Utrechtse coalitie wil voorlopig geen woningen in Rijnenburg 

Utrechtse coalitie wil voorlopig geen woningen in Rijnenburg 

Polder Rijnenburg, nu nog leeg. Foto: Koen van den Berg

GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben besloten dat er tot tenminste 2035 geen woningen gaan worden gebouwd in polder Rijnenburg bij Utrecht. In plaats daarvan willen ze meer binnen de stadsgrenzen gaan bouwen. De coalitiepartijen van de Utrechtse gemeenteraad brachten deze beslissing eind vorige week naar buiten. Ze willen de polder voornamelijk gaan gebruiken als energielandschap, met windmolens en zonnepanelen. Dat is tegen het zere been van veel betrokkenen. Niet alleen van de Utrechtse oppositie en van de projectontwikkelaars, maar zelfs van de Tweede Kamer. 

Polder Rijnenburg is al tijden onderwerp van een verhitte politieke discussie.  De polder, ten zuiden van het dorp De Meern, staat grotendeels leeg en biedt dus vele mogelijkheden. Projectontwikkelaars brachten eind 2019 een plan naar buiten om er 25.000 woningen te bouwen en flink te investeren in goed openbaar vervoer voor de te bouwen wijk. De gemeenteraad, geleid door GroenLinks, D66 en ChristenUnie, wil er echter een energielandschap van maken. Deze wil er maximaal acht windmolens en 230 hectare aan zonnepanelen neerzetten.  De partijen willen meer binnen de bestaande stadsgrenzen gaan bouwen, bijvoorbeeld in Leidsche Rijn Centrum, Lunetten en bij de Cartesiusweg. 

Deze gemeentelijke visie is al langer bekend en werd dit jaar steeds verder vormgegeven. In juli kwam de gemeente naar buiten met een visie voor polder Rijnenburg. Hierin stond dat woningbouw  vanaf 2030 mogelijk wordt, al dan niet gefaseerd. Nu is de start van woningbouw dus nog eens met vijf jaar uitgesteldDe Provincie steunt de coalitie in deze beslissingHeleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks in Utrecht, legt de beslissing van de coalitie uit. Wij denken dat de groene ruimte rondom de stad hard nodig is voor recreatie. Zeker als de stad groeit. De huidige natuur- en recreatiegebieden lopen letterlijk vol. Door mooiere inrichting van het landschap in Rijnenburg en betere fiets- en voetpaden kun je hiervan een aantrekkelijk recreatiegebied maken.’  

Een grote hobbel om woningen te gaan bouwen in Rijnenburg is de gebrekkige infrastructuur. Volgens GroenLinks is die nu nog onvoldoende in de polder. Daarom concentreren we ons eerst op het bouwen van 60.000 woningen binnen de bestaande stadsgrenzen. Daarmee kunnen we nu gelijk aan de slag om de wooncrisis aan te pakken, aldus De Boer. Het infrastructuurprobleem wil de partij eventueel oplossen door een nieuwe lightraillijn aan te leggen. De Boer: ‘Bij het ontwerp van de lightrailverbinding houden we er rekening mee dat een aftakking naar Rijnenburg in de toekomst mogelijk is. 

Bij de oppositiepartij VVD zien ze de polder liever anders ingevuld. Afgelopen februari diende de Utrechtse VVD al een initiatiefvoorstel in om de focus op het bouwen van woningen te leggen. Deze woningen moeten een goede aansluiting op het openbaar vervoer krijgen. Ook in de Tweede Kamer is de partij niet blij: samen met het CDA dienden ze deze week een motie in om Utrecht een zogeheten aanwijzing te geven. Dat houdt in dat de Kamer de gemeente Utrecht in feite dwingt om in Rijnenburg woningen te gaan bouwen. Het is de vraag of men iets met deze motie gaat doen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft al aangegeven dat ze het nu niet nodig vindt om Utrecht te dwingen tot woningbouw, mede vanwege de toezegging van de Utrechtse coalitie dat er op andere plekken in de stad gebouwd zal gaan worden. 

Tijdens al het gesteggel over het wel of niet bouwen in de polder staan de huizen in de nabijgelegen nieuwbouwwijk Rijnvliet er wat verlaten bij. De eerste huizen van de wijk, die direct aan de polder grenst, zijn in 2018 opgeleverd en de wijk staat bekend als een zogenaamde ‘eetbare woonwijk’, met veel groen en fruitbomen. ‘Ik vind het concept heel leuk, en het is een heel mooie plek’, sprak een toen kersverse bewoner van Rijnvliet in gesprek met RTV Utrecht. Het klinkt als een perfecte middenweg tussen bouwen en denken aan het klimaat, maar toch wil GroenLinks hier nog niet aan. De Boer: ‘Als we daar in de toekomst willen bouwen, zal ook dat wat ons betreft een wijk worden met grote aantallen duurzame woningen. Toch willen we nu nog niet in deze polder bouwen, en ons richten op het bouwen in de stad.’ Wel heeft de partij laten weten dat er een ontwerpstudie over Rijnenburg gaat komen, waarin ook naar woningbouw wordt gekeken. 

Grote plannen van de Utrechtse coalitiepartijen, en het is gezien de houding van minister Ollongren de vraag of de oppositie en de partijen in de Tweede Kamer deze plannen nog kunnen veranderen. Voorlopig lijkt het ruim baan voor een energielandschap in Rijnenburg, en het woningplan lijkt weer in de ijskast te kunnen voor de komende vijftien jaar. Toch is het nog niet zeker, want volgende week gaat de motie van de VVD en CDA wel worden behandeld in de Kamer. Het zorgt in ieder geval voor een groot contrast. Waar er in de vrijwel lege polder een enorme rust heerst, is de politieke onrust des te groter. En zolang niet definitief de knoop is doorgehakt, zal dat ook wel zo blijven. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *