Is Utrecht Centraal veilig met al die terroristische aanslagen? 

Is Utrecht Centraal veilig met al die terroristische aanslagen? 

Vorige week dinsdagavond, was er sprake van een bommelding op Utrecht Centraal. Het station werd vanwege veiligheidsrenen ontruimd en er zijn twee verdachten opgepakt. Dit gebeurde in de periode waarin de Rotterdamse docent moest onderduiken wegens geradicaliseerde jongeren. Er ontstonden vragen over de veiligheid van Utrecht Centraal Station omtrent terroristische aanslagen. 

Juul van Oosten (24 jaar) woont in Utrecht en werkt in Amsterdam. ‘Ik reis vaak met de trein naar mijn werk en dan denk ik weleens na of ik wel veilig ben op het Station. Utrecht Centraal is het grootste station van Nederland, met de meeste passerende reizigers, dus ik let wel op tijdens de spits.’ Is Utrecht Centraal nou daadwerkelijk zo onveilig? 

Hoe veilig is Nederland nou echt? 

Het NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) toonde op 15 oktober aan dat het Nederlandse dreigingsbeeld op niveau drie van de vijf staat. Dat is aanzienlijk hoog. Het NCTV geeft geen cijfer per stad. Volgens hun website is het dreigingsniveau op basis van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld: De verhoogde activiteit van ISIS in vergelijking tot vorig jaar, de verdeelde maar onvoorspelbare jihadistische bewegingen in Nederland en het maatschappelijke ongenoegen in de samenleving (zoals de politieke-sociale effecten die corona met zich meebrengt). Veiligheidsdiensten geven vanwege professionele redenen geen informatie weg over hoe deze instanties zorgen voor extra veiligheid binnen Utrecht. Dan komt natuurlijk de aap uit de mouw. Daarnaast is het om commotie te vermijden. Desondanks zijn er wel voorbeelden van maatregelen die zijn genomen om een veiliger Utrecht te creëren. Zo vertelt een medewerker van de gemeente dat er al jaren betonblokken op de Neude staansinds er op 14 juli 2016 in Nice (Frankrijk) een vrachtwagen op een plein is gereden. 
Het is nooit verkeerd om extra op te letten op Utrecht Centraal om de veiligheidsdiensten zo veel mogelijk te helpen. Daarbij ontstaat wel het risico dat men de plank mis kan slaan. Dat blijkt uit de recente ‘bommelding’ van dinsdag 3 november.
Vorige week zijn er twee verdachten aangehouden, na een bommelding op Utrecht Centraal. De bommelding werd behandeld in alle grote kranten en nieuwszenders van het land. Het AD is vijf dagen later gekomen met nieuws over deze verdachten; Ze blijken onschuldig te zijn. Volgens het AD is één van hen een Syrische student die Arabisch sprak aan de telefoon met een vriendin. De ander was een eigenaar van een kledingzaak in Utrecht die onderweg was naar huis, om het verjaardagsfeestje van zijn vrouw bij te wonen. Hoe vervelend deze situatie voor beide heren is geweesttoont dit aan dat Utrecht Centraal wellicht veiliger is dan men denkt. 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *