‘Dubbelspel’ een Caribisch politiek roman

‘Dubbelspel’ een Caribisch politiek roman

Dubbelspel is het klassieke boek van de Curaçaose schrijver, dichter en taalwetenschapper Frank Martinus Arion. Het boek is geschreven en uitgebracht in 1973 en vertelt het verhaal over vier mannen die domino spelen op het Caribische eiland waar de schrijver van het boek zelf ook vandaan komt.  

Het boek gaat over een viertal mannen die elke zondag samenkomen om domino te spelen. Dit doen ze altijd op het erf van de taxichauffeur, Boeboe Fiel, in het dorpje Wakota. Het grootste deel van het boek speelt zich af op een enkele zondag waarop de mannen een dominospel zullen spelen die de dynamiek van de groep voor eens en voor altijd zal gaan veranderen. 

Het boek speelt af op Curaçao en weet het eiland en de verschillende subculturen op een levendige wijze in kaart te brengen. Dit zorgt ervoor dat mensen die een band met het eiland hebben een soort nostalgie en heimwee kunnen ervaren.  

Het boek heeft een aantal personages waarvan er vier het meeste worden omschreven, dit is dan ook de domino groep. Deze groep bestaat uit: ManchiJanchiChamon en Boeboe. Daarnaast kent het boek ook nog andere belangrijke personages zoals Nora en Solema, de vrouwen van Boeboe en Janchi 

Een groot deel van het boek draait om deze personen, hun emoties en de verhoudingen tussen de personages. Een goed voorbeeld hiervan is de verhouding die Janchi heeft samen met de vrouw Manchi. Deze verhouding blijft het hele boek terugkomen en veel van de gebeurtenissen die in het boek voorkomen vinden plaats door de verhoudingen die verschillende personages met elkaar hebben.  

Het belang van deze personages voor de verhaallijn zou er in principe voor moeten zorgen dat de lezer het gevoel krijgt dat hij de hoofdpersonen goed kent. Dit is echter helaas niet het geval. Gedurende het boek kan het de lezer zo nu en dan opvallen dat er achter de persoonlijkheden van de personages niet heel veel schuilt. Op sommige momenten kan het voelen alsof, met name Boeboe Fiel en Manchi, gemeen zijn tegen andere personages zonder dat daar echt een duidelijke reden achter zit. Het was mooi geweest als Aarion hier iets meer diepgang achter had weten te schrijven. Dit was zeker nodig geweest bij de manier waarop Manchi zijn vrouw behandelde. Gedurende het boek komt de lezer er namelijk steeds meer achter dat het echtpaar in een slechte, ongezonde relatie zit, waarbij Manchi zijn vrouw vaak kleineert en vrij gemeen tegen haar doet. In het boek was het mooi geweest als Arion iets dieper op de redenen die dit gedrag veroorzaakten was ingegaan.  

Tijdens het domino spel praten de mannen veel over politieke kwesties en zijn ze vaak aan het filosoferen over hoe men de leefsituatie op het eiland kan verbeteren. Hierbij zijn de mannen echte tegenpolen van elkaar en dit maakt het boek uitermate interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in de politiek of nog specifieker Antilliaanse politiek. Het feit dat dit thema zoveel aan bod komt kan ervoor zorgen dat voor de niet politiek geïnteresseerde lezer, dit in combinatie met het vele gepraat over domino, zorgt dat het verhaal langdradig aan voelt. Voor deze groep lezers zal het verhaal dus waarschijnlijk niet heel interessant zijn. 

Toch kan het boek voor de juiste doelgroep een echte aanrader zijn. Het boek behandelt de ingewikkelde politieke kwestie van hoe mensen zich vrij kunnen worstelen uit armoede. Arion heeft dit onderwerp op een uitstekende wijze weten te vertellen en het voelt alsof hij het motief van het boek lang heeft doordacht. 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *