Overheid discrimineert vluchtelingen door naturalisatie-eisen te verhogen

Overheid discrimineert vluchtelingen door naturalisatie-eisen te verhogen

Het nieuws dat de eisen voor naturalisatie verhoogd worden, komt uit de lucht vallen voor zowel vluchtelingenorganisaties als de vluchtelingen zelf. VluchtelingenWerk Nederland heeft zijn zorgen aangekaart bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en heeft de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd. 

‘Dat ze de eisen voor het Nederlanderschap gaan aanpassen, zagen wij niet aankomen. Wij schokken hier dan ook erg van’, vertelt Martijn van der Linden, persvoorlichter van VluchtelingenWerk NederlandVolgens de nieuwe eisen voor het Nederlanderschap is het verplicht om het B1 niveau te bezitten. Er is geen plaats voor uitzonderingen zoals bij de inburgeringsexamens. Twee jaar geleden is bekend gemaakt door minister Koolmees dat per 1 januari 2021 de nieuwe wet inburgering in werking treedtHet is dus bekend dat de eisen van de inburgeringsexamens opgehoogd gaan worden van niveau A2 naar B1. Voor de groep voor wie B1 te hoog gegrepen is wordt een aparte route bedacht voor het inburgeringsproces.  Volgens Van der Linden staat dit alles los van de aanpassing van de onverwachtse verhoogde eisen voor naturalisatie‘De realiteit is dat het voor veel vluchtelingen gewoon niet haalbaar is om het B1 niveau te halen. Er zijn bijvoorbeeld vluchtelingen die uit een land komen waar een totaal ander schrift geldt. Daarnaast zijn er veel oudere vluchtelingen die ongeschoold of laag opgeleid zijn’, legt Van der Linden uit. Volgens VluchtelingenWerk Nederland kan je stellen dat overheid op deze manier discrimineert op basis van opleidingsniveau en leerbaarheid.  

Naast discriminatie vindt VluchtelingenWerk Nederland het ook erg onrechtvaardig. ‘De groep mensen die nu in aanmerking komt voor naturalisatie heeft een inburgeringsexamen afgelegd op A2niveau. Dit is wat nu vereist is om te naturaliseren. Mensen hebben daar drie jaar lang heel hard voor geleerd. Nu ze de examens hebben gehaald en super blij zijn dat ze aan de voorwaarden voldoen, worden opeens de regels aangepast en kunnen zij dus niet meer het Nederlanderschap aanvragen. Wij vinden dat je niet ineens de regels kan veranderen als de eindstreep al in zicht iszegt Van der Linden. 

Daarnaast vertelt Van der Linden: Omdat het pas zo kortgeleden bekend is geworden, weten heel veel vluchtelingen nog niet dat deze eisen worden gesteld. Er zijn gisteren veel mensen met vragen naar ons toegekomenHieruit maakte ik op dat veel mensen zich zorgen maken of ze straks nog Nederlander kunnen worden.’ Eén van die vluchtelingen is Khaled Radwan (44) woonachtig in Overvecht. Hij kwam tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 in Nederland terecht.  Hij baalt enorm van de nieuwe eisen voor het Nederlanderschap. De Nederlandse taal onder de knie krijgen was namelijk lastig voor hem. Toch haalde hij het A2-niveau. Radwan is ervan overtuigd dat het voor hem onmogelijk is om Nederlands op B1niveau te beheersen. Hij vindt dat erg frustrerendHij was bijna ‘echt’ onderdeel van de samenleving met een Nederlands paspoort, nu lijkt dat opeens heel ver weg. 

 Van der Linden meldt dat het plan nu nog in consultatie is en kunnen instanties zoals VluchtelingenWerk Nederland hun mening hier over geven. ‘Het ziet er naar uit dat het plan van de overheid gewoon doorgaat. Wij hebben onze zorgen aangekaart bij het Ministerie van Justitie en Veiligheidmaar wij krijgen niet de indruk dat onze zorgen worden begrepen en dat ze er serieus naar gaan kijken. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid meldt dat dit het plan is en het zo gaat blijven. Om deze reden is een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. ‘Dit is zo’n grote aanpassing en heeft zulke grote consequenties voor een grote groep mensen, dat wij vinden dat hier ook een debat over gevoerd moet worden. Dit gaat iedereen aan. Het dreigt nu stilletjes doorgevoerd te worden zonder dat de Tweede Kamer hiervan op de hoogte wordt gesteld en de kans krijgt om een debat over te voerenzegt Van der Linden 

VVD-Kamerlid Bente Becker reageert op de brandbrief via twitter: ‘Omgekeerde wereld. De taaleis maakt de kans juist zo groot mogelijk dat nieuwkomers volledig mee kunnen doen in ons land. De taal niet spreken plaatst je buiten onze maatschappij. Een paspoort helpt daar niets bij, Nederlands spreken wel.’ Van der Linden geeft als tegen reactie: ‘Bente Becker doet alsof wij met onze oproep aan de Tweede Kamer hebben gezegd dat wij vinden dat mensen maar gewoon zomaar een paspoort bij een pakje boter moeten krijgen. Dus dat vluchtelingen daar helemaal niks voor hoeven te doen en de taal niet hoeven te leren. Maar dat is niet wat wij zeggen. Wij willen ook dat de lat voor iedereen op een zo hoog mogelijk niveau wordt gelegd, alleen dat het wel haalbaar moet zijn. Dat is dus een heel ander verhaal.  

Of de brandbrief ook leidt tot een Kamerdebatis nog niet bekend.  

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *