Na de brand op Berlijnplein zien de Buurtwerkkamer en het Nieuw Utrechts Toneel de toekomst positief tegemoet

Na de brand op Berlijnplein zien de Buurtwerkkamer en het Nieuw Utrechts Toneel de toekomst positief tegemoet

Ondanks de verwoestende brand op het Berlijnplein in Leidsche Rijn die in de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 oktober woedde, zijn de Buurtwerkkamer en theatergezelschap Nieuw Utrechts Toneel (NUT) positief over de toekomst. Beide partijen zijn opzoek naar een nieuwe locatie en krijgen daarbij veel bijval van meelevende buurt bewoners en de gemeente. 

Het hele gebouw waar de Buurtwerkkamer en het NUT zicht vestigde is compleet afgebrand. Nu er geen plaats meer is om samen te komen is de Buurtwerkkamer hard opzoek naar een tijdelijk onderkomen. Verschillende meelevende partijen hebben aanbiedingen gedaan, al zijn niet alle aanbiedingen even bruikbaar. ‘We hebben niet zo veel aan een kantoorpand waar maar drie à vier mensen in kunnen, dat is niet geschikt voor bijvoorbeeld de lessen Nederlands die wij geven’, vertelt Daphne Appelo van de Buurtwerkkamer. De afgelopen week heeft teamcoördinator Ruud Krakers meerdere potentiële locaties bezichtigd. ‘In de aankomende dagen wordt er besloten waar we onze tijdelijke intrek nemen, als het besluit is genomen lichten we natuurlijk eerst de mensen in die bij ons lessen of activiteiten volgen’, aldus Appelo.

De gemeente kijkt hoe er zo snel mogelijk een tijdelijk onderkomen op Berlijnplein zelf kan komen en probeert zo snel mogelijk te herbouwen op Berlijnplein. Naast de Buurtwerkkamer hebben ook Jonge Honden RAUM en het NUT een plek op het plein. ‘Het zou mooi zijn als onze vaste intrek weer op Berlijnplein kunnen nemen, we hebben de laatste paar jaar mooie dingen gedaan met de pleingenoten, zoals de opening van het plein’. De schrik zit er nog flink in bij Appelo maar het toekomstperspectief is positief: ‘Wij gaan gewoon door’, zegt zij. ‘Het is nodig dat de plek blijft bestaan voor de bewoners die daar behoefte aan hebben, de vraag naar onze hulp is niet samen met het pand in rook op gegaan’. De Buurtwerkkamer is een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en met hun individuele specialiteiten elkaar en de buurt kunnen helpen. Ook worden er maaltijden aangeboden en kunnen mensen er terecht voor bijvoorbeeld hulp met de Nederlandse taal. Appelo vertelt dat de Buurtwerkkamer aan het kijken is hoe ze een symbolisch afscheid voor het oude pand kunnen realiseren en zo ‘afscheid kunnen nemen van de tweede huiskamer van de wijk’.

Ook het Nieuw Utrechts Toneel moet een tijdelijk vervangend onderkomen vinden. Het NUT had, door corona en een inbraak, voor de brand al een zware periode. ‘Het was een bizar jaar, maar vannacht werd het voor ons nog absurder’ zegt artistiek leider Greg Nottrot op de site van het Nieuw Utrechts Theater. Zij krijgen bijval van bezoekers van het NUT en medelevende buurtbewoners. Zo heeft Elly Verkleij, fervent bezoekster van het theater, samen met andere buurtbewoners een doneeractie opgezet. ‘Het leek ons vreselijk om hetgeen waar je voor werkt zo teniet te zien gaan’, vertelt ze. Inmiddels staat de teller op ruim 14.000 euro. Op de website is te lezen dat het NUT ‘enorm dankbaar is voor de steun van alle mensen en partijen die ons een hart onder de riem steken’. Het NUT is druk bezig met het vinden van een nieuw onderkomen. ‘We zijn verschillende scenario’s aan het na lopen op haalbaarheid en betaalbaarheid’, vertelt Neeltje van Balkom van het NUT. Het liefst willen ze, wanneer mogelijk, terug naar Berlijnplein: ‘We hadden het erg goed en de redenen waardoor we in februari daar heen zijn gegaan zijn onveranderd’, aldus Van Balkom.

De wederopbouw van het pand van het NUT kan nog wel even duren volgens Van Balkom: ‘Er zijn veel partijen bij betrokken, dat is aan de ene kant goed want dat betekend veel slagkracht, maar aan de andere kant is het versnipperd en is er veel overleg nodig om tot een plan te komen’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *