Wim Kieft raakt de lezer met zijn harde verleden

Wim Kieft raakt de lezer met zijn harde verleden

Nadat de succesvolle sportschrijver Michel van Egmond in 2014 een samenwerking aanging met ex-voetballer Wim Kieft werd er een autobiografie gepubliceerd. Meteen vanaf dag één bleek dit een schot in de roos te zijn. De bestseller KIEFT won destijds de NS-publieksprijs. Sinds dat verhaal kreeg Van Egmond steeds weer dezelfde vraag: ‘Hoe is het nu eigenlijk met Wim Kieft?’ Daarop zochten de twee opnieuw contact met elkaar. In het nieuwe boek wordt er geschetst hoe het leven van de oud-Oranje international er nu uitziet, dat hij toch terug is gevallen in oude gewoontes. Na het lezen van dit boek kan ik alleen maar lof hebben voor de schrijver en Wim Kieft. Want je hele leven opnieuw in een boek laten publiceren is natuurlijk van de buitencategorie. 

Verhaallijn 

Het verhaal is in dezelfde vorm geschreven als het eerste boek dat van Egmond maakte met Kieft. Ik zou het beschrijven als open in een directe vorm met af en toe ruimte voor vraag en antwoord met veel quotes. Dat maakt het erg sterk, veel afwisselende beelden. Het biedt een waardige blik in het privéleven dat de ex-voetballer nu leidt. Hij heeft dan ook last van dwanggedachtes, die telkens weer terugkomen in het boek. Zo is er een anekdote dat Kieft s ’nachts met een mes op de trap in zijn woning zit, omdat hij vermoedt dat er een muis in zijn huis aan het rondsnuffelen is. Op een gegeven moment speelt dat zich zo vaak af, dat Kieft een verstandhouding denkt te hebben met het dier.  

,,Je moet altijd op je hoede zijn, nooit de verleiding een kans geven. Het is iets wat zich constant op de achtergrond afspeelt’’ – Wim Kieft 

Italië  

In het boek keert hij tot twee keer aan toe samen met Michel van Egmond terug naar Italië, om aldaar herinneringen van vroeger terug te halen. Door zijn drugsgebruik is Kieft nogal vergeetachtig gebleken en staat hem weinig bij van zijn roemrijke verleden. Maar wanneer het duo in Turijn aankomt, begint Kieft zich steeds meer te herinneren.  Zo bezoeken ze het oude appartement waar Kieft woonde. In zijn oude onderkomen drijven de herinneringen ineens weer boven. Hij beseft dat hij het land van de pasta’s en pizza’s misschien wel niet had moeten verlaten, de wereld staat nu op zijn kop in vergelijking met de tijd die hij daar beleefde. Van 3,5 miljoen gulden op de bank in Italië naar vijf ton in euro’s in de schulden in Nederland. Het geeft een gevoel van enigszins verontwaardiging, maar ook een verdrietig beeld van hoe een mensenleven om kan draaien door overmatig alcohol en drugsgebruik.   

Nederland 

Terug in Nederland worden zijn dwanggedachtes steeds sterker, zoals zich afvragen of de voordeur wel op slot zit en dit vervolgens vijf keer per uur te gaan checken. Hij is via zijn goede vriend John van Vliet terecht gekomen als analist bij Ziggo Sport, waar hij weer wat geld kan verdienen. Toch heeft hij van Egmond een aantal dingen op de mouw gespeld. Zoals een conversatie die zij hadden aan de telefoon. Het kwam erop neer dat Kieft zich toch opnieuw had vergrepen aan cocaïne, maar dit weerhield de schrijver er niet van om het toch in het boek te plaatsen.  

Slot 

In het slot van het verhaal krijgt Kieft zijn leven weer enigszins op de rit. Hij is weer terug bij de vrouw van zijn eerste kind en is al tijden echt clean. Persoonlijk vond ik het echt een heel mooi boek om te mogen en kunnen lezen. Ik heb het eerste verhaal ook mogen lezen en het vervolg heeft me absoluut niet teleurgesteld. Michel van Egmond heeft het in mijn ogen opnieuw geflikt. De autobiografie geeft ditmaal een heel ander aanzicht en weer een andere blik op Wim Kieft, die verlegen kan zijn, maar zich hedendaags steeds meer open probeert te stellen. Toch blijft hij zichzelf en ik vond het heel mooi herkenbaar om terug te lezen in het boek, dat je bij de quotes in het verhaal Kieft het (bij wijze van spreken) zelf hoort zeggen. Ik heb een emotioneel en schitterend verhaal gelezen, met prachtige anekdotes over zijn voetbalcarrière, drugsmisbruik, dwanggedachtes en familieconflicten. Overtuigd ben ik van het feit dat dit boek iedere voetballiefhebber naar het hart zal zijn en dus kan ik het iedere voetbalsupporter aanraden om dit boek te gaan lezen.  

Over de auteur

Maarten Schuijl

Opgegroeid op Texel. Nu al zo'n vijf jaar wonend in Utrecht. Voetballiefhebber pur sang. Verleden bij Noordhollands Dagblad en tegenwoordig schrijvend voor FC Volendam en UtrechtsVizier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *