Kinderen vaker in het ziekenhuis door alcohol en drugs

Kinderen vaker in het ziekenhuis door alcohol en drugs

Kinderarts Nico van der Lely, oprichter van de alcoholpoli van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, publiceerde onlangs nieuwe onderzoekscijfers waaruit blijkt dat drugsgebruik onder kinderen is gestegen en de gevallen van alcoholvergiftiging gelijk zijn gebleven. Een verontrustende trend die, ondanks grote schaal van preventie in de afgelopen twaalf jaar, niet is gedaald. 

Gemiddelde
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis kwamen gemiddeld zo’n 15,69 jaar oud zijn. Een lichte stijging met zotien-vijftien jaar geleden, want destijds was de leeftijd van de puber 14,97 jaar oud, stond in de publicatie van Trouw eerder deze maand. ‘Dat komt wel door de alcoholleeftijd die naar achttien jaar is gegaan in 2014’, spreekt Van der Lely uit.  Als het gaat om de primaire preventie is Van der Lely niet heel erg te spreken: ‘Dat kan zeker beter. Vaak zeg ik dat elke Australische Dollar drie Euro waard is. Als we die in alcoholpreventie zouden stoppen is dat het absoluut waard’, zegt de kinderarts.  

‘Kinderen worden via sociale media en reclames beïnvloed.’
– Dr. Nico van der Lely

Businesscampagne
De dokter stelt dat het bij de kinderen al op jonge leeftijd begint: ‘Het is een hele businesscampagne eigenlijk. Kinderen worden via sociale media en reclames beïnvloed. Een soort investering vanuit de industrie.’ Daarom vindt hij dat de preventie veel beter moet, zoals op scholen en sportverenigingen. ‘Dan gaat het niet alleen om de kinderen, maar ook om de vrijwilligers. Eigenlijk moet er een ander businessmodel voor komen.’ De clubs zijn dan ook niet verantwoordelijk zegt de arts. ‘Nee, het is dan echt het top-bottom model. Kijk, de clubs moeten ervoor zorgen dat een vrijwilliger zich bijvoorbeeld niet laat verleiden om een zestienjarige bier te verkopen. Daar tegenover staat dat die vrijwilliger de kennis moet hebben die door de bond gegeven moet zijn.’ Bij de scholen is het hetzelfde. ‘Normaal gesproken, voor de coronatijd, gingen we langs de scholen om zo de leerlingen bij te scholen over het gebruik van alcohol en drugs. Nu is dat natuurlijk heel anders. De leerlingen hebben de kennis nodig om de juiste keuzes te kunnen maken op dit gebied. Daarnaast komen ook nog andere dingen kijken die van invloed zijn op kinderen, zoals bijvoorbeeld peer pressure.’ Daarnaast is de thuissituatie verschillend. ‘Vaak behandelen de ouders hun kinderen als hun goede vriend. Daardoor zie je dat het thuis sneller wordt geaccepteerd door de ouders.’ Van der Lely ziet dan ook vaak wisselende reacties bij confrontatie. ‘Ja, mensen worden dan al snel boos. Vaak hebben ze dan geen stok om mee te slaan, omdat ze denken dat het wel kan. De kinderen worden dan vaker door het gezin beschermd. Je ziet wel een andere reactie als ze worden aangesproken op het gedrag’, verklaart Van der Lely. Een goede reden van de stijging in het gebruik ziet hij door geld. ‘Er is veel meer geld dan vroeger. Het is misschien niet doelbewust, maar met name door de campagne van de industrie zie je dat kinderen sneller worden gestimuleerd om later te gaan drinken.’  

De cijfers die vanuit alle ziekenhuizen komen zijn dan ook meetbaar voor de regio Utrecht. De aanpak van dokter Van der Lely is succesvol gebleken. De arts mag in België dezelfde poli opstarten. Per 1 januari zal hij daar de scepter zwaaien. ‘Het probleem lijkt daar van dezelfde grootte te zijn.’ 

Over de auteur

Maarten Schuijl

Opgegroeid op Texel. Nu al zo'n vijf jaar wonend in Utrecht. Voetballiefhebber pur sang. Verleden bij Noordhollands Dagblad en tegenwoordig schrijvend voor FC Volendam en UtrechtsVizier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *