Nieuw seizoen Undercover had beter gekund

Nieuw seizoen Undercover had beter gekund

Undercover (2019 – heden) 
Seizoen 2 
Nederlands – Belgisch
Tom Waes 
Frank Lammers 

Na een lange tijd wachten was het begin september eindelijk zover: een nieuw seizoen van de Nederlands Vlaamse hitserie Undercover. Nu we zo’n acht afleveringen verder zijn kan er voorzichtig een balans worden opgemaakt van het seizoen waarin we nu zitten. Het verhaal gaat in de hoofdlijnen over Bob (Tom Waes), een undercoveragent die na zijn vorige opdracht aan een nieuwe begint. Echter raakt hij steeds dieper verstrengeld in problemen met personages die we al kennen uit het eerste seizoen en loopt daarmee het risico dat hij de opdracht van dit seizoen niet kan volbrengen. 

Het verhaal
Bob is een man van in de veertig. Is gescheiden van zijn vrouw, nadat hij het werk niet meer kon scheiden van zijn privé situatie. Tijdens zijn vorige undercoveroperatie wist hij succesvol de organisatie van Ferry Bouman (Frank Lammers) te ontmantelen. Dit deed hij in samenwerking met de Nederlandse Kim de Rooij (Anna Drijver). Crimineel Ferry zit in de gevangenis en is uit op wraak. Hij weet Bob te chanteren door middel van een bandopname die is overgebleven uit het vorige seizoen. Kim aan de andere kant komt in gevaar door de nieuwe operatie van Bob. Ze vertelt dat ze op het spoor is gekomen van een wapensmokkel vanuit België. Als ze daar langsgaat om onderzoek te doen wordt dit haar fataal, doordat de smokkelaars haar al snel koud maken. Bob gaat intussen undercover bij de smokkelaars om de dood van zijn oude partner Kim te wreken. Dit gaat echter niet van een leiendakje, omdat hij in de tussentijd wordt gechanteerd door Ferry vanuit de gevangenis. Als Ferry de bandopname bij de bazen van Bob weet te krijgen, dan hangt Bob.  

Achtergrond 
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in België. Deels nog in Brabant, waar het vorige seizoen werd opgenomen. Dat is wellicht typisch, omdat het vorige verhaal over drugssmokkel ging en deze editie over wapensmokkel. Het verband is dan snel te leggen met een bepaalde stereotypering. De serie speelt zich af in het hedendaagse leven, het is dus niet gek dat sommige dingen al snel worden aangedikt. Vooral doordat het over wapensmokkel gaat. 

Conclusie 
Aan alles is het te merken dat Undercover de sfeer van het vorige seizoen probeert terug te brengen. Echter was het heel pover om te zien dat één van de hoofdpersonages al heel snel uit de serie werd verdreven. De ‘dood’ van het personage dat gespeeld werd door Anna Drijver werd bij het Nederlandse publiek van Undercover niet in dank afgenomen. Toch is de serie bij het grote publiek nog altijd ontzettend populair. Dankzij het succes uit het eerste seizoen is de serie in allerlei verschillende landen zichtbaar en vertaald. Dit seizoen valt echter enigszins tegen en binnen de verwachtingen. Er is wat minder spektakel dan men misschien verwachtte, maar anderzijds bouwt de spanning steeds meer op tot de climax van het verhaal. De casting is wel subliem gedaan. Door kickbokser Rico Verhoeven in de gevangenis naast Ferry te zetten is natuurlijk ijzersterk, want wie wil Rico tenslotte niet als bodyguard hebben. Alles wat de kijker verlangd zit er eigenlijk wel in. Af en toe is het seks, drugs en rock ’n roll, maar vaak is het langdradig. Het is niet zo dat je meteen in het verhaal valt als je een beetje achterloopt. Daar moet je simpel gezegd het hele seizoen voor kijken. Het nieuwe seizoen Undercover had beter gekund, maar valt alsnog binnen de verwachting. 

Over de auteur

Maarten Schuijl

Opgegroeid op Texel. Nu al zo'n vijf jaar wonend in Utrecht. Voetballiefhebber pur sang. Verleden bij Noordhollands Dagblad en tegenwoordig schrijvend voor FC Volendam en UtrechtsVizier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *