Sssssstuka Silent Disco biedt studenten kans op coronaproof feestj

Sssssstuka Silent Disco biedt studenten kans op coronaproof feestj

Helaas, voor de liefhebber van een goed feestje: de clubs zijn alweer een tijdje dicht. StukaFest bood een creatieve oplossing en haalde het clubgevoel direct naar de woonkamer. Specifiek gericht op studentenhuishoudens, zodat de bloemetjes op een verantwoorde manier toch weer eens buiten konden worden gezet.

Een silent disco maar dan thuis. Bestuurslid van StukaFest Utrecht Michiel Beekman weet niet meer precies hoe ze op het idee kwamen maar dat het op veel enthousiasme kon rekenen is duidelijk. StukaFest, wat staat voor studenten kamer festival, organiseert normaal gesproken een muziekfestival verspreid over allerlei studentenhuizen en kamers in de stad. Dit jaar ziet dat er wat anders uit ‘de silent disco is een alternatief voor één van de vele voorevenementen die we normaal organiseren’ legt Michiel uit. ‘Eigenlijk was het best houwtje touwtje geregeld allemaal’ vervolgt hij ‘ik ben kris kras heel Utrecht doorgereden met mijn schriftje waar alle adressen van de deelnemers in gekliederd stonden.’ Dat was ook nodig om de in totaal ruim tweehonderd koptelefoons bij de vierentwintig deelnemend huizen langs te brengen. Eenmaal voorzien van koptelefoons was de rest aan de deelnemers zelf. In een studentenhuis op studentencomplex de Sterren in Utrecht stonden negen nieuwsgierige huisgenoten klaar om een dansje te wagen. Lieven Scheepers was de aanjager die het studentenhuis zover kreeg zich in te schrijven. De ondankbare taak om alles te installeren werd hem dan ook als vanzelfsprekend toebedeeld. ‘Gelukkig was het installeren zo gepiept’ vertelt Lieven, ‘De koptelefoons kwamen met twee zenders die we op onze laptops aan konden sluiten. Daardoor hadden we twee apparaten om de muziek en het beeld te streamen en konden we tijdens het dansen dus ook wisselen tussen deze kanalen.’ Voor een goede invulling van de twee kanalen was ook gezorgd. StukaFest werkte hiervoor samen met DJ collectief KION. Optredens streamen via twitch.tv is iets waar dit collectief sinds corona veel ervaring in op heeft gedaan vertelt één van de bij KION aangesloten artiesten DJ Nala ons. ‘Normaal streamen we sowieso al iedere vrijdag muziek, daar zijn we sinds de eerste lockdown mee begonnen.’ Die technische kennis kwam goed van pas, om de duo programmering over twee kanalen in goede banen te leiden. Zo was er voor de mensen thuis continue wat te kiezen, één druk op de koptelefoon en terwijl deze demonstratief van kleur verandert sta je alweer naar een andere DJ te luisteren. Het wisselen van stage was nog nooit zo makkelijk.

Coronaproof

Maar is het organiseren van een feestje uberhaupt wel verstandig nu? Van-te-voren waren hierover bij de organisatie zelf ook wat twijfels er werd daarover dan ook pittig gediscussieerd. Voorzitter Michiel Beekman geeft aan dat er zelfs nog is gedacht aan toestemming vragen bij de gemeente. ‘Uiteindelijk hebben we toch besloten te vertrouwen op de verantwoordelijkheid van de deelnemers zelf. We hebben in de promotie heel duidelijk gemaakt dat het echt bedoeld was voor huishoudens. Het zal vast gebeurd zijn dat huizen extra mensen hebben uitgenodigd maar dat kan je onmogelijk controleren. Wij hebben gezegd wij leveren jullie de spullen en staan er verder los van wat jullie er de avond mee besluiten te doen.’ Verder boden de koptelefoons voor jongeren met zin in een feestje, maar geen behoefte aan ruzie met de buren, een creatieve oplossing. Zo kan er in deze tijd waarin iedereen dichter op elkaar zit toch nog gefeest worden, zonder een bastoon die je arme buren uit bed dreunt.

Lekker gedanst?

Voor Nala van DJ collectief KION bied het online draaien ook een manier om toch met haar passie bezig te blijven en haarzelf creatief te uiten. Ze is dan ook zeer enthousiast over de samenwerking met StukaFest. ‘Het evenement was goed ontvangen. Ook hadden we, via de chat, veel meer interactie met de deelnemers dan we op onze normale streams gewend zijn. Het was lang geleden dat ik het gevoel had echt nog een beetje interactie met mijn publiek te hebben.’ Alhoewel ze toegeeft een live publiek te missen maken voor haar de filmpjes van feestende mensen die ze na afloop doorgestuurd krijgt een hoop goed. In het studentenhuis op de Sterren werd inderdaad ook uitbundig gedanst. Het hele evenement bracht net iets extra’s vergeleken met een avondje zelf muziek draaien en drankjes drinken. Lieven Scheepers denkt wel te weten waar dit aan ligt: ‘De vibe die het geeft dat je echt twee DJ’s, op een stream, voor jou ziet draaien gecombineerd met de koptelefoons maakte het speciaal. Ook viel me op dat je met zo’n koptelefoon toch meer in de muziek en je eigen wereld komt. Je gaat vanzelf meer dansen in plaats van de hele tijd kletsen of ouwehoeren.’ Michiel Beekman van StukaFest bevestigd dat er achteraf enthousiast werd gereageerd op het concept. ‘Veel mensen vroegen: wanneer gaan jullie dit weer doen?’ Die vraag moet hij nu helaas nog onbeantwoord laten, alhoewel Beekman wel de intentie uitspreekt om dit nog eens te doen. Hij ziet veel potentie om het nog professioneler en groter op te zetten ‘Of dat dan op eigen initiatief of via StukaFest is moeten we nog gaan zien’ voegt hij toe. Wel gaan meerdere StukaFest steden als Groningen en Leeuwaarden het concept sowieso overnemen. Goed nieuws dus voor studenten en werkloze DJ’s.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *