Uitreiking Rietveldprijs dit jaar coronaproof

Uitreiking Rietveldprijs dit jaar coronaproof

Om de twee jaar is het zover. Dan wordt de Rietveldprijs uitgereikt voor het beste Utrechtse bouwproject. Dit jaar verliep het alleen anders dan andere jaren doordat het coronavirus ervoor zorgt dat grote evenementen niet door kunnen gaan. Toch heeft dit de organisatoren van de prijs niet kunnen weerhouden om de uitreiking toch door te laten gaan. 

De organisatoren hebben bedacht dat de prijsuitreiking ook door kon gaan in de vorm van een livestream. Deze livestream was zondag 15 november te zien op YouTube. Dit is anders dan de vorige uitreikingen toen mensen het evenement nog fysiek konden bijwonen. 

Het evenement werd ingeleid door een praatje van bestuurslid Paul Splinter, waarbij hij de kijkers kennis laat maken met de genomineerde bouwproject ontwikkelaars. Daarna komt Annemiek Rijckenberg aan het woord. Zij is de voorzitter van de Rietveldprijs en legt uit waarom de prijs van belang is voor Utrecht. ‘Bij de start van de Rietveldprijs was er voor veel mensen echt behoeft om het debat te openen over de kwaliteit van de architectuur in Utrecht. Utrecht liep daarmee nog niet echt voorop maar toch kwam de Rietveldprijs en in tegenstelling tot heel veel andere architectuur evenementen elders hebben we dit in Utrecht nog wel. 

Vervolgens gaat meneer Splinter in gesprek met Nadine van den Berg, de fotograaf die de bouwprojecten heeft gefotografeerd voor de Rietveldprijs en hier een foto-essay bij heeft gemaakt. ‘Dit is als fotograaf echt een droom opdracht. Je krijgt acht genomineerde projecten, waarvan je van tevoren al weet dat ze heel bijzonder zijn. Dat maakt het dus al heel erg leuk om aan zo een klus te beginnen. Ik heb dus de eer gehad om hier een beeldverhaal van te smeden’. 

Splinter en van den Berg hebben ook gesproken over de genomineerden, dit zijn: De fietsenstallingen bij Utrecht centraal, de restauratie van patiowoning Ridderhofstad, de transformatie en restauratie van het anatomie gebouw, de overkapping bij het busstation van Leidsche Rijn centrum, superlofts Blok Y Veemarkt, CPO Kavel A Veemarkt, Hof van Carthesius, Kubuseiland Terwijde 

Daarna was het tijd voor het uitreiken van de DUIC publieksprijs. Hiervoor zijn maar liefst 1.500 stemmen uitgebracht. Met dertig procent van de stemmen is deze prijs binnen gehaald door het Hof van Carthesius. Charlotte Ernst, de architect van dit project reageerde met volle enthousiasme. ‘We zijn blij verrast, deze prijs is erg belangrijk voor ons. Wij willen een beetje tegen de reguliere manier van bouwen en ontwerpen aanschoppen. Daarbij is het heel erg belangrijk wat het publiek, de mensen waar het uiteindelijk om gaat, ervan vinden. 

Na de uitreiking van de publieksprijs zou het tijd worden om de Rietveld juryprijs uit te reiken, maar eerst werd het nieuwe ontwerp van de prijs gepresenteerd. Deze is ontworpen door Owen CiciliaCicila zegt: als uitgangspunt hebben we ons verdiept in Rietveld en zijn werk als ontwerper, meubelmaker en architect. Rietveld probeerde altijd zijn werk simpel te houden, rechte hoeken te gebruiken en alles in verhouding te houden. Dit probeerde we in de prijs terug te laten komen. Om dit alles compleet te maken hebben we gebruik gemaakt van de materialen die het meest worden gebruikt in architectuur namelijk hout, glas, beton en staal’. 

Vervolgens vond de uitreiking van deze prijs plaats. De prijs ging uiteindelijk naar de overkapping bij het busstation van Leidsche Rijn centrum. De prijs mocht in ontvangst genomen worden door Annebregje Snijders, zij is de architect van dit project. Zij zei ‘Ik vind het heel eervol om op deze manier erkent te worden in het werk. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *