Het jaarlijkse winterdipje staat weer voor de deur

Het jaarlijkse winterdipje staat weer voor de deur

De dagen worden korter, het weer wordt slechter en zo ons humeur ook. Daarnaast hebben dit jaar ook nog te maken met het coronavirus. Ik voel mijn jaarlijkse winterdipje alweer aankomen. 

 

Ik word wakker, het is inmiddels al 12.30 en ik ben nog steeds niet uit mijn bed gekomen. Ik hoor het getik van de regen op mijn raam. Ja hoor, het is weer slecht weer. Dan bedenk ik mij hoeveel ik nog voor school moet doen en dat mijn uitstel gedrag echt niet meer kan. Vervolgens pak ik mijn telefoon, er komt een NOS melding tevoorschijn. ‘Aantal nieuwe besmettingen stijgt tot net boven de 10.000, 726 meer dan gisteren’ meld de melding. 

 

Met een chagrijnig gezicht loop ik naar beneden om mijn ontbijt te maken. Al gauw word ik chagrijniger omdat ik chagrijnig word van het feit dat ik chagrijnig ben. Tijdens het bakken van mijn eitje bedenk ik mij ineens hoe makkelijk ik in slecht humeur kom. Mijn dag is pas kort en ik vind alles nu al vervelend, irritant of stom.  

 

Het lijkt haast wel of ik negatief wil zijn. Is er dan niks positiefs aan mijn dag? Ik begin diep na te denken. Al snel denk ik: ‘Nee er was niks positiefs vandaag. Toch begin ik verder te denken. Eigenlijk heb ik vannacht wel lekker geslapen, dat is in ieder geval positief. Daarnaast heb ik ook lekker ontbeten en had ik een leuk gesprek met mijn ouders. 

 

Plotseling kan ik heel veel positieve gebeurtenissen op noemen. Mijn humeur is inmiddels volledig bijgedraaid. Eigenlijk was dit helemaal niet zo lastig. Waarom doe ik dit niet iedere dag en ga ik dit jaar de strijd aan met mijn winterdipje. 

 

Inmiddels probeer ik elke dag iets positiefs op te schrijven. Dit kan gaan over mijn dag maar ook over mijn hele leven. Ik probeer mezelf aan te leren om wat meer dankbaar te zijn en zo positiever in het leven te staan. Nu klink ik natuurlijk als een standaard zweefteef maar ik kan je garanderen dat dit echt werkt. 

 

Opiniepeiler Gijs Rademaker meldt in het programma Jinek dat 60% van de mensen in Nederland mentale klachten ervaart sinds de coronacrisis. Dit zou meer erkent moeten worden. Psychische klachten leiden tot veel problemen. Het lijkt erop dat er vaak nog een taboesfeer hangt over psychische gezondheid. Wees niet bang om hulp te zoeken en help elkaar een beetje. 

 

Het is zo belangrijk dat we ons in deze tijden sterk houden. Het leven is momenteel anders dan anders en daar is niks aan te doen. Laten we ons erbij neerleggen dat het nu niet anders kanDoor alle feesten en etentjes die we nu missen kunnen we van die in de toekomst extra genieten. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *