VVD komt met een voorstel om Utrecht toegankelijker te maken

VVD komt met een voorstel om Utrecht toegankelijker te maken

Volgens raadsleden Marijn de Pagter en Dimitri Gillissen is Utrecht niet zo toegankelijk als wij denken. Volgens hen zijn er genoeg verbeterpunten om Utrecht toegankelijker te maken voor iedereen. Daarom kwamen zij met een voorstel dat gepresenteerd werd in de gemeenteraadsvergadering.  

Afgelopen dinsdag vond er een nieuwe gemeenteraadsvergadering plaats. De vergadering verliep onder leiding van voorzitter Queeny-Aimée Rajkowski. Zij begon met het doornemen van de agenda punten voor deze vergadering. Een van de agendapunten was het voorstel van VVDraadslid Marijn de PagterRajkowski gaf het woord aan de Pagter. 

 

‘Ik heb samen met mijn collega Dimitri Gillissen gewerkt aan een voorstel genaamd ‘Utrecht onbeperkt toegankelijk’. Wij zijn in juni begonnen met het denkwerk voor dit initiatief en hebben daarbij met verschillende maatschappelijke organisaties gesproken. Bij deze wil ik hen hier ook voor bedanken, zegt de Pagter. Volgens hem is Utrecht lang niet zo toegankelijk als wij denken. ‘Mensen die goed ter been zijn zullen geen moeite hebben om hun weg door Utrecht te vinden. Maar voor ouderen, beperkten en kinderen is dit vaak al een stuk lastiger. Voor hen kan een verkeerd geplaatst geveltuintje of bankje al een enorme hindernis zijn,’ vertelt De Pagter 

Hierbij stelt hij voor om een nieuwe norm aan te houden waarbij er overal anderhalve meter stoep beschikbaar is. Deze norm komt niet uit de lucht vallen en is ook niet afkomstig van het corona beleid. Het wordt al jaren door verschillende maatschappelijke organisaties geadviseerd. Het gaat om minimaal anderhalve meter stoep. Bij pleinen en parken rondom het station is er meer behoefte aan een grotere doorloop.  

Ook wil De Pagter graag de APV aanpassen zodat het college makkelijker gebieden kan aanwijzen waar het verboden is om fietsen buiten de stalling te plaatsen. In Amsterdam, Rotterdam en vele andere gemeenten bestaat deze bevoegdheid al. Bij dit voorstel wil De Pagter niet de handhaving van verkeerd geplaatste fietsen bespreken, die discussie wil hij niet openbreken. Deze twee voorstellen zouden moeten zorgen voor meer duidelijkheid en tevredenheid van velen. 

‘Voorzitter er staat nog veel meer in dit voorstel van vijftien kantjes, maar dat kon ik deze korte tijd niet allemaal bespreken. Ik kijk er naar uit om dit voorstel met de andere fracties en het college te bespreken. Wij bieden het voorstel bij deze officieel bij u aan,’ zegt de Pagter en sluit zijn toespraak af. 

 

Het woord gaat weer naar voorzitter Rajkowski. Zij vertelt dat het voorstel door het conform reglement van orde in behandeling zal worden genomen en op de agenda van de volgende commissie vergadering zal worden geplaatst. Ook nodigt Rajkowski het college uit om doormiddel van een raadsbrief te reageren op het voorstel. Tot slot bedankt zij De Pagter voor zijn voorstel en gaat door naar het volgende agenda-punt. 

Eén van de aanleidingen voor het voorstel was het VN-verdrag handicap. Het doel van het VN-verdrag handicap is de toegankelijkheid voor beperkten te vergroten. Utrecht werkt al sinds 2007 aan haar toegankelijkheid. Volgens de VVD is toegankelijkheid een belangrijk grondbeginsel van het verdrag. Een andere aanleiding was de schaarse openbare ruimte rondom Utrecht Centraal en in de oude binnenstad. Dat brengt uitdagingen met zich mee. Waar parkeer je bijvoorbeeld je fiets? En waar kunnen restauranthouders hun terras kwijt? Met het voorstel hoopt de VVD deze uitdagingen aan te gaan.

Het hele voorstel is te lezen op: https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Utrecht/ef278c1d-6ad2-414a-8df3-bf90d20ff809#9c32af8b-f9c2-495b-b14e-321552bef41e  

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *