Binnenstad Utrecht loopt vol na aankondiging lockdown

Binnenstad Utrecht loopt vol na aankondiging lockdown

Waar om 10 uur in de ochtend de ene na de andere winkel zijn deuren opengooit om het publiek te ontvangen, komt een uur later het bericht dat dit de laatste dag zal zijn voor de fysieke kerstinkopen. Met als gevolg dat de binnenstad van Utrecht vol loopt.  

Een normale maandagochtend, denken veel winkeliers aan de Oude Gracht in Utrecht. Om 10 uur worden alle borden buiten de deuren gezet en gaan de rolluiken omhoog. Ook de bloemenkraam is eindelijk opgebouwd en de bekers koffie worden onder de marktkraamhouders verdeeld. De eerste mensen die voor hun boodschappen en cadeaus de stad in gaan, wandelen bij de winkels binnen.  

Omstreeks 11:00 verstuurt de NOS een pushnotificatie dat minister-president Mark Rutte die avond een toespraak zal houden op televisie. Tijdens die toespraak zal waarschijnlijk vermeld worden dat Nederland in een lockdown terecht zal komen. Het zal dus waarschijnlijk de laatste dag zijn dat mensen fysiek hun kerstcadeaus kunnen kopen.  

Mensenstroom 

Na het bericht komt de ene na de andere persoon de binnenstad in. De Oude Gracht stroomt langzaam vol en mensen staan in de rij bij de verschillende winkels. Bij de Nespresso-winkel staan mensen in de rij om niet mis te grijpen met koffie. ‘Ik was toch in de stad, dus ik dacht: ‘Ik neem het sowieso mee.’’ Online bestellen vind ik veel te moeilijk dus ik neem een paar doosjes extra mee’, zegt Wil Kropen. Zij staat net als de andere mensen keurig op de door de gemeente uitgedeelde rode stippen. Iedere winkelier heeft die rode stippen voor de deur om mensen te wijzen op het houden van anderhalve meter afstand. Ook de medewerker bij deur van de winkel vindt het druk worden en denkt al een paar stappen verder: ‘Onze planning is hier helemaal niet op orde om de verwachte drukte op te kunnen vangen. Ik denk dat ik wat langer moet blijven om het in goede banen te kunnen leiden.’ 

Geen willekeurige maandag 

Omdat waarschijnlijk alle winkels die geen levensmiddelen verkopenmoeten sluiten, gaan mensen nog snel kleren kopen. Ook Maartje de Winter merkt de toegenomen drukte. Zij werkt in de Other Stories, een kledingwinkel die pas net geopend is aan de Oude Gracht. ‘Ik merk wel dat het veel drukker is in de winkel dan op een andere willekeurige maandag’, zegt ze. ‘Ook gaan mensen nog allerlei dingen meenemen om te geven als cadeau. Denk dan aan de verschillende handcrèmes en douchegel die we hebben. Als je het online wilt kopen gaat het nog wel een tijdje duren voordat het geleverd isdenk ik’.  

De bloemenverkoper op de Bakkerbrug is maar begonnen met schreeuwen. Mensen kopen toch nog snel een bloemetje voordat ze voorbijlopen. Er lopen genoeg mensen langs, want het lijkt wel een normale zaterdag: zo druk is het geworden in de straten en op de gracht. Iedere winkelier doet er alles aan om nog zoveel mogelijk klanten te helpen.  

A4-tjes 

Uiteindelijk zullen volgens de berichtgeving een hoop winkels in de binnenstad hun deuren moeten sluiten. Kledingwinkels, sieradenwinkels, en zelfs de boekenhandels moeten dicht. Bij de Tiger aan de Oude Gracht zijn ze zich zelfs al aan het klaarmaken voor een mogelijke sluiting. De advertentieborden worden al naar binnen gereden en de A4-tjes met: ‘We zijn online beschikbaar voor al uw kerstcadeaus’ worden al op de grote etalageruiten gehangen. Binnenin de winkel lijkt het alsof er nog niets aan de hand is. De schappen liggen nog vol en de winkel is goed gevuld met mensen. Iedereen pakt nog snel een klein cadeau mee en de winkelmedewerkers pakken alles keurig voor de klanten in. Alles lijkt erop alsof de kerst gewoon doorgaat.  

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *