Drukte in de stad uit vrees voor nieuwe coronamaatregelen

Drukte in de stad uit vrees voor nieuwe coronamaatregelen

Het is druk in winkelcentrum Hoog Catharijne. Mensen lopen Hoog Catharijne in- en uit, tegen de aangegeven looprichtingen in. Voor Dunkin’ Donuts staat een lange, onhandige rij door het algemene gangpad. Voorbijgangers moeten door de donutliefhebbers heen zigzaggen. Mensen pakken nog snel hun kans om verschillende winkels te bezoeken, omdat er dinsdag nieuwe maatregelen worden gevreesd.

Zondagavond meldde de NOS dat er dinsdag waarschijnlijk extra coronamaatregelen aangekondigd worden. Musea, bioscopen en theaters zouden vanaf donderdag hun deuren voor twee weken moeten sluiten. Ook verschillende contactberoepen zoals kappers zullen binnenkort nieuwe maatregelen opgelegd worden, zo is de verwachting.

In Hoog Catharijne draagt het publiek over het algemeen een mondkapje. De meeste mensen geven gehoor aan het dringende advies van het kabinet om een mondkapje te dragen. Er is een duidelijke stijging te zien in het gebruik van mondkapjes sinds het moment dat het advies werd uitgegeven.

Corona-coupe

‘Veel mensen willen nog net even geknipt worden, omdat ze bang zijn dat de kappers binnenkort weer moeten sluiten’, zegt Marco van der Perf, kapper bij Your Look Hair & Beauty aan de Twijnstraat. Het is druk bij alle kappers in het centrum., zo bevestigt ook Mike, medewerker van de kapperszaak Haarfijn op het centraal station: ‘We hebben het echt een stuk drukker gehad dit weekend en ook vandaag wilden veel mensen hun haar laten doen’.

Tijdens de eerste golf in het voorjaar bleven kapperszaken lange tijd gesloten vanwege de coronamaatregelen. Veel mensen knipten thuis elkaars haar en er ontstond een trend bij mannen om hun haar te millimeteren, de zogeheten corona-coupe. Toen de kapperszaken weer opengingen was het een tijd erg druk en werd er een inhaalslag gemaakt.

Ook bioscoop Kinepolis Jaarbeurs merkt dat mensen zich bezighouden met de eventuele nieuwe maatregelen: ‘Er komen veel telefoontjes binnen die vragen of we later deze week en volgende week nog open zijn’, zegt Lonneke Janssen, die bij de receptie van de Kinepolis zit. ‘Ik kan het ze alleen helaas niet vertellen, wij weten het zelf namelijk ook nog niet’. Toch merkt ze wel dat niet iedereen er heel bewust mee bezig is: ‘Vandaag stonden er nog een vader en zoon aan de balie, ze waren te laat voor een film en de vader zei dat ze later die week dan wel terug zouden komen. Ik twijfelde, want eigenlijk verwacht ik dat we morgen weer moeten sluiten’, aldus Janssen.

Spits

Naarmate de spits langzaam op gang komt, wordt het ook op het centraal station een stuk drukker. Stoelen, ook die naast elkaar, raken langzaam bezet. De doorloop in de kleine winkeltjes in de stationshal is groot en mensen passeren elkaar rakelings.

En dat terwijl de overheid erop aandringt dat mensen alleen het openbaar vervoer moeten gebruiken als het echt nodig is. De overheid wil zoveel mogelijk onnodige verplaatsingen door het land wil voorkomen om het virus onder controle te houden.

De vraag is hoe druk het over een week nog is in de stad en op het station. Men zal moeten afwachten of het kabinet met nieuwe maatregelen komt en welk effect deze zullen hebben.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *