Indrukwekkende online herdenking overleden kinderen in Kerk aan het Lint

Indrukwekkende online herdenking overleden kinderen in Kerk aan het Lint

De Kerk aan het Lint. Foto: Koen van den Berg

In de Kerk aan het Lint vond afgelopen zondag de zesde editie van de Wereldlichtjesdag in Leidsche Rijn plaats. Om zeven uur in de avond staken leden van de stichting Wereldlichtjesdag Leidsche Rijn kaarsjes aan voor overleden kinderen. Vanwege de maatregelen rondom corona kon dat niet met familieleden en vrienden bij elkaar, maar een livestream vanuit de kerk aan de Alendorperweg bood uitkomst. Het werd een bijzondere livestream. 

De Wereldlichtjesdag vindt ieder jaar plaats op de tweede zondag in december. Het idee komt uit de Verenigde Staten en werd daar in 1997 voor het eerst georganiseerd. Via het aansteken van kaarsjes worden kinderen die overleden zijn herdacht. In 2006 waaide dit ook over naar Nederland en sindsdien wordt in verschillende locaties in ons land stilgestaan bij overleden kinderen. Niet alleen baby’s en jonge kinderen maar ook volwassenen die te vroeg het leven hebben gelaten worden herdacht. Hun ouders, broers, zussen en andere familieleden en vrienden komen samen om hen te herdenken door om zeven uur s avonds kaarsjes te branden. Doordat dit over verschillende landen met andere tijdzones gebeurt, is het idee van de organisatie dat er die decemberdag ieder uur ergens op de wereld lichtjes branden. 

In 2015 is men in Leidsche Rijn ook begonnen met de Wereldlichtjesdag, als toevoeging op de algemene Utrechtse variant. De eerste editie vond nog plaats in het Maximapark en leverde volgens de organisatie een overweldigende opkomst van meer dan 300 man op. De editie van 2020 beloofde hoe dan ook bijzonder worden, want zo veel aanwezigen konden vanwege de coronaregels natuurlijk nooit aanwezig zijn in de Kerk aan het Lint. De Stichting Wereldlichtjesdag Leidsche Rijn, die de herdenking organiseert, zond in plaats daarvan een livestream uit waardoor mensen thuis alsnog een kaarsje konden branden voor hun dierbare kind. 

De entree naar de kerk is indrukwekkend. Aan de zijkanten van het pad naar de ingang branden tientallen kaarsjes en binnenin de kerk is een hart van kaarsjes gemaakt. Rustige muziek leidt het begin van de herdenking in. Ook bijzonder zijn de talloze kaartjes die in de kerk staan opgesteld, allemaal beschreven ter nagedachtenis aan elk kind. Daarna wordt de herdenking geopend door Angela van Woezik van de stichting Wereldlichtjesdag Leidsche Rijn, dat een gedicht voordraagt en daarna nog maar eens illustreert hoe dit jaar ook het samen herdenken compleet anders was. ‘Voor sommigen voelt dat intiemer, maar anderen geeft het veel verdriet om het herdenken slechts met een beperkte groep te kunnen doen. Het bij elkaar komen met anderen die ook weten hoe het is om een kind te verliezen geeft troost en steun. Dat kan dit jaar niet’, zegt ze. Maar de livestream kan oplossing bieden. ‘We hopen dit gevoel toch bij u thuis te kunnen brengen.’ 

Daarna volgt opnieuw een gedicht, gemaakt door één van de leden van de stichting. Het wordt voorgedragen door bestuurslid Janine. Het gedicht, dat een ouder beschrijft die haar kind ontmoet in het hiernamaals, zorgt voor koude rillingen. ‘Zal jij me wiegen op het zuchten van de wind, zou je me nog herkennen?’, luiden enkele van de regels. Pianist Bram Endeveld brengt daarna een al even indrukwekkende ode aan de herdachte kinderen met het lied ‘Door de wind’.  

Dan is het zeven uur en wordt de rest van de kaarsjes aangestoken. Er worden kaarsjes gebrand voor baby’s die vlak na de geboorte overleden, voor overleden broers en zussen en er wordt een kaarsje gebrand namens grootouders die het verdriet van hun kinderen meedragen. Voorzitter van de stichting Ilja Geensen steekt vervolgens een kaarsje op voor vrienden, vriendinnen en andere betrokkenen die iemand hebben verloren. Daarna wordt bij ieder kaartje, waar telkens een hartverscheurend bericht opstaat aan het adres van het verloren kind in kwestie, een kaarsje gebrand. Daarbij worden ook nog eens de namen van al deze kinderen genoemd. Het geheel wordt afgesloten met pianomuziek. 

Voorzitter Ilja Geensen kijkt terug op een geslaagde ceremonie. ‘Het was een intieme, liefdevolle en respectvolle ceremonie. Hoe anders het ook was, er was aandacht voor de kinderen en ieder kind werd met liefde genoemd!’, zo schrijft ze op de website van de stichting.  

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *