‘Ik denk dat ik mij in een redelijk grijs gebied bevindt tussen orthodox en niet-gelovig

‘Ik denk dat ik mij in een redelijk grijs gebied bevindt tussen orthodox en niet-gelovig

Chaja Joseph (19) is Joods opgevoed. Zij vertelt in dit interview over de tradities en of zij verschil merkt tussen haar en andere joden. 

Wat houdt het jodendom precies in?

Het jodendom is een religie waarbij er wordt geloofd in een God die de wereld heeft geschapen en wonderen heeft waar kunnen maken. De invulling van de religie is per persoon heel verschillend. Mijn familie is een vrij liberale joodse familie, waarin we niet veel verplichtingen kennen. Er zijn ook orthodoxe families, waar alles in hun leven rondom het geloof draait, dit is een hele andere manier van joods zijn.

 

Jij bent joods, merk je hier veel van in het dagelijks leven?

Nee, niet per se. Wat ik wel merk, is dat als mensen het weten er wel vaak íets over gezegd moet worden. Het wordt vaak niet gezien als iets “gebruikelijks”, er wordt vaak verbaasd opgekeken als ik er over begin dat ik joods ben.

 

Ben jij naar jouw idee anders opgevoed dan mensen om jou heen?

Ik denk het wel. Ik heb vanuit mijn jeugd veel gewoontes meegekregen uit het geloof, zoals het vieren van de feestdagen en het kosher eten. Dit was wel allemaal op een laag pitje.

 

Als je had mogen kiezen, had jij dan ervoor gekozen om niet religieus opgevoed te zijn?

Nee, ik ben heel trots dat ik deze tradities heb meegekregen en ben blij met mijn moeders keuze om ons religieus op te voeden. Mijn moeder is zelf minder religieus opgevoed en vindt dat nog steeds jammer. Daarom sta ik achter haar keuze om ons zo op te voeden, zodat het aan mij en mijn broertje zelf was of we dit wilden of niet.

Wat zijn de tradities die het jodendom heeft? 

Dat zijn er wel veel! Om te beginnen de feesten zoals Channoeka (het lichtjesfeest), Rosh Hashanna (joods nieuwjaar) en Pesach (joods pasen; ook wel het verhaal van de uittocht uit Egypte, Exodus). Ook is een traditie het joodse volwassen worden, de Bat/Bar Mitswa op de 12e verjaardag van een meisje en op de 13e verjaardag van een jongen. Hier wordt een kind een jaar lang op voorbereid en er komt een hele grote ceremonie bij kijken met veel cadeaus en een groot feest. Daarnaast zijn er ook gebruiken als het kosher eten en het niet opschrijven van de naam van de Eeuwige.

 

Ben je overtuigend joods, waaruit blijkt dat?

Ik ben niet overtuigend joods, omdat ik het na mijn Bat Mitswa redelijk heb laten vallen.

Houd jij Shabbat? En wat houdt Shabbat in? 

Ik vier ongeveer een keer in de maand Shabbat, dan gaan we naar mijn moeder en branden we de kaarsen en eten we Challe brood. De Shabbat houdt de rustdag van de week in. In de orthodoxe termen is het de bedoeling dat je die dag helemaal geen “werk” verricht. Het meest opvallende vind ik altijd dat je hiermee dus al het knopje van de afstandsbediening niet in mag drukken. Toen ik een keer met vakantie was in een badplaats in Israël, had het hotel met Shabbat een lift voor het normale gebruik en een Shabbat-lift. Ook het knopje van de lift indrukken mag niet, dus deze lift stopt op elke verdieping.

 

Merk je wel eens verschil tussen jou en andere joden? 

In mijn omgeving niet zo. Ik merk wel dat ik gewoon aanzienlijk weinig betrokken ben bij het jodendom en bijvoorbeeld liederen niet ken die anderen wel kennen. Aan de andere kant ben ik me wel weer meer bewust van het jodendom dan bijvoorbeeld iemand die helemaal niet religieus is opgevoed. Ik denk dat ik me in een redelijk groot grijs gebied bevindt tussen orthodox en niet-gelovig.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *