Reacties gevraagd voor nieuwe plannen Zuilense Vecht

Reacties gevraagd voor nieuwe plannen Zuilense Vecht

Stichtse Vecht – De gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht werken samen aan de ontwikkeling van park Zuilense Vecht, waar woningen en een nieuw sportpark zullen worden gerealiseerd. De komende vier weken kunnen belanghebbenden hun mening geven over de nieuwe plannen. Daarmee is een nieuwe stap gezet om de sportparken Daalseweide in Stichtse Vecht en Zuilen/Elinkwijk in Utrecht en omgeving een nieuwe impuls te geven. 

De beide gemeenteraden presenteerden iseptember 2019 het gebiedsplan aan omwonenden en andere belanghebbenden. Hierin is te lezen hoe Zuilense Vecht wordt doorontwikkeld tot een samenhangend park waar sport, bewegen, ontmoeten en groen centraal staan.

Duurzame verbinding 
De Utrechtse wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Klaas Verschuure vertelt in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 10 november, hoe het gebied straks zowel een groene buffer als een aantrekkelijke verbinding tussen beide gemeenten vormt: ‘Het sportpark wordt open en toegankelijk gemaakt. De nieuwe woongebieden sluiten op een natuurlijke wijze aan op de bestaande bebouwing en op het sportieve park. In de plannen is veel aandacht voor duurzaamheid: daarbij gaat het om energie, materiaalgebruik, ecologie, water en groen’. 

Collega-wethouder Hetty Veneklaas van Onderwijs en Sport van Stichtse Vecht vult aan: ‘Belanghebbenden kunnen nu hun mening geven. Moet er nog wat worden aangepast? Laat het ons gerust weten. Zo maken we samen het plan’. Ook vertelt ze dat er in het park straks plaats is voor meer sportverenigingen dan alleen de huidige en ook voor mensen die, alleen of samen, lekker willen hardlopen, skeeleren of bootcampen: ‘Het park wordt daarmee echt een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten’. 

Toch is niet iedereen positief over de nieuwe plannen. Buurtbewoner Hans van Dijk is vooral bezorgd over de verkeersdrukte in en rondom het park: ‘Veel mensen komen met de auto naar de sportvelden, waardoor er nu al drukte ontstaat bij de beperkte parkeerplaatsen rondom het park, zoals langs de Burgemeester Norbruislaan. In de nieuwe plannen lijkt hier geen oplossing voor te komen. Als er straks nog meer sportvelden en zelfs huizen komen, ben ik bang dat er serieus verkeersgevaar gaat ontstaan in en rondom het park. Naast de Zuilense Vecht ligt ook nog eens het Wellant College, waardoor parkeerplekken naast het park, met name op het Theo Thijssenplein, vaak vol zijn. In de plannen staat dat het Theo Thijssenplein wordt omgevormd tot een groen ontmoetingsplein. Dit maakt de situatie alleen maar erger. Het parkeerprobleem moet worden opgelost, al helemaal als er meer sportvelden en huizen komen. 

Ook buurtbewoonster Natasja Hessing heeft zorgen: ‘Veel leerlingen blijven ‘s avonds hangen rond de school en zorgen na kantoortijd nog voor overlast. Ik vrees dat het nieuwe park een hangplek gaat worden voor deze jongeren en dat daar ook veel overlast zal ontstaan voor de toekomstige bewoners’. Wel komt Hessing met een oplossing: ‘Wellicht is het een idee om het park ‘s nachts af te sluiten en de entree voor het woongebied strategisch te plaatsen, om overlast in het park te voorkomen’. 

Woningbouw, sportverenigingen, vergroening 
Voetbalvereniging Elinkwijk, VV Maarssen, DWSM en tennisvereniging Luck Raeck mogen in het park blijven, maar moeten wel verplaatst worden om ruimte te maken voor een aantal extra sportverenigingen. Daarover is inmiddels overeenstemming bereikt. Het is de ambitie om in het Utrechtse deel van het gebied ongeveer 290 duurzame woningen te bouwen. Ook is er ruimte voor bijzondere initiatieven zoals Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. 

In het deel dat ligt in Stichtse Vecht komen ongeveer 125 tot 150 woningen ten zuiden van de wijk Op Buuren. Ook is er in het Stichtse Vechtse deel van het plan ruimte gereserveerd voor een onderwijsvoorziening in het park, om het tekort aan schoolruimte te verkleinen. 

Inspraak en besluit 
Omwonenden van de Zuilense Vecht ontvangen een wijkbericht over het plan voor het sportpark en de nieuwbouw. Op de site van Zuilense Vecht staat meer informatie over de plannen en over de mogelijkheden om daarop te reageren. Dat kan tot en met 9 december 2020. Naar verwachting zullen de gemeenteraden van Utrecht en Stichtse Vecht pas in het tweede kwartaal van 2021 een besluit nemen over de plannen. Als de gemeenteraden akkoord zijn, wordt het ontwerp nog verder uitgewerkt. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *