Avondklok gaat zaterdag of zondag in

Avondklok gaat zaterdag of zondag in

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op de persconferentie vandaag

De avondklok is een feit. Vanaf 20:30 tot de volgende ochtend 04:30 is het alleen toegestaan om met een goede reden naar buiten te gaan. De avondklok gaat een paar dagen na goedkeuring van het parlement in. Dit heeft het kabinet zojuist bekend gemaakt tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.

De avondklok gaat, als de Tweede Kamer ermee instemt, zaterdag of zondag om 20:30 in. Het demissionaire kabinet heeft gekozen voor een avondklok om sociale contacten en reisbewegingen nog verder te beperken. ‘We moeten ons nog één keer schrap zetten, we moeten ervoor zorgen dat we samen dat virus bestrijden’, zei premier Rutte tijdens de persconferentie. De maatregel is vooral gericht op jongeren, die vaak nog tot laat bij mensen op bezoek gaan en de coronamaatregelen deels negeren. De avondklok zal tot 9 februari gelden, maar kan nog verlengd worden als het demissionaire kabinet dit nodig acht.

Hoewel het totaal aantal besmettingen stijgt, nemen besmettingen met de Britse variant flink toe. Het R-getal van het oude virus lag begin dit jaar net onder de 1, maar dat van de Britse, meer besmettelijke, variant ligt 30% hoger. Dat betekent dat de Britse variant snel de overhand kan krijgen, waardoor de lockdown nog langer zal moeten duren. Het kabinet kiest ervoor om nu hard in te grijpen, zodat de schade kan worden beperkt.

De groep die het hardst zal worden getroffen door de avondklok is die van de jongeren. Veel studenten hadden het al moeilijk met de lockdown en het zal er nu alleen maar moeilijker op worden. ‘Ik zie een problematische toename om me heen van somberheid, depressies en afname van motivatie’, zegt Utrechtse student geneeskunde Kilian Kleij. Toch is er veel begrip voor de avondklok, ook onder studenten: ‘Ik heb er geen zin in, maar het moet. We willen niet in dezelfde situatie terechtkomen als waar Engeland nu inzit’, aldus Kleij.

Utrechtse psychologe Sanne Hartmann maakt zich zorgen over de gevolgen die de avondklok kan hebben op het mentale welzijn van mensen: ‘Het risico is dat mensen echt in een vervelende zelfisolatie terecht komen. Vooral voor jongeren kan het schadelijk zijn, zij zitten in een ontwikkelingsstadium waar sociale contacten erg belangrijk zijn. Dat valt nu nog verder weg’.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de avondklok: voor werk-woonverkeer, om medische hulp te verlenen, om mantelzorg te verlenen, om een huisdier (aangelijnd) uit te laten, voor de heen -of terugreis naar het buitenland of voor een calamiteit. Aan de hand van een officieel formulier kun je aantonen dat je een geldende reden hebt om je op straat te bevinden. Als je je voor werk buiten bevindt heb je ook een werkgeversverklaring nodig.

In aanloop naar de aankondiging van de avondklok ontstond er online een enorme handel in Thuisbezorgd en PostNL jassen en tassen. Een aantal mensen hoopt tijdens de avondklok toch naar buiten te kunnen door met een jas te doen alsof ze aan het werken zijn. Directeur Jitse Groen zei vanochtend tegen de NOS niet blij te zijn met de nieuw ontstane handel. ‘We zijn al bezig om samen met Marktplaats alle advertenties te verwijderen’, aldus Jitse Groen.

De avondklok zal worden ingevoerd op basis van de ‘Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag’. De invoering zal gebeuren door middel van een Koninklijk Besluit, dat betekent dat er geen toestemming van het parlement nodig is.

Vorige week dinsdag waarschuwde premier Rutte al dat een avondklok zou kunnen worden ingevoerd. Hij vroeg het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies over de avondklok en de effectiviteit ervan.

Naast de avondklok komt er een vliegverbod voor Groot Brittanië, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika. Verder mag er nog maar één persoon per huis op bezoek.

De volledige lijst met maatregelen lees je op de website van de Rijksoverheid.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *