Skelet gevonden op de Oudwijkerdwarsstraat!

Skelet gevonden op de Oudwijkerdwarsstraat!

Op de vrijdagmiddag tijdens de werkzaamheden aan de Oudwijkerdwarsstraat verwacht men alles behalve een skelet te vinden, toch gebeurde dit. Wat doet dit skelet hier en hoe lang ligt deze er al? 

Momenteel wordt er op de Oudwijkerdwarsstraat de riolering vernieuwd, als alles volgens planning gaat is het werk in maart 2021 klaar. Vrijdag 6 november gebeurde er wel iets erg merkwaardigs tijdens deze werkzaamheden: tijdens het graven werd er een skelet gevonden.

Skeletten nemen veel informatie met zich mee. Archeologen kunnen, ook al is het skelet al eeuwen oud, toch nog heel veel over deze persoon te weten komen. Door bepaalde sporen die op botten te vinden zijn komen de archeologen erachter of deze persoon een bepaald soort ziekte had die toen heerste of bijvoorbeeld een speciale status. Een persoon van adel zal minder werk hebben uitgevoerd dan een persoon van lagere klasse. Het verschil kan een archeoloog herkennen aan slijtsporen die op de botten te vinden zijn, aldus de Universiteit van Leiden.

Het skelet wat op de Oudwijkerdwarsstraat gevonden is komt vermoedelijk uit de 17e of 18e eeuw. Archeoloog Jeroen van de Kamp werd opgeroepen aangezien er door een machinist van het aannemersbedrijf dat in deze straat bezig is, een schedel gevonden was. Toen hij kwam kijken vond hij aanwijzingen dat dit om een heel skelet ging. 

Van der Kamp vermoedt dat het om een skelet uit de 17e of 18e eeuw gaat aangezien hij tijdens het blootleggen van de beenderen een pijpekop vond, een onderdeel van een pijp die men in deze tijd veel rookte. Aan het gebit van het persoon was te zien dat hij/zij aan de steel van deze pijp heeft gezogen, dit was te zien aan de slijtage van zijn tanden. In de 17e eeuw is Utrecht een jaar en drie maanden bezet geweest door plunderende Fransen, is deze persoon in gedurende de bezetting overleden?

Het is een heel groot raadsel hoe dit skelet in de straat terecht is gekomen. In Utrecht komt het wel vaker voor dat er een skelet gevonden wordt, met name in de binnenstad omdat hier in de buurt een klooster zat en mensen vaak in de buurt van kloosters en kerken begraven werden. Het dichtstbijzijnde klooster zit 500 meter verderop, dit maakt het dus erg verwarrend waarom deze persoon juist hier ligt.

Ook viel het op dat het geen normaal graf is waar het skelet gevonden is, de persoon is in een klein kuiltje gelegd waar deze nauwelijks inpaste. Dit is erg opmerkelijk voor verder onderzoek, is deze persoon in alle haast begraven? Op de oudste kadasterkaart van Utrecht uit 1832 staat een weg getekend waar nu de Oudwijkerdwarsstraat loopt. De weg grenste op de kaart aan een boerderij, dit levert nog meer vragen op. Had dit er iets mee te maken? 

Het skelet is niet compleet, de rechtervoet is nog niet gevonden. Dit maakt voor verder onderzoek niet heel veel uit aangezien er genoeg materiaal is om het onderzoek mee te doen. Ook is te zien dat de rechterhand op de linkerschouder is gelegd. Waarom is nog onduidelijk. Volgens de archeoloog is de persoon volgens christelijke traditie begraven, het hoofd steekt richting het westen terwijl de blik richting het oosten ligt, de verlosser zou uit het oosten komen. Het skelet is op dinsdag 10 november uitgegraven en naar een archeologische dienst gebracht. Hier zullen de botresten en het schedel gewassen worden. Vervolgens zullen de specialisten onderzoeken of het om een man of een vrouw gaat, wat de doodsoorzaak was en hoe oud deze persoon geworden is. Hopelijk horen wij nog snel meer over deze mysterieuze zaak, er missen namelijk momenteel nog te veel antwoorden om dit raadsel op te lossen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *