10 maanden op uitwisseling in tijden van corona

10 maanden op uitwisseling in tijden van corona

Asia (17) komt uit Italië en is 10 maanden op uitwisseling in Nederland. Ze heeft de pech dat haar uitwisseling plaatsvindt tijdens een pandemie. Toch maakt Asia er het beste van 

 

Mijn grote droom is om later als dokter in het buitenland te gaan werken. Daarom wilde ik heel graag op uitwisseling naar het buitenland. Ik kreeg dit jaar de kans hiertoe. Eerst wilde ik graag buiten Europa op uitwisseling gaan, namelijk naar Argentinië maar door corona leek dit mij geen goed plan. Daarom ben ik naar landen binnen Europa gaan kijken en toen heb ik voor Nederland gekozen. Ik heb mede gekozen voor Nederland omdat de situatie omtrent corona beter is dan in Italië. 

Ik baalde enorm dat mijn uitwisselingsjaar tijdens een pandemie is maar door mijn schoolsysteem kon ik alleen dit jaar gaan. Door corona verloopt mijn uitwisseling heel anders dan dat ik zou willen. Zo heb ik voornamelijk online les. Ik zie mijn klasgenoten bijna nooitwaardoor ik weinig kans krijg om een sociale kring op te bouwen. Ik ga nu voornamelijk om met mensen uit de organisatie van mijn uitwisseling. Ook doe ik af en toe iets leuks met het gezin waar ik bij woon. Zo zijn we laatst wezen skiën op een borstelbaan.  

Ik probeer veel te studeren in de tijd dat ik Nederland ben maar af en toe is dat best saai. Ik had graag meer met vrienden willen doen. Zo had ik veel steden en musea willen bezoeken maar ook gewoon lekker willen feesten.  

Op school gaat het best goed, ik krijg in het Nederlands les en ik kan het steeds beter begrijpen. Het was ook een van mijn doelen om een nieuwe vreemde taal te leren. Ik haal prima cijfers, maar sommige vakken vind ik nog iets te lastig om in het Nederlands te volgen. Het is mij opgevallen dat het schoolsysteem in Nederland heel anders is dan het schoolsysteem in Italië. In Nederland lijkt het haast wel of je al op de universiteit zit. Je moet veel zelfstandiger werken. Op mijn school in Italië zijn docenten veel oplettender en geven ze je meer aanwijzingen.  

Afgelopen maand ben ik ook gaan kijken naar studies in Nederland. Ik bezocht de Erasmus Universiteit, het lijkt mij super leuk om hier later geneeskunde te gaan studeren. Toch wil ik nog wel verder kijken naar andere universiteiten in andere landen, het lijkt mij namelijk ook leuk om in het verenigd koninkrijk te gaan studeren. 

Tot zo ver is mijn uitwisseling in Nederland een positieve ervaring. Het was wel even wennen toen ik aankwam in Nederland. Ik woon bij een gast gezin, bestaande uit een vader, moeder en zusje. Mijn ‘zusje’ is momenteel 10 jaar oud en spreekt nog geen Engels. Ze vond het raar dat ik in het gezin kwam. Ze wilde heel graag met mij praten maar dat lukte niet. Dit maakte de situatie een beetje ingewikkeld en daar heb ik wel moeite mee gehad. Gelukkig begon ik steeds beter Nederland te praten. Na anderhalve maand kon ik haar verstaan en kleine dingen vragen, zoals; ‘hoe gaat het?’ en ‘hoe was je dag?’. Hierdoor begon ik mij steeds meer thuis te voelen binnen het gezin. 

Mijn moeder in Italië is een kok. Ik eet altijd lekkere dingen thuis. Daarom moest ik heel erg wennen aan de boterhammen die hier in Nederland worden gegeten. Daar   

ben ik niet zo een fan van. In tegen deel ben ik wel fan van jullie zoete lekkernijen. Ik houd enorm veel Nederlandse koekjes. Deze wil ik dan ook graag meenemen naar Italië. 

Ik zit tot 10 juli in Nederland. Ik hoop dan dat de lockdown snel over is zodat ik meer leuke dingen kan doen. Toch is mijn uitwisseling hoe dan ook geslaagd en zal ik er geen spijt van krijgen.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *