Safety blankets in the making

Safety blankets in the making

Gezellig met een groep dekentjes maken voor kinderen in lastige situaties, dat is wat de droomdekentjesgroep in Vleuten-De Meern iedere maandag doet in Buurthuis Weide Wereld.

Droomdekentjes is een initiatief van Stichting de Regenboogboom. Een stichting die kinderen met grote uitdagingen, bijvoorbeeld ziekte of trauma’s, weer veerkracht probeert te geven. Een droomdekentje is een letterlijk safety blanket voor die kinderen. In Buurthuis Weide Wereld in Vleuten-De Meern zit een groep die iedere maandag dit soort dekentjes maakt.

Rond een uur of negen beginnen de dames en heer het buurthuis in te druppelen. Greet Bosma, de coördinator van de groep, deelt papieren bekertjes uit. ‘Vanwege corona moeten we nu deze even gebruiken,’ geeft ze aan.
Om half tien gaat iedereen in een kring zitten. Terwijl Greet het woord neemt en wat mededelingen geeft, pakt iedereen om de beurt koffie of thee. Greet laat een deken zien die af is. De ene kant is wit met allemaal losse gezellige plaatjes, op de andere kant staan bloemetjes en beestjes.
Als men start is het tien uur. De dames gaan aan de slag met quilten en patronen leggen, en Wim Bosma, de enige man in het gezelschap en de echtgenoot van Greet, gaat alle mooie stoffen in vierkantjes snijden. Ondertussen wordt er gezellig bij gekletst.
Greet verteld dat ze niet echt een planning hebben. ‘Maar het is niet alsof we zomaar iets doen hoor.’ En dat is zeker duidelijk. Stichting de Regenboogboom heeft aangegeven dat de dekentjes van deze groep standaard aan de eisen voldoen.

Zodra een dekentje klaar is wordt gecontroleerd of het voldoet aan de criteria gesteld door de Stichting. Als dit goed zit wordt er een foto gemaakt van zowel de voor- als de achterkant van het dekentje. Daarna wordt het mooi opgevouwen en wordt er een briefje met de maten, materialen en het e-mailadres van de groep bij gedaan. Zodra er genoeg af zijn brengt Greet de dekentjes naar het sorteercentrum in Soest. Sinds maart heeft deze groep al meer dan 65 dekentjes gemaakt. Zodra er een dekentje van de groep is aangevraagd krijgen ze dat via de mail te horen.

Veel van de stoffen en garen zijn donaties. Deze komen onder andere van quiltwinkels, stoffenwinkels, mensen thuis en van Stichting de Regenboogboom. Hierdoor kunnen ook mensen die zelf geen materiaal kopen kunnen in het buurthuis dekentjes maken. Aan de hoeveelheid stof die ze hebben is te merken dat er veel met hen meegedacht wordt. In dit buurthuis alleen al hebben ze drie enorme kasten vol met stoffen. En voorlopig groeit die collectie gestaag door.

Greet verteld dat deze groep gestart is op aanvraag van de gemeente. ‘Er was een vraag vanuit de buurtverbinder Welzaam om mensen aan te moedigen projecten op te starten om buurtbewoners in buurthuizen te krijgen.’ Het lijkt er zeker op dat dit project daarin geslaagd is. Met wekelijks een groep van ongeveer 20 mensen die samen gezellig dekentjes maken. Over de sfeer die er hangt zegt Greet: ‘Het voelt als een warm bad, al vanaf dag één.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *