Corona maakt internationale studenten eenzaam

Corona maakt internationale studenten eenzaam

Foto door: Kristina Tripkovic

Hebben Nederlandse studenten het al moeilijk om sociale contacten te leggen tijdens de coronacrisis, is het voor internationale studenten al helemaal moeilijk. Dat blijkt ook uit onderzoek van de UvA. Waar er voor corona nog regelmatig kampen en borrels waren, zitten internationale studenten nu vooral in hun eentje op hun kamer.

Internationale studenten worden extra hard getroffen door de coronamaatregelen die fysiek sociaal contact beperken. ‘De eenzaamheid onder die groep is groot: velen zitten alleen op hun kamertje. Normaal gesproken leven ze toe naar de kerstvakantie, maar ze weten niet of ze dit jaar überhaupt naar huis kunnen’, zei Ineke Leenders, studentenpsycholoog aan de Wageningen Universiteit, eind oktober tegen de Volkskrant.

De wil om een sociaal leven op te bouwen is er wel, maar corona maakt het bijna onmogelijk. ‘Wat het vooral lastig maakt is dat er zo weinig activiteiten zijn’, zegt Pietro Milano (19), een Italiaanse student die taalwetenschap studeert in Utrecht. Online borrels en bijeenkomsten komen steeds vaker voor, ‘maar het is moeilijk om zo echt nieuwe vrienden te maken’, vindt Milano. Daarnaast zijn bij veel studies bijna alle lessen online, wat de mogelijkheden tot sociaal contact nog verder beperkt. ‘Maandag heb ik voor de eerste keer in tijden fysiek les gehad, daar merkte ik meteen dat iedereen met elkaar in gesprek raakte. We zijn zelfs nog even blijven hangen na de les. Die sociale interactie met andere studenten is er gewoon niet tijdens online lessen’. Verder dan dat handjevol fysieke lessen gaat het echter niet, ‘Ik stuur regelmatig een appje naar mijn klasgenoten om af te spreken, maar mensen zijn bang om af te spreken vanwege besmettingsgevaar. Ook al kan het gewoon op anderhalve meter. Dus ja, ik zit veel thuis in m’n eentje’, aldus Milano.

Psychologe Sanne Hartmann is bezorgd over de toenemende eenzaamheid: ‘Door het gebrek aan sociaal, fysiek contact dat er ontstaat raken sommige mensen echt flink in de knoei. Sommigen ontwikkelen zelfs stoornissen of raken verslaafd aan drugs en/of alcohol. Dit kan gevolgen hebben voor de rest van hun leven’.

Erik Theunissen van uitwisselingsorganisatie AFS merkt dat uitwisselingsstudenten meer moeite hebben met het integreren in de Nederlandse cultuur. ‘Vrienden maken is moeilijker, omdat alles gesloten is. Ze kunnen niet meer naar sportclubs of feestjes en dat is waar ze die sociale contacten meestal maken. Zonder die contacten zitten ze vooral veel thuis en maken ze weinig mee van de Nederlandse cultuur’, aldus Theunissen. Om de uitwisselingsstudenten te ondersteunen heeft iedere student bij AFS een Nederlandse buddy, dat is een jonge persoon die de student kan helpen als ze problemen hebben en ook kan meenemen naar bijvoorbeeld feestjes.

‘Ik doe mijn best om zo veel mogelijk initiatief te nemen en contact te maken met klasgenoten’, zegt Vittorio Porcelli (17), een Italiaanse uitwisselingsstudent van AFS in Bilthoven, ‘maar het moeilijkst is om een relatie te ontwikkelen voorbij school en de standaard kennismakingsvragen’. Porcelli vindt dat corona hem beperkt, maar hij blijft proberen vrienden te maken.

Door de beperkingen lijkt er een scheiding te ontstaan tussen studenten die sociaal vaardig zijn, zoals Porcelli, en studenten die dat wat minder zijn. ‘Extraverte mensen met een sociaal vaardige aanleg hebben veel meer flexibiliteit, zij kunnen makkelijker die eerste stap zetten om met een nieuw iemand te gaan praten. Mensen die sociaal wat minder handig zijn raken veel sneller geïsoleerd en lopen dus ook een groter risico om stoornissen en verslavingen te ontwikkelen’, legt psychologe Hartmann uit.

Baltazar Salvatierras, een Argentijnse student die vorig jaar op uitwisseling was in Nederland en eerder moest terugkeren vanwege corona, vindt dat het echte probleem in de Nederlandse cultuur ligt: ‘Mensen zijn een stuk minder open dan waar ik vandaan kom. Buitenlandse uitwisselingsstudenten worden vriendelijk ontvangen door hun Nederlandse klasgenoten, maar het toetreden tot bestaande vriendengroepen is bijna onmogelijk’, legt hij uit. ‘Corona heeft dit bestaande probleem vooral verergerd. Buiten hun vriendengroepen spreekt niemand nog fysiek met elkaar af, waardoor uitwisselingsstudenten zoals ik nog meer buitengesloten worden’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *