Ineke, vrijwilliger bij het Milieu Educatief Centrum Maarssen. ‘Veel van onze activiteiten gaan ondanks corona gewoon door, ik vind het heerlijk om met kinderen te werken en deze workshops voor te bereiden.’

Al gauw struinen de kinderen door de tuin opzoek naar bloemen. Iedereen krijgt een rieten mandje waar ze hun ‘geurvondsten’, zoals vrijwilligster Ineke het noemt, in mag verzamelen. ‘Ik knijp, maar er komt helemaal niks uit!’, zegt Dilaila (8), ze steekt haar hand uit waar een verpietert bloemetje in ligt. Ineke’s ogen worden groter en rent direct af op het zachte stemmetje. De geurvondsten uit Ineke’s eigen mandje vallen op de grond, dat heeft ze niet door. ‘Nog niet in knijpen! We gaan nu eerst alle bloemetjes verzamen, daarna persen we de lekkere geursappen eruit’, roept Ineke belerend. Dilaila zegt niets meer en stopt het verpieterde bloemetje terug in haar mandje.

Juffrouw Annemarie over het bezoekje naar het Milieu Educatief Centrum: ‘In deze tijden van corona vinden kinderen het lekker om er even uit te gaan. Pappa en mamma nemen je minder vaak mee naar uitjes. Hier kunnen ze hun energie kwijt en lekker ravotten. Wij vinden het op de Kameleon heel belangrijk dat kinderen meer verbinding krijgen met de natuur. Ik zou willen dat kinderen in plaats van op de iPad en voor de TV zitten lekker gaan buitenspelen. Dat proberen we zoveel mogelijk te promoten.’

Het moment is daar, de geurvondsten worden nu ‘omgetoverd’ tot een eigen unieke DIY-parfum. Na twintig minuten te hebben gestruind in de tuin zit iedereen weer in de kring. Kleine plastic flesjes met een houten stok worden uitgedeeld. De kinderen worden geïnstrueerd om alle gevonden bloemen in het flesje te doen en het fijn te persen met het stokje. Het gaat niet bepaald makkelijk. Enkele kreten van frustratie worden geuit door de kinderen: ‘het lukt helemaal niet!’, ‘mijne ruikt heel vies’, ‘maar er komt helemaal geen parfum uit?’, roepen enkele kinderen. De ogen van Ineke worden weer groot en probeert iedereen te helpen. Er heerst een chaotische sfeer. Uiteindelijk wordt ieder flesje gevuld met een beetje water. ‘Nu goed schudden jongens!’, roept Ineke. Ze pakt haar eigen flesje en begint driftig te schudden. Ze merkt niet dat het dopje van haar flesje er niet goed op zit en al gouw schudt ze de inhoud van het flesje om haar heen. ‘Oeps! Zorg dat je dop er wel goed op zit’, zegt ze met een nerveuze lach. De kinderen schudden allemaal met hun flesje. ‘Dit is jullie eigen unieke parfum! Bedenk allemaal een leuke naam en schrijf het op je flesje’, zegt Ineke tegen de groep.

‘Ja ik vond het wel leuk, maar het is alleen niet goed gelukt’, zegt Jayden (7). Bij de vraag of hij graag nog een keer op bezoek wil gaan bij het Milieu Educatief Centrum, haalt hij zijn schouders op. Hij ruikt aan zijn flesje met parfum. ‘Het stinkt wel’, zegt hij.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *