F FORT WEEK, foundation voor jongvolwassenen met kanker 

F FORT WEEK, foundation voor jongvolwassenen met kanker 

F Fort Foundation organiseerde van 9 tot 13 november 2020 samen met de studentenvereniging UVSV een week waarin studenten voor F Fort konden bakken of hardlopen, hierover wordt verteld door Margalith Baruch. 

 

De studentenvereniging UVSV is gaan samen werken met F Fort Foundation, van 9 tot en met 13 november hielden zij de ‘F Fort Week’. In deze week wilden zij zoveel mogelijk geld ophalen door middel van bakken of rennen. Op het sociale media platform Instagram startten zij deze week. Er waren twee opties in deze week: vijf kilometer hardlopen en vijf euro doneren aan F Fort of iets bakken en vijf euro doneren. Dit werd verspreid door middel van andere personen te ‘taggen’, wanneer een persoon iets had gebakken of vijf kilometer gerend had moest zij drie personen taggen in haar Instagram verhaal. De getagde personen moesten vervolgens hetzelfde doen en ook weer drie personen taggen. Dit ging in een heel rap tempo en veel mensen van deze studentenvereniging zijn aan de beurt geweest. Zo onder andere studente Margalith Baruch, zij vertelt hoe zij dit ervaren heeft. ‘Floor was een lid van onze vereniging en daardoor voelde ik meer verbondenheid hiermee en wilde ik er ook moeite insteken. Ik vind het belangrijk dat mensen die mij op social media volgen dit ook zien omdat zij dan meer prikkels krijgen om zich hier ook voor in te zetten en bekend te worden met F Fort Foundation. Samen met een huisgenoot heb ik een taart gebakken en mensen getagd om aan te sporten dit ook te doen. Alle drie de personen die ik had getagd hebben dit vervolgens ook gedaan, wat laat zien dat mensen snel beïnvloedbaar zijn via social media.’ Terwijl Margalith pratend aan het bakken is en de eieren perongeluk met wat schil in het beslag gooit vertelt zij verder over stichting Matchis. ‘Vorig jaar heb ik mij voor stichting Matchis ingezet, een stichting voor stamceldonoren. Mensen konden langskomen bij mij om zich aan te melden om donor te worden, dit heb ik wederom op social media gestiumuleerd wat erg goed hielp. 

 

F Fort Foundation is opgericht door Floor van Liemt, zij kreeg eind december 2017 de diagnose van uitgezaaide longkanker. Zij heeft de stichting opgericht omdat jongeren van 18 tot 35 jaar oud in de bloei van hun leven zouden moeten zijn. Een ingrijpende ziekte zoals kanker maakt dit erg lastig. De hoofdvraag van de stichting luidt dan ook: Hoe houd je als jongere met kanker de moraal hoog?  

F Fort wil jonge mensen met kanker helpen om een vaste grond onder de voeten te krijgen. Kanker is een toenemende chronische ziekte, dankzij nieuwe ontwikkelingen zoals doelgerichte therapie leven jongeren nu soms voor onbepaalde tijd door. Een jong persoon worstelt met andere vragen dan een ouder en volwassen persoon. Bijwerkingen die een chemo met zich meebrengt zoals gewichtstoename, haaruitval en ga zo maar door zijn voorbeelden hiervan. Deze bijwerkingen hebben volgens de stichting een grotere impact op jongeren aangezien zij nog een heel leven voor zich hebben en niet al ‘gesetteld’ zijn zoals ouderen. ‘Wij hebben geld opgehaald voor jongvolwassenen met kanker zodat zij genezen kunnen worden en ook een leven zoals anderen kunnen leiden’, aldus Baruch. 

‘Kunst voor kracht’’ is het motto van de F Fort Foundation, dit omdat zij kunst inzet als verbindende factor, als middel om haar doel te bereiken. Kunst inspireert, zorgt voor afleiding en brengt mensen bij elkaar. Floor van Liemt is zelf ook student kunstgeschiedenis in Amsterdam en volgt teken- en schilderlessen. 

 

Voor F Fort week was er ook een winactie georganiseerd, leden konden hun mooiste kunstwerk, tekening of foto insturen. Het winnende kunstwerk wordt geveild op de Voorrang Veiling, een veiling die UVSV heeft opgericht voor stichting Matchis, de stichting waar Margalith ook over sprak. De vereniging zet zich ieder jaar weer in voor een ander doel, bij F Fort lag de drempel erg laag om iets te doneren omdat dit vijf euro bedroeg. Dit klinkt als weinig geld maar wanneer veel mensen en in dit geval studenten dit doen, zorgt dit voor een grote opbrengst. 

Al met al hebben al meer dan 300 leden zich ingezet voor F Fort Foundation afgelopen week, maar dit is niet genoeg! Wil jij ook je steentje bijdragen? Kijk dan op https://www.ffortfoundation.nl/word-donateur 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *