Buurtteams merken veel van corona

Buurtteams merken veel van corona

Het coronavirus heeft invloed op het werkgebied van heel veel mensen. Mensen die werken in niet essentiële winkels en de horeca hebben nu tijdelijk geen baan en mensen die normaal gesproken op een kantoor werken, moeten nu zoveel mogelijk vanuit huis hun werk uitvoeren. Ook voor mensen die bij buurtteams werken ziet hun vakgebied er heel anders uit. Speciaal om deze laatste groep te kunnen helpen heeft de gemeente Utrecht op 15 december een raadsinformatiebijeenkomst gehouden.  

De avond werd ingeleid door de voorzitter Anne-Marijke Podt van D66. ‘We hebben deze bijeenkomst georganiseerd omdat we ons als raadsleden heel goed realiseren dat dit voor veel professionals in het WMO en jeugdveld een ontzettende heftige tijd is.’ Daarnaast gaf ze aan dat ze graag hoort wat de ervaringen van deze mensen zelf is. ‘Die verhalen vertellen ons denk ik nog veel meer dan wat je uit de cijfers kan halen’.  

Vervolgens werden door Wieke Westgeest, een beleidsadviseur van de gemeente, de aandachtspunten gepresenteerd. Dit waren: de toenemende ontwikkelings- sociaaleconomische- en onderwijsachterstanden onder kinderen en jongeren, de toenemende eenzaamheid, het afnemende begrip voor de grote onzekerheid over de toekomst en de gezinnen die uit beeld raken.  

Eén van de mensen die werken in de WMO en ervaart dat corona het werk lastiger maakt is Reinier Dijkstra. Hij werkt voor het Leger des Heils. ‘Wij zien laatste tijd wel een toename bij de wachtlijsten voor onze hulpverlening. Daar maken wij ons wel zorgen over’.  

Martijn van Nek werkt bij buurtteam sociaal. ‘Ik merk dat de mensen die met ouderen werken, zien dat deze mensen bang zijn om naar buiten te gaan en dat deze mensen activiteiten vermijden. Ook bij jongeren ziet van Nek dat de problemen toenemen. ‘Normaal gesproken worden bij jongeren bepaald gedrag gecorrigeerd door vrienden of kennissen. Dit is nu niet meer het geval. Daarnaast verliezen veel van deze jongeren hun normale structuur en dit kan dan leiden tot psychische problemen.  

Rik Horstman die werkt bij Spoor030 vertelt: ‘Spoor030 bestaat pas sinds vlak voor de corona tijd. Dus voor ons is dit eigenlijk een beetje het normaal. Dat heeft denk ik best veel van onze professionals gevraagd omdat ze een nieuw vakgebied moeten ontwikkelen maar er daarnaast ook nog het coronavirus heerst. Ik wil ook nog mijn trots uitspreken over deze mensen en nog even bij hun werk stilstaan’. 

Lotte Westra van KOOS zegt: ‘Wij zien echt een toename in de angstklachten bij jongeren, veelal corona gerelateerd. Ook zien we dat veel jongeren somberder worden en dat we veel vragen krijgen rondom suïcidaliteit. Normaal gesproken helpen we dan door sociale contacten op te bouwen maar door de coronatijd kunnen deze trajecten dus langer gaan duren. Ook zien wij dat bij trajecten die langer bezig zijn, het behandelen lastiger wordt door de toenemende maatregelen.  

Veel van de mensen die bij de buurtteams in de gemeente Utrecht werken en aanwezig waren bij de bijeenkomst meldden dat ze zagen dat de coronamaatregelen impact hebben gehad op hun werk en op hun cliënten. Ze merken dat mensen het soms financieel maar ook psychisch lastiger hebben en dit zorgt ervoor dat hun werk lastiger wordt.   

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *