Spijt hebbende Roemeense winkeldief bij verstek veroordeeld

Spijt hebbende Roemeense winkeldief bij verstek veroordeeld

Het Gerechtsgebouw aan het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht. Foto: Koen van den Berg

Een man uit Roemenië is veroordeeld tot vier dagen voorwaardelijke gevangenisstraf voor het stelen van een spijkerbroek uit een Utrechtse kledingwinkel afgelopen zomer. In juli werd hij betrapt tijdens het meenemen van een broek, na enkele tientallen meters werd hij door een beveiliger gepakt. De man was zelf niet aanwezig bij de zitting in het Gerechtsgebouw in Utrecht. 

‘Hij is lastig’, zo reageert de advocate van de verdachte enigszins lachend wanneer de politierechter constateert dat de Roemeen niet aanwezig is in de rechtszaal. Hij zal dus bij verstek worden veroordeeld, en zijn advocate voert het woord voor hem. De man nam op 17 juli jl. een spijkerbroek mee uit een kledingzaak in Utrecht. Hij werd echter gesnapt door een vrouw, die de beveiliger van dienst waarschuwde.  

De advocate verdedigt de actie van de man: ‘Hij heeft spijt, en hij had het niet moeten doen. Hij heeft de broek dan ook snel teruggegeven.’ Saillant detail, zo blijkt uit een verslag dat de rechter voorleest, is dat het de eerste dag van de Roemeen in Nederland was. ‘Hij heeft geen vaste verblijfplaats hier, en hij heeft geen binding met Nederland’, aldus de rechter.  

Deze winkeldiefstal staat zeker niet op zichzelf. Na jaren van daling nam het aantal winkeldiefstallen in ons land vorig jaar weer toe. In 2019 werd er 1805 keer vaker iets gestolen uit winkels dan in het jaar daarvoor, een toename van bijna vijf procent. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten. Ook in de gemeente Utrecht is deze trend te merken. Volgens de Utrecht Monitor, die namens de gemeente veel data verzamelt, vonden er vorig jaar 1458 winkeldiefstallen plaats: een stijging van maar liefst 10 procent. Het CBS zegt zelfs dat het er nog meer zijn: 1465. Volgens de politie zorgt dit voor veel druk op de agenten en justitie. Daarom is men in de regio Amsterdam al overgestapt op een plan om zogeheten first offenders, die voor het eerst winkeldiefstal plegen, voortaan een automatische boete te geven van 181 euro in plaats van een strafrechtelijke vervolging.  

Deze oplossing kan sowieso niet van toepassing zijn op de verdachte in onze zaak. Niet alleen omdat de proef zich voorlopig alleen beperkt tot Amsterdam, maar ook omdat de verdachte in Nederland geen baan heeft om zo’n boete mee te kunnen betalen. Hij is al naar Roemenië terug, waar zijn kinderen op hem wachten. Wel zijn zowel de officier, rechter en advocate het over één ding eens: het uitdelen van een straf is, ondanks het ontbreken van de betreffende verdachte, wel op zijn plaats.  

Het kost niet veel tijd om de verdachte schuldig te bevinden aan het stelen van de broek, daar de man snel zijn daad bekende en er een ooggetuige ter plaatse was. De rechter vindt dit passend, vanwege het effect dat het op het personeel van de winkel heeft. ‘Voor hen bezorgt zo’n diefstal veel last’, zegt ze. Twee opties veegt de rechter snel van tafel: de geld- en de taakstraf. ‘Deze hebben geen zin, omdat de man niet in Nederland verblijft.’ Daarom wordt hij bij verstek veroordeeld tot vier dagen voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. ‘Dan zal hij wel twee keer nadenken voordat hij weer zoiets doet’, besluit de rechter de zitting. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *