Vrijwillig groene vingers kweken in Park Transwijk

Vrijwillig groene vingers kweken in Park Transwijk

Vier dagen in de week kan men als vrijwilliger werken in de moestuin van Food for Good in Park Transwijk. Food for Good is opgezet door Hans Pijls met als doel verbindingen maken tussen mens en natuur, en mensen onder elkaar.

Het eerste dagdeel begint om negen uur. We gaan met een groepje in een kring zitten met een kopje koffie of thee uit de moestuin. De stoelen staan momenteel anderhalve meter van elkaar af, maar stonden eerder altijd knus bij elkaar. Rineke Konink, een van de twee begeleiders bij in de moestuin, leest van een lijst op welke taken er vandaag in de tuin gedaan kunnen worden. Men kan elk een of twee taken kiezen waar men dan die ochtend mee bezig gaat. Het werken staat centraal, maar er is geen tijdsdruk. Ieder kan op zijn of haar eigen tempo werken. Om ongeveer half tien gaat men aan de slag.

Ik loop rond en vraag een aantal van de vrijwilligers hoe ze bij de moestuin zijn komen werken. Ina verteld dat ze doorgestuurd is via de gemeente. Ze heeft een uitkering en was gevraagd er, in de vorm van vrijwilligers werk, iets voor terug te doen. Voor Abdal is dit werk de eerste stapjes terug in de arbeidsmarkt. Hij doet dit nu een maandje en merkt dat hij het heerlijk vindt om weer bezig te zijn.
Een aantal hebben, voordat ze in de moestuin kwamen werken, al eerder vrijwilligerswerk gedaan. Al met al is het een diverse en open groep mensen.
Terwijl ik met de vrijwilligers praat, is Rineke in gesprek met een van hen. Ze neemt de tijd om hen aan te horen en te zorgen dat diegene met een goed gevoel naar huis kan.

Rond tien uur komt het tweede deel van de groep. Als onderdeel van de corona maatregelen begint de ochtendgroep in twee delen. Ook deze groep mag taken kiezen en gaat aan de slag. Daarnaast gaat het winkeltje open. Hier kunnen zowel vaste klanten als belangstellenden verse groenten, fruit, kruiden en bloemen uit de tuin kopen.

Als het half elf is, is het tijd voor een koffiepauze. Men pakt weer een lekker kopje en toevallig heeft Rineke een heerlijke kruidkoek gebakken. Er wordt geëvalueerd hoe ver iedereen is met de gekozen taken. Men kan switchen of aan een nieuwe taak beginnen als ze dat willen en tegen elf uur is iedereen weer druk in de weer.
Ze gaan door tot half een. Men kan blijven lunchen, er is preisoep gemaakt, maar sommige gaan op huis aan. Van één tot vier is de middag groep er.

Er komt een zeer diverse selectie aan mensen. Sommigen doen het naast hun werk, voor anderen is het een dagbesteding of een stap richting de arbeidsmarkt. Het vrijwilligerswerk is daarom ook begeleid. Rineke Konink geeft aan dat, hoewel een opleiding in de zorg en begeleiding niet nodig is, het wel belangrijk is dat je goed contact kan maken met mensen. Ook als deze mensen soms als complex ervaren kunnen worden. ‘Je moet proberen het beste in de mensen naar boven te halen,’ zegt ze.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *