Student zijn met een glutenallergie: nooit bier mogen drinken

Student zijn met een glutenallergie: nooit bier mogen drinken

Bram de Ruijter (20 jaar) is een student uit Ondiep, Utrecht, met een glutenallergie. Maar wat houdt dat precies in en hoe is het om student te zijn met een glutenallergie? 

  

Wanneer kwam je erachter dat je een glutenallergie had? 

Op mijn derde geloof ik. Mijn zussen hebben het ook, het is namelijk genetisch. Één van mijn zussen kwam er op haar zesde achter, toen ging mijn moeder mij ook laten testen. Toen kwam ik erachter. Hierdoor heb ik bijna nooit gluten gegeten. 

Wat gebeurt er met je als je een glutenallergie hebt? 

Eigenlijk is het een auto-immuunziekte, klinkt wel heftig. Waar het op neer komt, is dat je lichaam zichzelf aanvalt als je gluten eet. Je hebt darmvlokken in je darmen en dat zijn dingen de je voedingstoffen opvangen. Hoe meer darmvlokken, hoe meer oppervlakte je hebt om voedingsstoffen op te nemen. Als je glutenallergie hebt dan sterft een deel van de darmvlokken af en die groeien langzaam terug. Na een tijdje neem je veel minder voedingsstoffen op dan je zou moeten. Hierdoor kan je ook kanker krijgen. Daarom is het van belang dat je op tijd weet dat je een glutenallergie hebt. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Sommigen voelen er überhaupt niks van. Mijn oma kwam er bijvoorbeeld op haar zeventigste pas achter en die heeft daardoor kanker gehad. 

Oké, maar wat voor symptomen krijg je waar je het aan zou kunnen merken? 

Vaak zijn mensen moe, omdat je minder energie op kan nemen. Soms krijg je een slechte huid, je kan heel veel buikpijn of diarree krijgenDat soort symptomen merk je vaak pas na de puberteit, omdat je dan nog veel darmvlokken hebt, en dus minder last van glutenallergie. Zelf heb ik dat mijn buik heel erg gaat opzetten. 

Wat eet jij zoal? 

Gluten zitten alleen in tarwe, rogge en gerst. Glutenvrijbrood is gemaakt van mais en rijst en dat smaakt wel anders, maar dat merk ik inmiddels zelf niet meer. Mijn vriendin vindt het bijvoorbeeld lekkerder. Gluten zorgen ervoor dat je brood vocht vasthoudt en dat kan niet zo goed met glutenvrij brood, waardoor ik het minder lang kan bewaren. Ik kan bijvoorbeeld geen pasta eten, snoep, soorten chips of bier. Eigenlijk meer dan je denkt. Soms is dat lastig als student. Ik check ook vaak op de achterkant van een pak of er ergens gluten in zittenBij de producten die ik al ken hoef ik dat natuurlijk niet te dubbelchecken.  

Is er veel keuze aan glutenvrij voedsel? 

Tegenwoordig wel. Vroeger was het bijvoorbeeld moeilijker voor mijn moeder om glutenvrij te koken. Dan ging ze naar een natuurwinkel omdat daar wel de nodige producten waren. Dat is in de laatste vijftien jaar wel verbeterd. Ik heb het geluk dat ik in Ondiep woon, dicht bij het winkelcentrum Overvecht en daar is een Albert Heijn XL, dus genoeg keuze. Maar het is nog steeds op andere plekken behoorlijk beperkt. Het meeste brood is afbakbrood en het is veel duurder (drie euro) dan brood met gluten.  

Wat vind je ervan dat je een glutenallergie hebt? 

Niet leuk. Het vervelendste is dat wanneer iemand voor je kookt, diegene heel erg op moet letten. Of dat je niet zomaar naar een restaurant kan. Toen ik op de basisschool zat en kinderen een hele leuke traktatie hadden gemaakt, dan kon ik dat niet eten. Ook ben ik vroeger een keer ‘glutenkind’ genoemd. Toen ben ik behoorlijk boos geworden. Eigenlijk is het ook andersom want hij is het glutenkind en ik het glutenvrijekind. Maar tegenwoordig leeft iedereen wel met me mee. 

Heeft de glutenallergie je ook mooie dingen gebracht? 

Het klinkt een beetje stom wat ik ga zeggen maar, er is een glutenvrij kamp in Baarn. Daar ging ik van mijn achtste tot mijn vijftiende heen. Dat was altijd wel het hoogtepuntje van het jaar. Dan zit je met honderd man en die mogen allemaal geen gluten. En alles wat je ziet is glutenvrij, je kan alles eten wat je ziet. Dat is voor jonge kinderen echt geweldig omdat dat normaliter nooit kan. Ik heb ook een aantal vrienden aan het kamp overgehouden. 

Wat zou je zelf nog willen vertellen aan de lezers? 

Wetenschappers zijn momenteel bezig het geneesmiddel te maken door middel van gentherapie. Dat is omdat het een auto-immuunziekte is en geen allergie. Van een allergie kom je niet zo makkelijk af. Glutenallergie heet ook eigenlijk niet zomaar het heet ‘Coeliakie’.  

Als laatste vraag: wat is het eerste wat je gaat doen als er een geneesmiddel tegen Coeliakie is? 

Ik denk… een kroket uit de muur trekken. Dat lijkt me echt fantastisch. Of naar Italië gaan en pasta’s eten. Oh ja en HEEL VEEL BIER DRINKEN. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *