Perspectief voor Utrechtse jongeren in coronatijd

Perspectief voor Utrechtse jongeren in coronatijd

Kabinet en gemeenten bieden samen met jongeren perspectief in coronatijd. Foto door: pixabay.com

Het kabinet heeft extra geld vrijgemaakt voor gemeenten om jongeren perspectief te bieden tijdens deze coronaperiode. Zo worden er in de gemeente Utrecht in de kerstvakantie extra activiteiten georganiseerd voor deze doelgroep. Raadsleden Myrthe van Mil (Student & Starter) en Lau Bosse (PvdA) kwamen in het vragenuur van de gemeente, dat op 10 december plaatsvond, met een aantal vragen om verduidelijking te krijgen aan wat voor activiteiten het College van B en W dan denkt.

Wethouder Eelco Eerenberg (D66) voerde het woord over dit onderwerp: ‘We weten dat ook jongeren hard getroffen worden door de coronacrisis, ze hebben veel onzekerheden over hun toekomstperspectieven, terwijl juist deze jongeren het zijn die daar hard aan werken en een stabiele toekomst verdienen.’

Op korte termijn, onder andere in de wintermaanden, gaat het college heel veel activiteiten organiseren samen met partners in de stad. Bijvoorbeeld een FIFA-voetbaltoernooi in de kerstvakantie, met als doel om niet alleen jongeren die het Jongerenwerk Utrecht (JoU) kent te bereiken, maar om ook echt een nieuwe doelgroep te verwerven. Ze zullen dan eerst online tegen elkaar spelen en daarna is op 2 januari in stadion Galgenwaard de finale en zal de wethouder ook een potje spelen tegen de finalist.

‘Ook is het jongerenwerk samen met Dock (Non-Profit organisatie) bezig om te kijken wat we kunnen doen in het kader van sport en spel activiteiten. Dat is wijkgericht, denk bijvoorbeeld aan turnen, dansen, schaatsen en voetbal. Bovendien zijn we bezig om met vakdocenten te kijken of er extra sportactiviteiten daar nog eens bovenop georganiseerd kunnen worden,’ aldus wethouder Eerenberg.

De wethouder benoemde in het vragenuur ook nog activiteiten voor kunst en cultuur. ‘Een concreet voorbeeld is dat er nu gewerkt wordt om een buurthuis om te toveren tot muziekstudio waar jongeren die met muziek aan de slag willen zich daaruit kunnen leven. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed voor jongeren die zelf wat willen organiseren.’

Specifiek voor studenten is het College van B en W met studentenverenigingen in gesprek om rond de jaarwisseling een soort online studenten-festival te gaan organiseren. Dat moet nog wat vorm krijgen, maar ook daar zijn ze mee bezig. ‘We zitten eraan te denken om mbo’ers een plek te geven in het organiseren van activiteiten. Bijvoorbeeld in de vorm van een stage om het organiseren van iets te leren en we zijn ook aan het kijken om een campagne te lanceren om jongeren met initiatieven uit te nodigen om zich ook aan te melden’, zegt Eerenberg.

Raadsleden Myrthe van Mil (Student & Starter) en Lau Bosse (PvdA) zijn blij met de antwoorden van de wethouder. ‘Complimenten voor de plannen die ik hoor van wethouder Eerenberg. Ik vind het echt heel tof en ben blij om dit soort dingen horen,’ aldus Van Mil.

Over de auteur

Lisette Oorschot

📚 Studente Journalistiek aan Hogeschool Utrecht 🖋️ Redactrice bij Utrechts Vizier 🌐 Schrijft voornamelijk artikelen over regio Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *