Toenemende drukte bij afvalscheidingsstation De Stits in Vleuten-De Meern

Toenemende drukte bij afvalscheidingsstation De Stits in Vleuten-De Meern

Drukte bij de milieustraat in Vleuten-De Meern. Foto door: Lisette Oorschot

Het feit dat mensen meer klussen en de opruimwoede die is ontstaan tijdens de coronacrisis zorgen ervoor dat het enorm druk is bij afvalscheidingsstations. Bijna elke dag staan er wel lange wachtrijen van auto’s met mensen die allemaal hun afval weg willen brengen. Zo ook bij het afvalscheidingsstation De Stits in Vleuten-De Meern.  

Ook op zaterdagmiddag 14 november, is het weer een drukte van jewelste bij milieustraat De Stits in Vleuten-De Meern die gelegen staat aan de Mostperenlaan. Tientallen auto’s staan op het terrein in een file opgesteld met mensen die allemaal hun afval kwijt moeten. Van auto’s met aanhangers tot grote en kleine busjes, allemaal stampvol met afval. De mensen lopen heen en weer en smijten hun afval in de daarvoor bestemde containers, wat een hoop lawaai oplevert. Vooral het kabaal van het neer gesmeten metaal doet pijn aan de oren, vooral wanneer men er vlakbij staat.

Vanwege de aanhoudende drukte en om de coronaregels goed te handhaven heeft De Stits een aantal maatregelen genomen. Zo mogen er maximaal tien auto’s op het terrein komen en mogen alleen inwoners van Utrecht hun afval hier wegbrengen. Echter is op locatie niets te merken van deze extra maatregelen.

Het is zelfs zo druk op een gegeven moment dat mensen voortijdig uit hun auto stappen en lopen naar de container waardoor er niemand in de auto zit en de file van voertuigen zich weer ophoopt. Ondertussen zijn de containers voor metaal en hout aardig vol en is het voor andere bakken tijd dat er een graafmachine langskomt die het vuil platstampt zodat er weer meer ruimte komt voor al het andere gedumpte afval. Het volgende moment gaat een auto net iets te veel naar achteren waardoor de achterbumper bijna beschadigd raakt. Net op tijd is daar een omstander die de bestuurder waarschuwt en schade wordt voorkomen, die overigens dan meteen opgeruimd kon worden in de juiste container. Zelfs wanneer sluitingstijd nadert, komen de laatste auto’s het terrein nog op om hun puin weg te brengen.

Een medewerker van het desbetreffende afvalstation ziet ook dat het steeds drukker wordt: ‘Tijdens de eerste golf merkte je echt wel dat er veel meer mensen kwamen dan voorheen en nu in de tweede golf zie je dat de drukte langzaam weer terugkomt. In plaats van dat de mensen buitenshuis klussen, gaan ze nu doordat het najaar is, binnen in het huis aan de slag. Dus het klusafval blijft en daarnaast heb je ook nog de opruimwoede van een aantal mensen. Dat zorgt er allemaal voor dat het aantal bezoeken aan De Stits nu in coronatijd vele malen hoger is dan voorheen. Dat zie je ook terug aan de cijfers. Op de piekdagen: maandag, vrijdag en zaterdag krijgen we nu gemiddeld zo’n 800 auto’s op het terrein. En op de relatief wat rustigere dagen: dinsdag, woensdag en donderdag komen er gemiddeld 500 auto’s een bezoek brengen. Wanneer er geen coronacrisis is liggen deze cijfers echt veel lager, de helft lager ongeveer.’

Raadslid Martijn van Dalen van de Utrechtse VVD pleitte nog bij het vragenuur van de gemeenteraad, dat op 29 oktober plaatsvond, om De Stits ook op zondag open te stellen. Om zo de drukte bij de afvalscheidingsstations in de provincie te spreiden. Echter bleef D66-wethouder Klaas Verschuure bij zijn standpunt dat de openingstijden niet zullen worden aangepast. Zijn reden hiervoor is simpel: hij vindt dit te duur. Vandaar dat De Stits op zondag voorlopig dicht zal blijven en de drukte nog wel een tijdje zichtbaar zal zijn bij de milieustraten.

Afvalsscheidingsstation De Stits gelegen aan de Mostperenlaan in Vleuten-De Meern.
Foto: Lisette Oorschot

Over de auteur

Lisette Oorschot

📚 Studente Journalistiek aan Hogeschool Utrecht 🖋️ Redactrice bij Utrechts Vizier 🌐 Schrijft voornamelijk artikelen over regio Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *