Tara Baldawo: “Het hindoeïsme is mij met de paplepel ingegoten”

Tara Baldawo: “Het hindoeïsme is mij met de paplepel ingegoten”

De hindoetempel 'Mandir Shri Ganesh' in De Meern waar Tara regelmatig komt om te bidden. Foto door: Lisette Oorschot

Vrijwilligster van kinderdagverblijf ‘Nijntje’ Tara Baldawo (Paramaribo, 1972) woont samen met haar echtgenoot en rijlesinstructeur Reggie Baldawo (Lelydorp, 1969) in De Meern. Ze hebben drie kinderen; Maya, Shreya en Rohan.  

Hoe bent u opgegroeid in Suriname, het land waar u geboren bent?  
Ik ben opgegroeid in een liefdevol gezin met 6 kinderen waar het hindoeïsme altijd een grote rol speelde. Dus je kan zeggen dat het hindoeïsme mij met de paplepel is ingegoten. Op mijn twaalfde zijn we naar Nederland verhuisd omdat het financieel gezien moeilijk rondkomen is in Suriname. Tot nu toe bevalt het prima hier, we hebben een mooi gezin gesticht en zijn allemaal heel gelukkig. 

Op welke manier speelt het hindoeïsme een rol in uw dagelijks leven? 
Ik mediteer bijna dagelijks en ga naar de Mandir (hindoetempel) hier in de buurt om te bidden voor zover dat nu mogelijk is. Daarnaast hebben al mijn kinderen op de hindoebasisschool gezeten in deze plaatsWij leven in ons gezin best zuinig en kopen alleen dingen als dat echt nodig is. We eten weinig vlees. Het vlees dat we eten moet wel rein zijn, vandaar dat we dan vaak kip eten. We vieren ook de feestdagen zoals Holi en Divali. 

Is de aanwezigheid van de hindoetempel en -school daarom ook één van de redenen geweest dat jullie naar De Meern verhuisden? 
‘Ja, dat heeft voor ons zeker de doorslag geven om hier te gaan wonen. Mijn man en ik vinden het geloof in het hindoeïsme heel belangrijk en willen de kernwaarden van dit geloof ook meegeven aan onze kinderen. Niet alleen thuis maar ook op school. Daarom was het echt een uitkomst dat ze in deze plaats een hindoeschool hadden. Zo leren ze op een leerzame manier en spelenderwijs de basisbeginselen van het hindoeïsme. Ook ben ik daar overblijfmoeder geweest omdat ik dan nog meer betrokken was bij de school van mijn kinderen.’ 

Welke rol speelde het hindoeïsme voor u tijdens deze coronaperiode? 
Ik put in deze tijd kracht uit mijn geloof in het hindoeïsme. Het geeft mij de kracht om door te leven. Geloof is voor mij toepasbaar in ieder tijdsbestek waarin we leven. Ik hou me niet aan iets wat bij wijze van spreken 5000 of 10000 jaar geleden is gebeurd. Dat doe ik niet. Mijn geloof, dat ben ik zelf. Dat pas ik aan wanneer het nodig is, ook nu tijdens de coronacrisis. In deze periode is mijn bewustwording wel versterkt waardoor ik meer in de buurt ben gaan kijken naar mensen die hulp nodig hebben. Zo ben ik bijvoorbeeld eten gaan maken voor ouderen die moeilijk de deur uit konden. 

Welke waarden in het hindoeïsme zijn voor u belangrijk en geeft u mee aan uw kinderen?  
Zorgen voor elkaar, altijd eerlijk zijn en respect tonen naar anderenIk hoop dat zij dat dan ook weer door zullen geven aan hun kinderen. Ik wil ze tevens meegeven dat wanneer je met slechte intenties handelt je karma kan verwachten. Wanneer je wel goede dingen doet voor anderen kan je dat terugverwachten. Zo luid het bekende spreekwoord dan ook: Wie goed doet, goed ontmoet. 

Over de auteur

Lisette Oorschot

📚 Studente Journalistiek aan Hogeschool Utrecht 🖋️ Redactrice bij Utrechts Vizier 🌐 Schrijft voornamelijk artikelen over regio Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *