Jolanda Borst: ‘Mijn kind kon niet naar kinderfeestjes, omdat wij geen cadeautjes konden betalen’

Jolanda Borst: ‘Mijn kind kon niet naar kinderfeestjes, omdat wij geen cadeautjes konden betalen’

Jolanda Borst richt in 2010 de stichting het Speelkwartier op. Het Speelkwartier is de speelgoedbank in De Meern die bestaat voor alle kinderen uit regio Utrecht. Maar een speelgoedbank runnen in de tijd van een pandemie is niet altijd even makkelijk. In dit interview geeft Jolanda een kijkje in de wereld van het runnen van een speelgoedbank. 

Wat is het Speelkwartier? 

‘Het Speelkwartier is de speelgoedbank in De Meern. Bij onze speelgoedbank kunnen mensen hun gebruiktof ongebruiktspeelgoed doneren. Dit speelgoed wordt dan bij ons opgeslagen en verdelen we over de kinderen uit regio Utrecht.’ 

Wat is het doel van het Speelkwartier?  

‘Het doel van de stichting is kinderen blij maken waarbij het niet vanzelfsprekend is cadeaus te krijgen op bijvoorbeeld feestdagen. Dit geldt voor gezinnen die het niet breed hebben en daarom bij verjaardagen en feestdagen weinig kunnen betekenen voor hun kinderen. Speelgoed is voor kinderen heel belangrijk. Het kan namelijk een belangrijke rol spelen in hun ontwikkeling. Omdat wij vinden dat ieder kind het recht heeft om te spelen, ongeacht de financiële situatie van hun ouders, willen wij een steentje bijdragen.’ 

Wie zijn er allemaal werkzaam bij het Speelkwartier? 

‘Wij werken met vrijwilligers. Dit zijn zo’n dertig vaste vrijwilligers. Ook hebben we jaarlijks meerdere initiatieven die ons helpen of onze naam bekender maken. Zo werken we jaarlijks samen met NLdoet, waarbij enorm veel vrijwilligers zich opgeven om ons te helpen. Ook hebben we met NLdoet inzamelingsacties gehouden. Hierbij krijgen we extra speelgoed gedoneerd van de inwoners van Utrecht.   

Naast deze grote initiatieven hebben we ook heel veel fijne sponsoren. Zo worden we bijvoorbeeld gesponsord door scholen, kerken, kinderdagverblijven en speelgoedwinkels. Wij zijn deze sponsoren enorm dankbaar, we zouden zonder ze nooit overeind kunnen blijven staan.  

Naast sponsoren en vrijwilligers hebben we ook een secretaresse, penningmeester, bestuursleden en een algemeen bestuurslid. We werken ook samen met verenigingen en scholen. 

 

Waarom bent u begonnen met het Speelkwartier? 

‘Voordat mijn man zijn bedrijf volledig overnam van zijn broer hadden wij het absoluut niet breed. We woonden in een klein rijtjeshuis met drie kinderen, wat niet meeviel. Mijn dochter en jongste zoon sliepen op dezelfde kamer en onze oudste zoon had een kamertje van twee vierkante meter. We hadden weinig te besteden waardoor onze kinderen soms achter opgesteld werden tijdens Kerst of verjaardagen. Het was vreselijk om je kind te moeten vertellen dat hij niet naar een kinderfeestje kon, omdat wij geen cadeautje konden betalen.  

Toen mijn man het bedrijf overnam hadden we wat meer te besteden. Jaren nadat Boreco verhuisde naar Strijkviertel bedachten we dat we genoeg ruimte hadden voor een eventuele speelgoedbank. We doen graag wat voor anderen en kunnen uit ervaring spreken dat het vreselijk is om je kind niks te kunnen geven met Kerst. Daarom richtte we in 2010 de stichting op. 

Voor wie is het Speelkwartier? 

‘Het Speelkwartier is voor alle kinderen in regio Utrecht. Van kinderen van nog geen jaar oud tot kinderen boven de veertien. We hebben voor iedereen wel wat liggen. Zo hebben we bijvoorbeeld ook spelletjes die je bewijze van spreken ook na je achttiende kan spelen.  

Je kan niet zomaar speelgoed bij ons op komen halen. Hiervoor heb je een verwijzing nodig. Deze kan je bijvoorbeeld krijgen van de voedselbank of van maatschappelijke werkers. Zonder de verwijzing kunnen we helaas niks meegeven. Deze verwijzing bewijst dat het kind recht heeft op het speelgoed. Zo komen alleen de kinderen, waarvan de ouders het niet zo breed hebben, speelgoed halen 

Hoe kunnen mensen helpen? 

Mensen kunnen helpen door speelgoed in te zamelen en bij ons te doneren. Wij hebben een paar keer per jaar inzamelingen. Op deze dagen kan al het speelgoed dat mensen ingezameld hebben doneren. Op andere dagen is de speelgoedbank gesloten voor donaties. Alleen wanneer bijvoorbeeld een bedrijf speelgoed heeft ingezameld kunnen we op afspraak naar locatie komen. Dit doen wij ook als mensen nieuw speelgoed aanbieden. 

Wij sparen het nieuwe speelgoed namelijk ieder jaar op tot 5 december. Wij vinden dat kinderen met sinterklaas een mooi nieuw stuk speelgoed verdienen. Het andere speelgoed blijft voor andere momenten van het jaar. 

Hoe is het werken nu met corona? 

‘Corona maakt het lastig voor ons om door te gaan met de stichting. Zo gaan onze normale uitgiftes al maanden niet meer door. Alleen gezinnen die ingeschreven staan kunnen langskomen om speelgoed te halen. Ook de uitgifte die gepland stond in januari kan vanwege de lockdown niet doorgaan. We verplaatsen deze naar februari. Het maakt het niet makkelijker, maar we doen ons best om de kinderen ook in deze periode blij te maken. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *