Markten zien drukte in het weekend toenemen

Markten zien drukte in het weekend toenemen

De markt mocht ondanks de coronamaatregelen aangepast doorgaan. In Amsterdam bevindt zich de kraam van De Graaf Roos en Zonen. De Spakenburgse viskraam staat van maandag tot en met zaterdag op de Dappermarkt en ziet dat het vooral in de weekenden soms niet aan te slepen is.  

Drukker 

Femke Cozijnsen is achttien jaar en werkt in de viskraam. Zij ziet de drukte toenemen. ‘Vroeger hadden we gewoon een markt vol met food en non-food. Met bloemisten erbij bijvoorbeeld. Door de aangescherpte maatregelen is het nu alleen food. Daardoor heb je veel losse kramen en lijkt het niet echt meer op een markt. Mensen kunnen bovendien niet meer naar een restaurant of iets dergelijks en hebben ook geen uitje waar ze met het hele gezin naartoe kunnen gaan dus komen ze dan naar de markt.’ Er wordt daarnaast niet gehandhaafd op de gezinsgrootte. ‘Er loopt wel handhaving rond, maar die controleren vooral de afstand en we zijn vooral op ons zelf aangewezen om dingen schoon te houden en mensen de afstand te laten bewaren.’ Zaterdag is voor de vishandel de drukste dag. ‘Mensen denken in het weekend vaker van; zullen we even een visje halen? Doordeweeks is dat gewoon veel minder.’ Zelf denkt ze dat er weinig risico’s aan vast zitten. ‘In de supermarkt loop je dichter op elkaar dan op een markt in de buitenlucht die voor iedereen beter is.’  Doordat de andere kramen er niet meer zijn is het gevoel een beetje weg stelt ze. ‘De gezelligheid en de sjeu zijn eruit geraakt, omdat er zo weinig andere marktlieden zijn.’  

De handel begint al ‘s ochtends vroeg, want om half vijf zit het personeel van de viskraam in de vrachtwagens om richting de markt te rijden. ‘Doordeweeks rijden we tussen 7 en 8 naar de markt. Een openingstijd hebben we eigenlijk niet echt.’ Soms zorgt dat weleens voor hachelijke situaties. ‘Dan staan er mensen om half acht al in de rij voor een portie kibbeling’, lacht de Spakenburgse 

Regels 

De Gemeente Amsterdam schrijft in haar beleid over de coronamaatregelen dat er voor alle markten de regel geldt dat wanneer het te druk wordt de markt niet wordt gesloten, maar gereguleerd via dranghekken en andere afzettingen. Dat onderschrijft de mening van Cozijnsen over het dichter op elkaar zitten in de supermarkt. Want er kan immers toegang geweigerd worden als het te druk is in de supermarkt. Die toegang wordt niet verhinderd op de markt, waar iedereen dus naartoe kan. Wel spreekt de handhaving standhouders aan wanneer deze zich niet aan de gedragsregels houden. Bij de viskraam van de Spakenburgse firma hebben ze ook hekken en tape op de grond geplaatst. ‘We moeten dat zelf verzorgen. De gemeente zorgt voor handhaving, maar wij moeten onze eigen hekken plaatsen en zorgen dat de mensen dus voldoende afstand houden. We maken zelfs onze pinautomaten zo’n tweehonderd keer per dag schoon om het voor onze klanten veilig te kunnen houden.’ Het gaat dus wel degelijk ver voor ondernemers om hun handel veilig te kunnen verkopen. Anders is dat niet verantwoord. Op de Dappermarkt zal het dus voorlopig nog wel even druk blijven. 

Over de auteur

Maarten Schuijl

Opgegroeid op Texel. Nu al zo'n vijf jaar wonend in Utrecht. Voetballiefhebber pur sang. Verleden bij Noordhollands Dagblad en tegenwoordig schrijvend voor FC Volendam en UtrechtsVizier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *