Rijnenburgpolder nog niet van tafel voor de VVD

Rijnenburgpolder nog niet van tafel voor de VVD

Foto: Martin Woortman

Als het aan de Utrechtse VVD ligt, is het voorstel om in de Rijnenburgpolder te gaan bouwen niet van tafel. Zij stellen dat een binnenstedelijke oplossing niet gaat werken. De fractie vraagt zich daarnaast af hoe de voorgestelde U-constructie zich gaat ontwikkelen.

De coalitie sprak een aantal weken geleden uit dat zij zich gaat concentreren op het bouwen van woningen binnen de Utrechtse stadsgrenzen. In de afgelopen periode werd dit aantal vastgesteld tot maximaal zo’n 125.000 woningen die binnenstedelijk gebouwd zouden moeten worden. Zo stelde GroenLinks eerder dat zij graag zien dat de Rijnenburgpolder een groene ruimte en een recreatiegebied blijft. Zij achtten dat het hard nodig is om de ruimte op die manier te gebruiken, omdat de natuur- en recreatiegebieden vol lopen.

‘De oplossingen, die de coalitie biedt, sluiten in onze optiek gewoon niet aan.’
– Gertjan Te Hoonte, VVD Utrecht

Namens de VVD spreekt raadslid Gertjan te Hoonte over de kwestie. ‘De oplossingen, die de coalitie biedt, sluiten in onze optiek gewoon niet aan.’ Te Hoonte stelt dat er wel op verschillende plekken gebouwd zou kunnen worden, zoals in Leidsche Rijn, maar dat binnen de stadsgrenzen niet alles opgelost zal kunnen worden. ‘Naast de nieuwbouwprojecten die her en der lopen, zal je rekening moeten houden met de infrastructuur. De plekken die de coalitie noemt om te kunnen bouwen, maken dat erg complex.’ Daarbij is de zogenaamde U-constructie een belangrijk punt van aandacht. ‘Het is voor ons nogal onduidelijk hoe zich dat uiteindelijk zal gaan vormen. Wordt die U uiteindelijk een wiel?’, vraagt Te Hoonte zich hardop af. Infrastructuur is het belangrijkste streven. ‘In de Rijnenburgpolder is de ruimte  om die infrastructuur te leveren. Zo zou daar makkelijker een trambaan aangelegd kunnen worden.’ Wat de VVD betreft, is het plan om in de Rijnenburgpolder te gaan bouwen juist niet van tafel. ‘Nee integendeel, het ligt juist weer op tafel als het aan ons ligt.’ Het plan dat er nu ligt, met een begroot maximaal van 125.000 woningen die binnenstedelijk moeten worden gebouwd, gaat dus zeker niet op. ‘Dat gaat sowieso niet passen. Het is binnenstedelijk gewoon te krap om die getallen op te kunnen leveren.’ De VVD is er echter niet tegen de zonneweide die de coalitie ambieert in de Rijnenburgpolder. ‘De polder is niet in gebruik, maar door een plancapaciteit aan te wijzen in de Rijnenburgpolder kunnen we daar meer uithalen. De polder zou de intentie voor woningbouw in 2025 moeten dragen wat ons betreft.’

Initiatiefvoorstel
De VVD opperde al eens eerder over de invulling van de polder en diende in februari van dit jaar al een initiatiefvoorstel in, waar uiteindelijk de Tweede Kamer met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) over sprak. Laatstgenoemde veegde het voorstel van tafel, omdat zij het niet nodig achtte om de gemeente Utrecht te dwingen tot het bouwen van woningen in de Rijnenburgpolder. In de aangrenzende Rijnvliet zijn al huizen gebouwd, maar GroenLinks zei eerder dat zij pas willen bouwen als het een wijk met grote aantallen van duurzame woningen zal worden.

Stellig
Terugkijkend op de antwoorden die de VVD krijgt, is Te Hoonte stellig over houding van de coalitie: ‘Het is eigenlijk iedere keer hetzelfde riedeltje dat de coalitie uitspreekt. Het plan kan op alles worden toegepast, maar komt zeker tot zijn recht in de Rijnenburgpolder. Met een binnenstedelijke oplossing wordt alles juist complexer’, sluit Te Hoonte af.

Over de auteur

Maarten Schuijl

Opgegroeid op Texel. Nu al zo'n vijf jaar wonend in Utrecht. Voetballiefhebber pur sang. Verleden bij Noordhollands Dagblad en tegenwoordig schrijvend voor FC Volendam en UtrechtsVizier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *