De Top 2000: hoe een bizar jaar toch normaal werd afgesloten

De Top 2000: hoe een bizar jaar toch normaal werd afgesloten

Het jubileumboek dat uitkwam toen de Top 2000 haar twintigste editie vierde. Foto: Koen van den Berg

Wat was het toch weer een genot om in de laatste week van het verschrikkelijke coronajaar 2020 de radio aan te zetten, en dan het liefst met het volume hard aan. Op Radio 2 welteverstaan, tijdens kerst en nieuwjaar steevast de populairste radiozender van ons land. Want waar heel veel dingen vorig jaar dankzij die rotziekte werden afgelast, uitgesteld, verboden of ingekort was er één evenement dat gewoon volgens planning kon doorgaan. De Top 2000 is aan, zoals ze het bij het radiostation elk jaar omroepen. Tot opluchting van veel Nederlanders klonken op Eerste Kerstdag om middernacht de klanken van Can’t get it out of my head van het Electric Light Orchestra. De lijst der lijsten was weer begonnen. 

Voor de mensen die al jarenlang onder een steen hebben geleefd of die simpelweg een hekel hebben aan goede muziek: de Top 2000 is een lijst die al sinds 1999 door Radio 2 wordt uitgezonden tussen Kerst en Nieuwjaar. De lijst bestaat uit de beste tweeduizend platen ooit gemaakt, ieder jaar gekozen door massa’s Nederlanders. Oorspronkelijk bedoeld als leuke manier om de nieuwe eeuw in te luiden, werd het al gauw zo populair dat de hoge heren bij de publieke omroep besloten om het ieder jaar terug te laten keren. De titel ‘beste plaat ooit gemaakt’ gaat meestal naar de klassieker Bohemian Rhapsody van Queen, maar soms staat er ook wel eens een nummer aan de top waarbij die titel toch op z’n minst overdreven voelt. Want hoewel Avond van Boudewijn de Groot een heel aardig nummer is, kwam het voor veel mensen toch als een daverende verrassing dat het de lijst in 2005 mocht aanvoeren. Tien jaar later kreeg de vredeskreet Imagine van John Lennon de hoogste eer toebedeeld, vooral dankzij de aanslagen in Parijs die een maand eerder plaatsvonden. 

Omdat er bij het uitzenden van de lijst nauwelijks kans is op corona, kon Radio 2 gewoon doorgaan met de lijst zoals gepland. De dj’s die iedere keer weer een mooie plaat weten te verpesten door er op het laatst doorheen te gaan lullen met nutteloze feitjes. Beroemde gitaarsolo’s van de Dire Straits en Supertramp worden traditioneel afgekapt met een weetje over de kat van de leadzanger of hoe die gitarist van Supertramp aan zijn artiestennaam komt. Als de Top 2000 op tv wordt uitgezonden, staan ook altijd weer de berichtjes in beeld die Jan en alleman instuurt naar het radiostation: elk jaar weer even klef en afgezaagd. Van ‘Marianne, ik hou van je’ en ‘Lekker op de bank naar de radio luisteren’ naar flauwe 1 aprilgrappen van het niveau ‘Het is groen en geen krop sla (toch een krop sla)’. Maar de muziek, die blijft altijd fantastisch. 

Ook iets wat altijd weer terugkeert is de Top 2000 á Gogo, een tv-programma waarin Matthijs van Nieuwkerk samen met alwetende muziekgoeroe Leo Blokhuis de nummers en artiesten uit de lijst der lijsten onder de loep neemt. En ondanks dat Van Nieuwkerks oneliners als wij zijn slechts de slippendragers van het grote Radio 2 en met jurylid Leo wordt niet gecorrespondeerd iedere aflevering wel eens op de zenuwen kunnen gaan werken, is het fijn om te zien dat het programma – ook zonder publiek in de studio – gewoon hetzelfde blijft. Sterker nog, vanwege corona is er meer focus op Nederlandse muziek, waardoor ook typische kent u deze nog-bands als Kayak en Drukwerk weer onder de aandacht kwamen. 

Toch was niet alles zoals het ieder jaar is. Waar de dj’s normaal gesproken één week in het jaar kunnen genieten van het gezelschap van anderen in het speciaal in Beeld en Geluid opgestelde Top 2000 Café, bleef het café dit jaar leeg. Geen mensenmassa waar de discjockeys mee kunnen feesten, in plaats daarvan werd een beroep gedaan op de online vergaderprogramma’s waar werkend en studerend Nederland inmiddels mee vergroeid is geraakt. Via Zoom konden tientallen mensen meekijken in het café en toch nog een beetje gezelligheid brengen. En de vrolijke uitgedoste mensen die enigszins ongemakkelijke dansjes doen voor de camera doet toch wel erg denken aan de menigte die normaal gesproken in het volgepakte café staat. Hopelijk kan dat dit jaar weer zoals vroeger gaan, want dat maakt het voor de hardwerkende dj’s net wat gezelliger.  

Iets voor middernacht zat de Top 2000 van 2020 er weer op, en het sloot af met misschien wel de meest toepasselijke lijstaanvoerder ooit. Want het nummer Rollercoaster van Danny Vera belichaamde het jaar perfect: het ging alle kanten op en het was één grote chaos, maar we gaan ons erdoorheen slaan. En wat het nieuwe jaar ook voor ons in petto neemt, iets is gelukkig wel zeker. De Top 2000 is elk jaar weer fenomenaal. Ik kijk er nu al naar uit, is het al kerst? 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *