Enola Holmes: een film als geen ander

Enola Holmes: een film als geen ander

Wist u dat Sherlock Holmes een zusje had? Als het antwoord daarop ‘Nee’ is, dan ben je niet de enige. Enola Holmes, de nieuwste film in de Sherlock tijdlijn, gaat over dat onbekende zusje met de naam, u raadt het al, Enola.

De film begint met Enola (Millie Bobby Brown) die op de fiets, recht in de camera kijkend, belangrijke informatie aan de kijker verteld. Ze vertelt over de relatie die ze heeft met haar moeder (Helena Bonham Carter), met wie zij samen in een groot huis woont, en haar broers, die ze al jaren niet meer gezien heeft. Ook vertel ze dat in de nacht op haar verjaardag haar moeder is verdwenen.

Als haar broers voor het eerst in jaren weer thuiskomen schrikt Mycroft (Sam Claflin), de oudere broer van Enola en Sherlock (Henry Cavill), zo van de staat van Enola’s educatie, dat hij besluit haar naar een kostschool te sturen. Daar raakt ze zeer van gefrustreerd. Na de cadeautjes, die ze van haar moeder voor haar verjaardag gekregen had, bestudeerd te hebben, beginnen er wat kwartjes te vallen. Enola begint door te puzzelen uit te vinden waar haar moeder zou kunnen zijn en komt erachter dat haar moeder uit zichzelf vertrokken en verdwenen is. Ze besluit, net als haar moeder, te verdwijnen. Ze neemt, vermomd als jongen, een trein naar Londen. Ze komt echter in de trein in aanraking met een weggelopen jonge markies genaamd Tewkesbury (Louis Partridge). Als hij in levensgevaar blijkt begint het verhaal echt te rollen.

Het is een film die met genderrollen tart en u kijker voortdurend op het verkeerde been brengt. Net als je denkt dat de puzzelstukjes op hun plaats vallen, wordt alles weer overhoopgehaald. Dit maakt dat u als kijker de hele film door op het puntje van uw stoel zit.

Door de film heen doorbreekt Enola vaak de vierde wand. Dit kan een film heel goedkoop laten voelen, maar dat is bij deze absoluut niet het geval. Het geeft extra inzicht in hoe Enola over de situatie denkt, en geeft de kijker het gevoel bij de film te horen. Dit zorgt ervoor dat het heel makkelijk is om emotioneel geïnvesteerd te raken.

De vele doorlopende thema’s, zoals een oud speeltje van Enola en herhalende zinnen, maken dat de film zeer luchtig aanvoelt. Wat een zeer duister plot zou kunnen zijn wordt op zo een manier verteld dat het verre van zwaar is.

De film heeft veel door elkaar lopende verhaallijnen die op een heel mooie manier met elkaar verweeft zijn. Van teenromance tot poging tot moord, deze film heeft het allemaal.

Met de verwevingen van de plotlijnen, de vele twists en het continue breken van de vierde wand, is dit een film zoals geen ander. Dit maakt het echter niet verwarrend.

Het is naar mijn mening een goede, duidelijke, en spannende film. Bent u nog op zoek naar een goede film, dan raad ik u zeker aan om Enola Holmes in de kijklijst te zetten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *