Bibliotheken openen deuren weer na sluiting van twee weken

Bibliotheken openen deuren weer na sluiting van twee weken

In de persconferentie van 3 november werden er weer nieuwe maatregelen ingevoerd om de coronacijfers nog verder te laten dalen. Zo werd het duidelijk dat alle bibliotheken, bioscopen, theaters, musea, pretparken en dierentuinen voor twee weken moesten sluiten. Inmiddels zijn deze twee weken over en werd het in de laatste persconferentie duidelijk dat ze weer mogen openen.  

Naast dat de maatregelen nog strakker werden, moesten de bibliotheken vanaf 4 november 22.00 sluiten. Het kabinet heeft dit besloten om het aantal reisbewegingen en contactmomenten te beperken. Hier was veel kritiek op. Zelfs de oppositie- en coalitiepartijen hadden moeite met deze beslissing was te lezen op NOS.nl. Na veel kritiek mochten de bibliotheken toch boeken blijven afgeven en ruimte bieden aan huiswerkbegeleiding. Toch bleven de bibliotheken voor ‘normale’ bezoekers dicht, wat zorgde voor veel onrust op bijvoorbeeld social media. Ook bewoners van Leidsche Rijn, De Meern en Vleuten waren niet allemaal even blij met deze keuze.  

Donderdag 19 november openen alle bibliotheken in Nederland de deuren weer. Er zijn geen extra maatregelen getroffen binnen de bibliotheken. Dit wil zeggen dat de regels van de eerdere aanscherping van 13 oktober aangehouden worden. Zo zijn mondkapjes bijvoorbeeld verplicht als bezoekers door de ruimte bewegen en is er een mogelijkheid voor het langer lenen van de boeken.  

Ook de bibliotheek in Vleuterweide, Vleuten-dorp en De Meern zijn blij weer open te mogen. Donderdagochtend stond er meteen een rij, met bezoekers op anderhalve meter afstand, voor de deur van bibliotheek Vleuterweide. Tevreden bezoekers lopen om 10 uur binnen om aan het werk te gaan of een boek te komen lenen. ‘Twee weken is best lang als je je niet kan concentreren thuis, aan het werk’, zegt een bezoeker tegen een ander. Alle stoelen staan recht achter de tafels en de boeken staan georganiseerder dan ooit in de bibliotheken. Medewerkster Muzeyyen Colak-Uysal staat klaar achter de balie om de bezoekers weer met open armen te mogen ontvangen. De regels zijn binnen alle vier de bibliotheken hetzelfde gebleven en staan overal in de gebouwen duidelijk aangegeven. 

De meeste zitplaatsen zijn afgezet en bij binnenkomst wordt dringend aanbevolen de handen te desinfecteren. In de bibliotheek worden de regels streng gehandhaafd. Teamleider Charissa Muller is erg blij met de heropening van de bibliotheken. ‘Voorheen hebben we keihard gewerkt aan een corona-vrije bibliotheek. Het nieuws van twee weken geleden kwam dan ook hard aan. Wij en medewerkers van andere bibliotheken in Nederland begrepen niet precies wat nou de reden was. We zijn dan ook ontzettend blij dat we zo snel weer mogen openen en onze gasten weer kunnen verwelkomen’. Naast het desinfecteren moeten alle bezoekers een keuze maken uit wat ze komen doen in de bibliotheek. Zo is er een mogelijkheid voor werken, lezen of lenen. Er zijn namelijk maar een bepaald aantal plekken beschikbaar.  

Petra Marion Jansen, bezoeker van bibliotheek De Meern, was ontzettend teleurgesteld in de regels van afgelopen twee weken. ‘De overheid denkt niet logisch na. Al die grote winkels in de steden mogen openblijven maar de bieb moet sluiten, belachelijk. Corona is naar hun hoofd gestegen. Gelukkig hebben ze na die twee weken toch ingezien dat dit soort regels natuurlijk nergens op slaan en kunnen mijn kids weer lekker lezen’.  

SER-voorzitter Mariëtte Hamer legt in een artikel op SER.nl uit waarom bibliotheken een grote maatschappelijke functie hebben. Zo zijn bibliotheken bijvoorbeeld belangrijk voor laaggeletterden in Nederland, vaardigheden en de leesbevordering van onze bevolking. ‘Er is een verschuiving gaande, van klassieke uitleenbibliotheek naar een brede maatschappelijke bibliotheek die oplossingen biedt voor veel maatschappelijke vraagstukken’.  

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *